22 maj 2024

Civilingenjörsprogrammen Kommunikation, Transport och Samhälle (KTS) och Elektronikdesign (ED) har i år genomfört ett gemensamt projekt som en del i studenternas kandidatarbete.

Thor Balkhed

I en värld där effektivitet och snabbhet är avgörande, står företag inför utmaningen att minimera lagerkostnader samtidigt som de behåller förmågan att snabbt leverera produkter. Studentprojektet har under våren fokuserat på att arbeta med avancerade sensorer och utveckla och testa en prototyp för automatisk plockning av produkter i ett lager. 

Studenterna har utvecklat fyra prototyper som består av fristående styrsystem och självkörande fordon, kända som Automated Guided Vehicles (AGV), som har utvecklats för att tillsammans, parvis, planera och genomföra plockning i en lagermodell.

Syftet är att lära sig konstruera och implementera ett överordnat styrsystem som kommunicerar med AGV:erna för att planera och övervaka deras rörelser i en modell av ett lager. Denna praktiska erfarenhet ger dem inte bara möjlighet att applicera kunskaper inom logistik, utan även kunskaper i robotik och automation, och värdefulla insikter i teamarbete och problemlösning.

Martin Waldemarsson

Läs mer om utbildningarna

Senaste nytt från LiU

Elever och lärare i ett klassrum.

Enkla metoder gjorde lärare bättre på att undervisa

Alla lärares undervisning blev betydligt bättre efter att de fått besök av och återkoppling från experter på sina insatser under lektionen. Det visar en rapport från LiU som sammanställt observationer från 30 grundskolor.

Cellodlingsflaska under ett mikroskop i labb.

De odlar näsvävnad på labbet

LiU-forskare är bland de första i världen att odla mänsklig näsvävnad från stamceller. I den studerar de hur olika virus infekterar luftvägarna. Modellen använder de nu för att undersöka hur en särskild sorts antikroppar kan skydda oss mot infektion.

WASP utökas med initiativet AI for Science

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljar WASP 70 miljoner kronor till ett nytt initiativ som ska främja användandet av AI-baserade metoder inom akademisk forskning i Sverige.