22 maj 2024

Civilingenjörsprogrammen Kommunikation, Transport och Samhälle (KTS) och Elektronikdesign (ED) har i år genomfört ett gemensamt projekt som en del i studenternas kandidatarbete.

Thor Balkhed

I en värld där effektivitet och snabbhet är avgörande, står företag inför utmaningen att minimera lagerkostnader samtidigt som de behåller förmågan att snabbt leverera produkter. Studentprojektet har under våren fokuserat på att arbeta med avancerade sensorer och utveckla och testa en prototyp för automatisk plockning av produkter i ett lager. 

Studenterna har utvecklat fyra prototyper som består av fristående styrsystem och självkörande fordon, kända som Automated Guided Vehicles (AGV), som har utvecklats för att tillsammans, parvis, planera och genomföra plockning i en lagermodell.

Syftet är att lära sig konstruera och implementera ett överordnat styrsystem som kommunicerar med AGV:erna för att planera och övervaka deras rörelser i en modell av ett lager. Denna praktiska erfarenhet ger dem inte bara möjlighet att applicera kunskaper inom logistik, utan även kunskaper i robotik och automation, och värdefulla insikter i teamarbete och problemlösning.

Martin Waldemarsson

Läs mer om utbildningarna

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.