18 februari 2025

Den snabba teknikutvecklingen gör att arbetsmarknaden ser ljus ut för specialister inom elektronik. Civilingenjörsprogrammet i elektronik och systemdesign vid Linköpings universitet har fått en ny utformning.

Studenter och lärare i labbmiljö.
Fotograf: Thor Balkhed

− I dag sker det en övergång till eldrift i ett rasande tempo. Man lägger in elektronik-komponenter och system i produkter som aldrig förr. Vi måste ständigt förnya våra utbildningar så att de hänger med, säger Magnus Karlsson, biträdande professor inom elektronik.

"Elektronik i allt"

Mot bakgrund av den här utvecklingen har Linköpings universitet skapat civilingenjörsutbildningen inom elektronik och systemdesign. Det nya programmet lägger lite extra kraft på systemdesign, och går att söka under våren 2025.

Manlig forskare i labb.
Magnus Karlsson, biträdande professor. Foto: Per Wistbo Nibell
− Elektronik i allt, brukar jag säga. Vi skulle antagligen ha väldiga problem om den försvann. Allt från kylskåp till olika fordon ska ”prata” med oss som användare, men också skicka information till omgivande apparater. Eller elektronik för att möjliggöra eldrift!

Vad kan man förvänta sig?
− Här får du gedigna kunskaper i elektronik från grunden till avancerade systemlösningar. Du kommer att förstå vad som händer nere på kretskortet. Elektronik handlar väldigt mycket om att kombinera saker. Man bygger system, olika typer av elektronik. Och vi använder elektroniken till att styra saker, robotar eller liknande.

Studenter och lärare i labbmiljö.
Fotograf: Thor Balkhed

Vad handlar systemdesign om?
− Det är ett helhetsgrepp. Man lär sig att designa, dimensionera och göra fungerande produkter. Man sätter samman elektronik för att kunna använda dem för ett ändamål med elektriska produkter: Styra dem, ta vara på energin, forma om strömmen, koppla på sensorer och kanske något som styr rörliga komponenter och dess drivelektronik.

Man lär sig att designa, dimensionera och göra fungerande produkter

Har du fler, konkreta exempel?
− Ta Toyotas truckar till exempel. De går på batteri, de måste vara energieffektiva, pålitliga, och smidiga att styra med god precision. Till det behövs elektronik! Och de måste ha säkerhetssystem med sensorer för att minimera kollisionsrisken. I dag integreras truckarna dessutom i alltmer självstyrda lagerlösningar. Till det behövs elektroniksystem!

Och allt detta är förstås både elektronik och systemdesign?
− Elektronik i dag är både hårdvara och näraliggande mjukvara. När våra studenter tar examen kommer de att vara attraktiva på arbetsmarknaden där det finns ett stort behov av ingenjörer inom elektroteknik − och i synnerhet elektronik, säger Magnus Karlsson.

Utbildning nära forskning

På civilingenjörsprogrammet i Elektronik och systemdesign finns välutrustade laboratorier med komponenter för att utforma kretskort och skapa elektronik. Utbildningen sker nära forskningen. De finns också laboratorier inom högfrekvenselektronik och radiofrekvenselektronik som används inom radiokommunikation och radarteknik.

Kontakt

Läs mer om utbildningen

Bli ingenjör

Senaste nytt från LiU

Charlotte Löthman tittar ut genom ett fönster.

Inte självklart att förskolan underlättar integration

Förskolan har pekats ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men fri lek och det traditionella sättet att undervisa främjar inte alltid integration. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från LiU.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Bianca Suanet.

Så kan vi minska ensamheten bland äldre personer

”Vi behöver förstå varför vissa individer blir ensamma och ge dem stöd på olika nivåer i samhället innan det sker”, säger Bianca Suanet som är professor vid LiU och forskar om ett inkluderande samhälle för äldre personer.