16 februari 2023

Linköpingsföretaget ACTIA Nordic donerar en klassuppsättning av sin egenutvecklade telematikplattform till civilingenjörsutbildningen vid campus Norrköping. Det ger studenterna ökade förutsättningar att studera applikationsutveckling och tillämpa sina kunskaper i en industriell miljö.

Studenter och medarbetare från ACTIA runt ett bord i en konferenslokal Studenterna får en demonstration av telematikutrustningen av ACTIA-medarbetaren Carl Björk. Helena Vesterlund

ACTIA Nordic är världsledande på kommunikationslösningar för bilindustrin. Donationen av telematikutrustningen är värd cirka 200 000 kr och ska användas i utbildningen på civilingenjörsprogrammen Elektronikdesign och Kommunikation, transport och samhälle vid Campus Norrköping.
- Vi vill etablera och utveckla ett samarbete med Linköpings universitet och såg med vår utrustning en lösning i att ge universitetet tillgång till en bra utvecklingsmiljö för studenterna, säger Christian Sahlén, vd på ACTIA Nordic.

Telematikplattformen som kallas ACU6 (Actia connect unit generation 6) sitter i en stor del av världens bilar för att bland annat samla in data från bilens alla sensorer, uppdatera mjukvara och ringa efter hjälp efter en krock. Plattformen är innehåller både grundläggande hård- och mjukvara, vilket underlättar vidareutveckling av applikationer. Det gör att studenterna inte behöver börja från början med att programmera grunderna utan kan gå direkt på komplex applikationsutveckling. Det sparar tid.

Utrustningen kan användas i laborationer, projekt- och examensarbeten, där studenterna får arbeta kreativt med att designa systemlösningar.

Ett av syftena med donationen är att studenterna lär sig programmera och bygga moderna applikationer för bilindustrin eller rent generellt. Christian Sahlén tänker även instifta ett årligt stipendium för de bästa idéerna och är även beredd att köpa tillbaka rättigheterna.
- Det blir en win-win. Allt är öppet för att utforska. Jag ser med stor glädje framemot att se vad studenterna kan göra med vår plattform, säger Christian Sahlén.

Christian Sahlén, vd ACTIA NordicChristian Sahlén, vd på ACTIA Nordic. Foto Helena Vesterlund I förlängningen ser Christian Sahlén också möjligheter att rekrytera ny personal från utbildningarna.
- Vi har tidigare rekryterat från LiU:s civilingenjörsprogram med stor framgång och det vill vi gärna fortsätta med. De ingenjörer vi anställt har en bra bredd och bra kompentens, säger Christian Sahlén.

Studenter och lärare tog emot utrustningen vid ett besök på ACTIA i Mjärdevi, Linköping. De fick även en demonstration av Carl Björk, själv LiU-alumn från Elektronikdesignprogrammet.

- Vi är mycket tacksamma för att vi fått denna utrustning och att studenterna får möjlighet att arbeta i denna utvecklingsmiljö. Det ger studenterna en inblick i vad som krävs för att ett elektroniksystem ska bli en produktionsfärdig industriell produkt, säger Magnus Karlsson, biträdande professor.

- Det är helt fantastiskt att Actia har valt att donera telematikutrustningen till studenter. Det visar på att det finns ett stort värde i de studenter som finns på universitetet och att näringslivet är mer än intresserade av att investera i studenternas framtid. Studenterna får möjligheten att arbeta med utrustning som används i industrin just idag och med det, låta studenterna skapa verklighetsförankrade projekt. Detta leder till att studenterna är mer förberedda när de väl kommer ut i arbetslivet. Ett välkommet initiativ som jag hoppas bygger grund för framtida utveckling, säger Ramazan Uslu, LinTeks kårordförande.

Hör vad studenter och lärare tycker om utrustningen

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Deras projekt måste hålla för en rymdfärd

Swedish space corporation gav LiU-studenterna drömuppdraget: Utveckla en trycksäker apparat. Som innehåller ett experiment. Och som ska skjutas ut i rymden.

Porträtt på professor Zoran Slavnic.

Bosniska flyktingar klarade sig trots ovisshet

Två grupper flydde i omgångar från kriget i Bosnien. Den ena fick snabbt permanent uppehållstillstånd i Sverige medan den andra fick leva i ovisshet. Nu har forskare vid LiU undersökt vad det fick för följder. Resultatet är oväntat.

ung man tar paus i löpningen.

Fysisk form i tonåren kopplat till åderförfettning i medelåldern

Män som var i god fysisk form som unga hade lägre risk för åderförfettning nära 40 år senare, enligt en studie ledd av LiU-forskare. Fynden pekar mot att åderförfettning är en av mekanismerna bakom sambandet mellan fysisk form och hjärt-kärlsjukdom.