Som civilingenjör i Medieteknik och AI får du unik kompetens att utveckla ny teknik som sätter människan i fokus. Med grund inom matematik och teori kan du sätta dig in i avancerad forskning och nya verktyg. Teknikorienterade ämnen är centrala i utbildningen men även med inslag av perception, interaktionsdesign och användarupplevelse. Efter utbildningen står du därför inför en bred och varierad arbetsmarknad, både nationellt och internationellt. Exempel på användningsområden är spelutveckling, design och utveckling av webbportaler och gränssnitt, visuell analys av data, vetenskapskommunikation, men också interaktiva medier och filmproduktion. Blandningen mellan kreativitet och teknisk kompetens gör att du kan få inspirerande arbeten och ta ledande roller i framtidens informationssamhälle.
Utbildningens balans mellan människa och teknik gör även att du kommer kunna arbeta på olika nivåer, utifrån dina intressen. Det kan vara att gräva ner dig i den matematiska grunden för komplexa specialeffekter i spel och film, utveckla nya AI-algoritmer, att projektleda och guida andra eller bli entreprenör inom nästa generation visuella digitala medier. Tidigare studenter arbetar till exempel med datorspelsutveckling, specialeffekter i Hollywoodfilmer, medicinsk visualisering, 3D-kartor eller bildbehandling och bildanalys för brottsbekämpning. Hela sex tidigare studenter har varit med och delat på fem tekniska Oscars för bidrag inom filmbranschen och andra har blivit uppmärksammade för spelsuccéer, spetsforskning och virtuella rymdresor. Några har också valt att doktorera för att sedan forska vidare inom sitt favoritområde.
Som nyutexaminerad civilingenjör kan du se fram emot en riktigt bra startlön. 2024 rekommenderade fackförbundet Sveriges Ingenjörer minst 40 200 kronor i månaden som ingångslön.