30 september 2020

Lärorikt, nyttigt och ganska knepigt. Men framför allt väldigt roligt. Det säger fyra LiU-studenter om tävlingen EY Young Tax Professional of the Year där ett fast jobb som skattejurist ligger i potten.

Alicia Lihammar, Sara Bengtsson, Sigrid Roos och Emma Tapper.
Alicia Lihammar, Sara Bengtsson, Sigrid Roos och Emma Tapper var med i finalen när årets skattejuriststudent utsågs. "Skatterätten ändrar sig ständigt, är kopplad till ekonomi och har en internationell prägel. Därför är det så kul", säger de.

Kan ha stort värde

Tävlingen arrangeras av revisions- och konsultföretaget EY och LiU var väl representerat med hela fyra av tolv deltagare i finalen den 17 september. Alicia Lihammar, Emma Tapper, Sigrid Roos och Sara Bengtsson, som alla läser sista året på masterutbildningen i affärsrätt, gick vidare via en noggrann process med både tester och intervjuer.


- Jag ville vara med för att det är en bra erfarenhet. Dels får man testa sina kunskaper i skatterätt, dels får man visa upp sig i företaget vilket har ett stort värde. Och så var det skitkul också, säger Alicia Lihammar.

I finalen, som i år avgjordes helt digitalt, delades deltagarna in i fyra lag som skulle lösa ett skatterättsligt case med nio deluppgifter för ett fiktivt internationellt storbolag. En tidsgräns sattes till 3,5 timmar och därefter skulle lagen presentera sin lösning för bolagets ”styrelse”, det vill säga tävlingens jury. Och svara på följdfrågor.

Stressigt på engelska

Tävlingen genomfördes helt på engelska och uppgifterna hade inslag av både svensk och internationell skatterätt.

Alicia Lihammar, Sara Bengtsson, Sigrid Roos och Emma Tapper.Kul att ses. Alicia, Sara, Sigrid och Emma går i samma klass men distansläget på LiU gör att de inte träffas så ofta.

- Det var svåra uppgifter och vi hade ont om tid. Men vi jobbade bra tillsammans och mina lagkompisar var verkligen hjälpsamma, säger Sigrid Roos som råkade hamna i samma lag som både den individuella vinnaren och andrapristagaren.

- När vi presenterade inför juryn fick vi agera som konsulter inför en styrelse. Det var nyttigt och en av anledningarna till att jag ville vara med i tävlingen, säger Sara Bengtsson.

Utifrån dels presentationerna, dels arbetet i grupperna, valde juryn också ut en individuell vinnare. Det blev Christopher Stenberg från Uppsala som vann förstapriset, en tillsvidareanställning på EY och även går vidare till tävlingens internationella final.

Värdig vinnare

Ingen av de fyra från LiU är besviken för att inte just hon vann.

- Vinnaren var verkligen superduktig. För mig känns det jättebra att ha kommit så långt som till finalen. Jag lärde mig mycket och känner mig verkligen taggad och inspirerad inför framtiden, säger Emma Tapper.

Har ni några tips till andra som funderar på att ställa upp?

- Först och främst att verkligen testa. Man har inget att förlora på att vara med, säger alla i gruppen.

- Sen är det bra att fila på CV:t, som är det första företaget tittar på. På Juroday (affärsjuristernas arbetsmarknadsdag) är det bra att ta kontakt med EY och boka tid för ett samtal. Och inför tävlingen kan det vara bra att kolla lite nyheter i skatterätt, bland annat på EY:s hemsida.

Bland kurserna på masterprogrammet tipsar gänget också om att det är bra att läsa både företagsskatterätt och internationell skatterätt.

EY Young Tax Professional of the Year startades 2010 för att uppmärksamma och utveckla nästa generation av skatterådgivare. Den internationella tävlingen vänder sig till studenter som är intresserade av skatterätt och är i slutet av sin utbildning.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Kvinna utomhus, helbild.

Linda Carlsson blir ny kommunikationsdirektör

Linköpings universitet har utsett Linda Carlsson till ny kommunikationsdirektör. Hon kommer närmast från Universitets- och högskolerådet, UHR

En grupp unga tittar på en datorskärm

Blandad skolmiljö gynnar alla elever

Mer mångfald och mindre segregation i skolan kan höja ambitionerna för alla elever. En skola där barn med olika bakgrund går tillsammans kan också minska negativa effekter av socioekonomiska skillnader.

Specialbyggd kuvös och miljoner till barnmedicinsk forskning

Inköp av en specialbyggd kuvös som kan användas vid undersökningar av för tidigt födda och bidrag till sex nya forskningsprojekt. Det är några exempel på forskning som får bidrag från Joanna Cocozzas stiftelse år 2024 .