Elever vid Jensen gymnasium fick chansen att dyka ner i affärsjuridikens värld under ett besök på Linköpings universitet. Dagen var fylld av nya intryck och gav eleverna en smak på hur det är att studera på universitetet. De deltog i en föreläsning om aktiebolagsrätt – en del av juridiken som handlar om hur företag startas, vad aktier är och hur de fungerar.
Första mötet med universitetet – en ögonöppnare
Att kliva in i en stor föreläsningssal, omgiven av universitetsstudenter, var en annorlunda upplevelse för många av gymnasieeleverna. De är vana vid klassrummets struktur, men här fanns en annan dynamik – en större frihet men också ett större ansvar för att ta till sig information. Trots det visade sig innehållet vara både begripligt och engagerande.
– Jag trodde det skulle vara svårt att hänga med, men föreläsningen var faktiskt väldigt tydlig och lätt att förstå, berättade en av eleverna med ett leende.
Många blev förvånade över hur juridik och ekonomi flätas samman i affärsvärlden och att juridiken är mer än bara paragrafer och lagtexter.
– Jag trodde att juridik bara var massa lagtexter, men nu fattar jag att det är mycket mer än så – och att det faktiskt påverkar företag och människor varje dag, sa en annan elev entusiastiskt.
För vissa väckte besöket en nyfikenhet inför framtiden. Att se hur universitetslivet fungerar i praktiken fick några att börja överväga möjligheten att själva studera vidare efter gymnasiet.
– Jag har funderat på att läsa vidare, och besöket gjorde mig ännu mer intresserad av att studera på universitet, sa en av deltagarna.
Studenternas insikter – livet på universitetet
Att välja utbildning och karriärväg är en stor och ibland osäker fråga för många studenter. Maria Ingman, som idag studerar affärsjuridik vid Linköpings universitet, berättar att det var den spännande kombinationen av juridik och ekonomi som fångade hennes intresse. Trots att hon inte hade läst dessa ämnen på gymnasiet, kändes affärsjuristprogrammet som rätt väg att gå.
– Vårt program är specifikt inriktat på affärsjuridik, vilket gör att vi redan förbereds på att behöva kunna lite ekonomi. Många jurister som utbildas inom andra program tvingas lära sig det i arbetslivet. Det gör att vårt program är väldigt bra för den som vill arbeta inom affärsvärlden, där en kombination av juridik och ekonomi är avgörande, berättar hon.
Evelina Nordin, en annan student på programmet, säger att valet av program handlar om att hitta en balans mellan juridik och ekonomi, och hur dessa ämnen kompletterar varandra för att skapa en stark grund för en framtida karriär.
– Många tror att man inte blir jurist om man inte läser det traditionella juristprogrammet, men egentligen är det enda som skiljer sig att vi inte kan sitta ting eller bli advokater eller domare. Allt annat vi lär oss inom affärsjuridik, som att arbeta med rättsfall och juridiska frågor i affärsvärlden, är detsamma.
För många studenter är valet av utbildning en osäker process. Amel Topic, också student på programmet, delar sin syn på saken:
– Vi vet ju egentligen inte om vi har gjort rätt val förrän vi är ute i arbetslivet. Men det viktiga är att våga testa. Utbildningen är gratis, så om man känner att det inte är rätt kan man alltid byta.
Studenten Isak Ahmad Zada lyfter också fram vikten av att undersöka arbetsmarknaden innan man väljer utbildning.
– Vissa yrken kommer att påverkas av AI i framtiden, så det kan vara bra att kolla vilka möjligheter utbildningen ger.
Affärsjuridik – en bred utbildning med framtidsmöjligheter
Affärsjuridikprogrammet vid LiU erbjuder en unik kompetensprofil genom att kombinera juridik och ekonomi. Under utbildningen fördjupar studenterna sig bland annat i områden som avtalsrätt, skadeståndsrätt, associationsrätt och skatterätt, och lär sig att analysera och lösa juridiska problem i affärssammanhang.
Studenterna beskriver programmet som både utmanande och givande, men betonar att det krävs självständighet och disciplin.
– Det är mycket att läsa, men om man har ett intresse för juridik och ekonomi så är det en väldigt spännande utbildning. Man får lära sig att tänka kritiskt och analysera komplexa frågor, säger Nellie Kälvehed.
– Jag tycker att man ska våga testa! Om det inte känns rätt, då är det bara att byta, uppmanar Isak Ahmad Zada.
För många av de gymnasieelever som deltog under besöket på LiU, gav det en ny inblick i hur affärsjuridik kan leda till framtida karriärmöjligheter.
– Jag fick en helt ny syn på juridik och hur brett det faktiskt är. Jag ska definitivt läsa mer om utbildningen och fundera på om det är något för mig, avslutade en av eleverna.