22 juni 2022

Evelyn Allen Öhnström är sjuksköterskestudenten från Linköping som genom sitt fantasyintresse fick upp ögonen för bågskytte. Nu har hon siktet inställt på OS.

LiU Elitidrott
Evelyn Allen Öhnström har siktet inställt på OS i Los Angeles 2028. Fotograf: Thor Balkhed

Började som ett fantasyintresse

När Evelyn Allen Öhnström var i 13-årsåldern började hon intressera sig för fantasy och slukade bokserien Spejarens lärling. Serien utspelar sig i ett fiktivt 1100-tal och handlar om den föräldralöse Will, som vid 15 års ålder blir spejaren Halts lärling och får lära sig smälta in i naturen, smyga och skjuta med pilbåge.

– Där skjuter de med långbåge som är en vanlig enkel träbåge av ”Robin Hood-modell”, berättar Evelyn som blev nyfiken på sporten och bestämde sig för att följa med en kompis som börjat med bågskytte ett halvår innan.

– Jag blev fast direkt.

Till en början sköt hon i klassisk stil, med en barebow som är en tredelad pilbåge utan sikten och stabilisatorer och därför vanlig för nybörjare. Men efter något år kom hon till en gräns där det inte längre kändes roligt. Skyttet blev inte bättre och hon hade fått guldskräck.

Pilbågar mitt i prick. Foto Thor Balkhed – Det är ett vanligt uttryck inom sporten och innebär att man har svårt att sikta i mitten. Det var precis så det var för mig och det blev värre och värre.

Hon ägde också en häst och hade annat för sig än att bara stå på skjutbanan. Tanken på att sluta dök upp, vilket hon också pratade med flera i sin klubb om.

Så för cirka tre och ett halvt år sen kom den tidigare svenska elitskytten och numera tränaren Per Bengtsson till klubben.

– Han introducerade mig för recurve, som även kallas fristil eller olympiskt skytte. Det är också en tredelad pilbåge men mer avancerad än barebow då den har sikten och stabilisatorer. Det kändes mycket bättre och jag bestämde mig för att satsa på det i stället.

Karriären tog fart och hon vann brons i nordiska ungdomsmästerskapen sommaren 2021 och senior-SM hösten 2021. Mars 2022 blev hon svensk juniormästare inomhus.

Vad är det bästa med bågskytte?

– Det sociala. Alla roliga människor. Eftersom jag är en tävlingsmänniska är det bästa också att tävla.

Och många tävlingar blir det. Eftersom inomhussäsongen håller på från september till mars och utomhussäsongen från mars till augusti är det tävlingar nästan varje helg året om.

– Det är en fin sammanhållning inom sporten. Eftersom det är samma personer på alla tävlingar lär man känna varandra, säger Evelyn som också berättar att det var så hon träffade sin sambo.

Internationell tränare

Bild på en bågskytt Foto Thor Balkhed Tränar gör hon 5 – 6 dagar i veckan.

– Jag skjuter 200 pil om dagen. Det tar tre timmar utomhus, eftersom det är längre avstånd då, och två timmar inomhus.

Hennes tränare är ryska Kristina Dolgilevica som är utbildad i Korea, som är det största landet inom bågskytte, men nu bor i England.

– Vi har videosamtal med mental träning, förklarar Evelyn.

Men i februari var tränaren i Sverige en vecka och de kunde ses.

– Då hade vi fysisk träning och Kristina kunde flytta saker per hand. Det är lättare att instruera hur man till exempel ska ha armbågen fysiskt än online.

Tränaravgiften bekostar Evelyn själv.

– Hade jag behållit min svenska tränare hade jag inte behövt betala men nu har jag valt att ha en internationell tränare.

Bågskytte är en dyr sport och hon köper också all utrustning själv förutom sina stabilisatorer som hon har hon ett sponsorkontrakt för.

– Jag kontaktade dem och frågade om de ville sponsra. Jag är aktiv på instagram och det tyckte de var bra.

Utöver skyttet tränar Evelyn två till tre gånger i veckan på gymmet i Campushallen. Hon äger fortfarande en häst och rider också två till tre gånger i veckan, men att kombinera bågskyttet med ridningen är inte något hon funderat så mycket på.

– Beridet bågskytte är mer intuitivt, ungefär som att slå handen på en fluga. Något man gör på känn. I recureskyttet står vi still och har mer tid att tänka. Det är mer medvetet och mentalt.

Förutom att träna själv är hon dessutom tränare för en ungdomsgrupp en gång i veckan.

– Det är roligt men en utmaning är att hitta tiden för det.

Framtida sjuksköterska

Mycket av hennes tid går till studierna då hon läser första terminen på sjuksköterskeprogrammet. Det som lockade med utbildningen var att få jobba med människor i framtiden och att ha ett varierat yrke. Kanske blir hon ambulanssjuksköterska.

– Då får man ha lite puls.

Hon drar sig inte från att vara i hetluften men att få ihop både studier och träning kan vara stressigt.

– Känslan av att jag både kan plugga mer och träna mer hänger alltid över mig.

För att minska stressen är hon noga med sin planering samt att äta bra och sova tillräckligt mycket.

– Det är viktigt att varva med annat och inte bara träna och plugga utan även hitta tid för sånt som gör vardagen lättare och som ger återhämtning.

Själv har hon hästen men även en hund som hon vaktar ibland.

– Det är ett bra sätt att få en paus och frisk luft.

Något typiskt studentliv hinner hon inte med.

– Jag hade tur att hamna i en fantastisk basgrupp som jag trivs mycket bra med. Vi hänger lite ihop men jag har inte tid att gå ut och partaja direkt. Dagarna är fullspäckade.

En vanlig dag går hon upp mellan 6 och 7 beroende på om det är föreläsning eller inte för att sen sticka i väg och gymma. Därefter blir det plugg, ofta hemma men ibland på stadsbiblioteket eller campus. Efter lunch tränar hon bågskytte, sen blir det mer plugg, kvällsmat och plugg igen.

Har du nytta av dina kunskaper inom bågskytte i dina studier och framtida arbete?

LiU Elitidrott Foto Thor Balkhed – Ja, jag har stor nytta av min disciplin och att jag är van vid att arbeta under press och sätta höga krav på mig själv. Att jag är fysiskt aktiv tror jag kommer underlätta om jag hamnar på en arbetsplats med tunga lyft. Det är också en fördel att jag har erfarenhet som tränare och är van vid att leda ungdomar.

När hon är färdigutbildad är planen att kunna jobba 50 procent och skjuta 50 procent. Siktet är inställt på OS.

– Jag vill ta mig till OS i Los Angeles 2028 och Australien 2032 och kanske även det som ska vara år 2036.

Nu närmast gör hon sig redo för SM-veckan, först för seniorer i Linköping och veckan därpå för juniorer i Hallsberg.

– Det vore jättekul att stå på pallen på hemmaplan men jag går upp i klass då så det blir en utmaning. Det här är egentligen mitt sista år som junior. Jag fyller 20 dagen då finalerna skjuts.

Efter SM-veckorna väntar Nordiska Mästerskapen i Finland och EM i England men där har det inte varit någon uttagning än.

– Det är också VM snart men då räcker det att jag kvalar in. OS blir en större utmaning för då tävlar man om en plats.

Det låter som att sommaren är spikad och disciplinen kommer sättas på prov?

– Ja, men när det gäller bågskyttet är det inte svårt att vara disciplinerad eftersom det är så kul!

Faktaruta

Porträtt av elitidrottare Foto Thor Balkhed Namn: Evelyn Allen Öhnström.
Ålder: Snart 20.
Idrott: Bågskytte.
Studerar: Sjuksköterskeprogrammet.
Bästa matlådan: Kräftpasta! Annars alla möjliga rester, mycket grönsaker och mycket vätska. Jag har märkt att jag inte får någon matkoma om jag dricker mycket.
Bästa studieplatsen: Stadsbiblioteket. När man väl sitter där så pluggar man.
Favoritbok: Spejarens lärling av John Flanagan. Gillar också Eragon-serien av Christopher Paolin och fantasy generellt.

Läs mer om att kombinera elitidrott med studier

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.