02 februari 2024

Norrköping är först i Sverige med att garantera nyexaminerade studenter en bostad efter sin examen. Bostadslöftet lanseras för att underlätta för nyexaminerade studenter från Campus Norrköping att stanna kvar, verka och bo i Norrköping.

Studenter sitter vid Strömmen.
Bostadslöftet ska minska stress och osäkerhet för nyexaminerade.

Via Bostadslöftets portal garanterar hyresvärdarna att alla studenter som har tagit examen från Campus Norrköping ska prioriteras för förstahandskontrakt vid lediga lägenheter.

–Studenter söker de attraktiva programmen vid Campus Norrköping från hela Sverige. Redan tidigare erbjuder vi tillsammans med StudentBo en bostadsgaranti för studenter när de söker till Campus Norrköping och vi är stolta att vi nu i ett samarbete med Norrköpings största hyresvärdar kan erbjuda samma möjlighet för studenter med examen att bo kvar i Norrköping efter studierna, säger Martin Rantzer, Campusråd vid LiU.

För många studenter har bostadsbristen i Norrköping varit ett hinder för att bo kvar och etablera sig efter sin examen. Tack vare Bostadslöftet hoppas man nu minska stressen och osäkerheten som följer med att söka bostad och samtidigt stärka Norrköping som studentstad och som en plats där studenter välkomnas att bo och arbeta även efter studierna.

De hyresvärdar som är med i samarbetet är Hyresbostäder, Lundbergs Fastigheter, Magnentus och Rikshem.

–Vi ser fram emot att göra en positiv inverkan på vårt samhälle och stadens framtid, säger David Nilsson, vd på NKPG City som är en samverkansorganisation för att främja samarbete och utveckling i Norrköping.

Här hittar du Bostadslöftets portal.

Kontakt

Läs mer

Senaste nytt från LiU

En forskare arbetar tillsammans med en försöksperson.

Mänsklig känsel består av 16 unika nervcellstyper

16 olika typer av nervceller – så många har forskare identifierat i människans känselsinne i en ny studie. Jämförelser mellan människa, mus och makak visar både likheter och betydande skillnader.

Två män i labbrockar med en dator i ett labb.

De förbättrar Nobelprisvinnande AI

AI-verktyget Alphafold har förbättrats så att det nu kan förutsäga formen på väldigt stora och komplexa proteinstrukturer. Forskarna vid Linköpings universitet har också lyckats integrera experimentella data i verktyget.

Forskning om tonårspojkar och sociala medier får bidrag

Vilka influencers följs av tonårspojkar och vad möts de av för budskap om psykisk ohälsa? Det ska undersökas i ett av de forskningsprojekt vid LiU som fått bidrag från Forte.