Sedan en längre tid har jag i min forskning ägnat mig åt att förstå och förklara fenomenet arbetsförmåga, vilket bland annat resulterat i den konceptuella referensramen Assessment of Work Functioning (AWF). En central del av min forskning handlar även om att jag arbetat med att utveckla och pröva två instrument som används inom området bedömning av arbetsförmåga – Assessment of Work Performance (AWP) och Assessment of Work Characteristics (AWC). Båda instrumenten har sin grund i den teoretiska modellen Model of Human Occupation.
Instrumentutveckling
Som komplement till AWP har jag även utvecklat arbetskravsanalysen AWC, som fokuserar på vilka krav en arbetsuppgift ställer på individen. Med hjälp av AWP och AWC kan man därigenom matcha individens förutsättningar (bedömt med AWP) mot arbetets krav (bedömt med AWC), och på så vis få en mer komplett bedömning. På senare tid har min forskning i ökad utsträckning kommit att innefatta utveckling och utvärdering av interventioner med syfte att förbättra personernas arbetsförmåga och anställningsbarhet, en forskningsinriktning jag avser att ägna mig åt i allt större utsträckning framöver. AWP används idag av ett stort antal användare i Sverige, men instrumentet har även översatts till andra språk såsom engelska, nederländska och isländska. Arbetet med översättning till fler språk pågår.
Biträdande handledare
Jag är biträdande handledare för Maria Borgestig, som är doktorand inom forskningsprojektet Ögonstyrd dator i vardagen – för barn med omfattande rörelsehinder. Forskningsprojektet ingår i temat Ung och Digital – teknik som möjliggörare.
Undervisning i arbetslivsrelaterad rehabilitering
För närvarande är jag kursansvarig för två kurser vid Linköpings universitet, båda med koppling till området arbetslivsinriktad rehabilitering. Kursen Arbetslivsinriktad rehabilitering, för vilken jag även är examinator, är en kurs på grundläggande nivå som ges inom ramen för Arbetsterapeutprogrammet. Den andra kursen är magisterkursen Arbetsterapi och arbetslivsinriktad rehabilitering.