Den världsomfattande covidpandemin är ett tydligt exempel på en hälsoutmaning där individer och grupper påverkats på olika sätt. Ett annat exempel är klimatförändringar som påverkar människors hälsa. För att förstå och bemöta sådana globala utmaningar krävs kombinationer av teorier och metoder från biomedicin, humaniora och samhällsvetenskap. LiU var först i Sverige med att etablera medicinsk humaniora som forskningsmiljö. Nu vill forskare vid LiU med olika bakgrund, inom discipliner som inte vanligtvis kombineras, bygga radikalt tvärvetenskaplig medicinsk humaniora, för att kunna möta framtidens stora hälsoutmaningar. Postcovid syndrom är ett exempel på en sjukdom som behöver förstås ur flera perspektiv. För att förstå sjukdomen med patienten i centrum behöver biomedicinska perspektiv kombineras med perspektiv från medicinsk humaniora. I medicinsk humaniora undersöks hälsa och sjukdom ofta med fokus på existentiella aspekter och på människan som social och kulturell varelse.
Professor Kristin Zeiler arbetar med medicinsk humaniora vid LiU. Hon leder bland annat ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt kring postcovid syndrom. I projektet jobbar ett drygt 20-tal forskare från skilda discipliner inom såväl biomedicin som humaniora och samhällsvetenskap. Forskningsteamet arbetar inte bara med teorier och metoder från sina olika fält. De arbetar också med att vidareutveckla teorier och metoder över disciplinära gränser. Att kombinera perspektiv från neurovetenskap, samhällsvetenskap, filosofi och klinisk praktik är väldigt ovanligt, men de ser det som centralt för att bättre kunna förstå exempelvis extremt trötthetssyndrom i samband med postcovid syndrom.
– Här krävs radikal tvärvetenskap där teorier och metoder från forskningsfält som vanligtvis ligger långt ifrån varandra kombineras. En empirisk filosofisk analys kan visa hur extrem trötthet vid postcovid syndrom kan förändra patienters upplevelse av sig själva, sin omgivning och sitt handlingsutrymme på ett genomgripande sätt. Vi kombinerar den sortens undersökning med biomedicinska perspektiv som neuroradiologi som undersöker människans hjärna på ett mätbart sätt, säger Kristin Zeiler.
Globala utmaningar
De globala klimatförändringarna som påverkar människors välbefinnande är ett annat exempel på hälsoutmaningar som kräver tvärvetenskapliga samarbeten. Det kan handla
om intensiva värmeböljor i Europa, höjd havsvattennivå som ställer delar av öar i Stilla havet under vatten eller insektsburna sjukdomar som sprids när klimatet ändras.
LiU ligger i framkant inom miljöhumaniora liksom inom medicinsk humaniora. Potentialen i att kombinera och samarbeta inom dessa områden är stor och här kan LiU bli pionjärer.
LiU har goda förutsättningar att vidareutveckla forskningen i området miljö, hälsa och existentiella frågor. Vi kan bygga vidare på internationella samarbetsprojekt mellan LiU-forskare och forskare på Nya Zealand och Fiji.
– Vi kan exempelvis kombinera undersökningar av socio-politiska aspekter av klimatförändringar med analys av vad de innebär för människors hälsa och för existentiella synsätt på människans plats i tillvaron, säger Kristin.
Foto Charlotte Perhammar Kristin har gjort en tvärvetenskaplig forskningsresa och ingick i den första årskullen av ”LiU-foass”, en satsning på juniora forskare som fick forska fritt och bygga upp en egen forskargrupp vid LiU. Hon har arbetat med ett postdoc-projekt vid Världshälsoorganisationen i Genève, och gästforskat vid Cambridge universitet.
– Jag ser verkligen både biomedicin och humaniora som oerhört viktiga och spännande och har aldrig velat välja mellan det naturvetenskapliga och det humanistiska. När jag insåg att man kunde kombinera perspektiv och forska i medicinsk humaniora sökte jag och kom in på doktorandutbildning vid Tema Hälsa och samhälle på LiU. Sedan dess har jag forskat och undervisat inom detta angelägna och växande fält, säger Kristin.
Centrum för medicinsk humaniora och bioetik
2020 blev Kristin föreståndare för ett nytt Centrum för medicinsk humaniora och bioetik (CMHB) vid LiU. Det är ett internationellt kraftcentrum för undervisning, forskning och samverkan inom medicinsk humaniora som engagerar ett 40-tal forskare från LiU och Region Östergötland.
– Satsning på CMHB är ovärderlig och forskarna här gör ett enastående arbete. Vi arbetar hela tiden för att stärka och vidareutveckla tvärvetenskapliga samarbeten för att kunna möta hälsoutmaningar, både nu och i framtiden, säger Kristin Zeiler.