krize91

Kristin Zeiler

Professor

För att bemöta hälsoutmaningar behöver vi förstå existentiella och socio-kulturella aspekter liksom hur sjukdom, medicinska diagnoser och tekniker kan forma vår perception och upplevelse av den egna kroppen, vårt handlingsutrymme och vår omgivning.

Medicinfilosofi, medicinsk humaniora och tvärvetenskaplig hälsoforskning

Med utgångspunkt i medicinfilosofi och empirisk filosofi arbetar jag med tvärvetenskaplig medicinsk humaniora. Jag arbetar också med forskning som kombinerar medicinsk humaniora och biomedicin.

För att förstå och bemöta komplexa hälsoutmaningar behövs inte bara biomedicinska perspektiv. Vi behöver också förstå existentiella, filosofiska, socio-kulturella och biopolitiska dimension av sjukdom, lidande och hälsa. Medicinens fenomenologi och kritisk medicinfenomenologi är filosofiska forskningsfält väl passade för att undersöka hur sjukdom, förlust, lidande, smärta, socio-kulturella normer, medicinska diagnoser och medicinska tekniker kan forma själva våra sätt att se och erfara oss själva, andra och den värld vi lever. Från medicinsociologiskt håll finns också ett intresse för normer om kroppar, medicinska diagnoser och tekniker.

Jag har en tvärvetenskaplig bakgrund med fokus på medicinens filosofi och etik, empirisk filosofi och till viss del också medicinsociologi. Kvalitativ fenomenologisk filosofi är en av metoderna inom fältet empirisk filosofi som jag arbetar med. Det innebär en kombination av metoder och perspektiv från kvalitativ forskning och fenomenologisk filosofi, väl lämpad att undersöka hur sjukdom, normer eller medicinsk teknik kan forma individens sätt att se och uppleva den egna kroppen och omvärlden.

En stor del av min forskning är tvärvetenskaplig. Jag kombinerar exempelvis medicinfilosofi med insikter och metoder från medicinsociologi och teknik- och vetenskapsstudier för en förståelse av medicinska praktiker, diskurser och sjukdomserfarenheter. I två pågående bokprojekt undersöker jag hur kritisk fenomenologi och feministiska vetenskapsstudier kan kombineras i undersökningar av subjektivitet, normer om kroppar, handlingsutrymme och kunskapsproduktion i hälso- och sjukvården. Dessa perspektiv ställer olika frågor och använder sig av olika metoder för att besvara frågorna, men delar intresset för subjektivitet, normer, värderingar och kunskapsproduktion. Vidare arbetar jag med etiska aspekter av utvecklande och användande av medicinsk teknik och terapi. Den här sidan av min forskning kan bäst beskrivas som tvärvetenskaplig medicinsk humaniora och bioetik.

Tillsammans med kollegor arbetar jag också tvärvetenskapligt i projekt som kombinerar medicinsk humaniora och biomedicin. I den här forskningen arbetar forskare med mycket olika bakgrund tillsammans. Vi undersöker och utarbetar metoder för att kombinera perspektiv och metoder från medicinsk humaniora och rehabiliteringsmedicin, neuroradiologi och neurobiologi för att bättre förstå nya sjukdomar som postcovid. Vi undersöker också kunskapsteoretiska utmaningar med den här sortens tvärvetenskap.

I tidigare forskningsprojekt har jag undersökt etiska, filosofiska och socio-kulturella aspekter av klimatförändring med fokus på hur dessa påverka hälsa, reproduktionsteknologier, organdonation och demens. De empiriska fälten har på så sätt skiftat, men genomgående för min forskning är teman som levd erfarenhet av sjukdom, smärta och hälsa, subjektivitet och intersubjektivitet, kroppslighet, normer om kroppar och handlingsutrymme i sjukvårdssammanhang, liksom hur epistemologiska perspektiv och val av metoder i medicinsk humaniora liksom biomedicin formar den kunskap som skapas. Jag har bland annat lett forskningsprojekt som undersökt normer om föräldraskap och föräldrars erfarenheter av att donera en njure till det egna barnet liksom hur normer om kön uttrycks och kan komma att bidra till beslut om könskirurgi när ett barn föds med s.k. oklart kön. Min forskning har också undersökt kroppsliga och relationella aspekter av autonomi, villkor för en global bioetik och hur smärta och sjukdom kan forma kroppsligt självmedvetande.

Internationell erfarenhet och samarbetspartners

Jag har varit gästforskare i andra länder, i olika perioder. Jag har varit Pro Futura Fellow vid Cambridge University (2014/2015) som en del av ett femårigt Pro Futura Scientia Fellowship vid the Swedish Collegium for Advanced Study, postdok och ’intern’ vid Världshälsorganisationen, Genève (2005) och gästforskare vid Cardiff University (2000/2001). Till mina centrala internationella samarbetspartners hör kollegor vid the Institute for Medical Humanities, Durham University.

Publikationer

Urval av senaste publikationerna i LiU DiVA

2024

Stephen Woroniecki, Victoria Wibeck, Kristin Zeiler, Björn-Ola Linnér (2024) The lived experiences of transformations: The role of sense-making and phenomenology analyses Environmental Science and Policy, Vol. 159, Artikel 103797 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Marjolein de Boer, Kristin Zeiler (2024) Qualitative critical phenomenology Phenomenology and the Cognitive Sciences (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Jane Macnaughton, Kristin Zeiler (2024) Reimagining illness through post-COVID-19 condition: the need for radically interdisciplinary health research The Lancet, Vol. 404, s. 840-841 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Kristin Zeiler, Sofia Morberg Jämterud, Anna Bredström, Anestis Divanoglou, Richard Levi (2024) A Qualitative Phenomenological Philosophy Analysis of Affectivity and Temporality in Experiences of COVID-19 and Remaining Symptoms after COVID-19 in Sweden Journal of Medical Humanities (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Sofia Morberg Jämterud, Lisa Guntram, Kristin Zeiler (2024) The Centre for Medical Humanities and Bioethics, Linköping University. The importance of encounters between the medical humanities and bioethics Acta Bioethica, Vol. 30, s. 155-157 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI

Bokprojekt

Sverige hör till de länder som enligt OECD och Världshälsoorganisationen klassificeras som ”aged” eller ”superaged,” baserat på andelen individer i befolkningen som är över 65 år. Hög ålder är också den största riskfaktorn för demens och vikten av tidig testning för såväl mild kognitiv funktionsnedsättning (MCI) som demens betonas av exempelvis Socialstyrelsen.

Bokprojektet Aged Subjectivity and the Quest for Brain Health: Interweaving Critical Phenomenology and Feminist Technoscience Studies in Critical Medical Humanities undersöker materiella-diskursiva, filosofiska och existentiella aspekter av tidig testing för MCI, Ahlzeimers sjukdom och olika former av demens, med fokus på diskurser, praktiker och levd erfarenhet av att genomgå sådan testning.

Forskningsprojekt

Avslutade forskningsprojekt

Undervisning

Min undervisningserfarenhet inkluderar kurser och föreläsningar i etik i hälso- och sjukvården, biomedicinsk etik, global hälsa, genus och hälsa, genusmedicin, humanistiska och samhällsvetenskapliga perspektiv på hälsoforskning liksom kvalitativa och filosofiska metoder på grundnivå och magister/masternivå. Jag har gett introduktionsföreläsningar i etik för 300 studenter på läkar- och vårdutbildningar och lett tvärvetenskapliga smågruppssamtal, och undervisat i olika format däremellan.

På forskarutbildningsnivå undervisar jag på kursen Interdisciplinarity: Medical Humanities and Research at the intersections of the Humanities, the Social Sciences, Clinical Practice and Biomedicine liksom kursen Engaging with Normativity: Normative Embodiment and Normativity in Medical/Technological Knowledge Practices and Policy-Work.

Nyheter

Hand som håller i en spegelskärva som visar ett öga

Människan i medicinen

Människan i medicinen är en utställning om medicinsk humaniora och lyfter aktuella forskningsprojekt. Utställningen visas på biblioteket, Campus Norrköping.

Stärk medicinsk humaniora och radikal tvärvetenskap

För att bemöta globala, djupt existentiella hälsoutmaningar behöver vi förstå hur sjukdom, förlust och lidande, liksom hur nya medicinska diagnoser kan forma vår upplevelse av oss själva, vårt handlingsutrymme och vår omgivning.

porträtt av två kvinnliga forskare.

Postcovid fick forskarna att kombinera olika perspektiv

I spåren av covidpandemin följde en ny utmaning: postcovid. I ett stort forskningsprojekt arbetar forskare på tvärs över områdesgränser för att förstå postcovid ur många olika aspekter. Samtidigt forskar de om den tvärvetenskapliga processen i sig.

Temapodden

Pod

Organisation