Ett viktigt kartläggande projekt var ”Elderly in Linköping Screening Assessment 85” (ELSA 85) som studerade ett tvärsnitt av Linköpingsbor födda 1922 från 85 års ålder fram till 93 års ålder. I en förlängning av detta har vi fortsatt att studera sköra äldre och hur vi bäst kan ta hand om dem i vården. Till exempel hur vi på förhand kan hitta sköra äldre som riskerar att hamna i slutenvården, eller hur våld i nära relationer med äldre kan upptäckas och förebyggas.
En nystartad forskningslinje rör hälsa hos äldre i ursprungsbefolkningen i Sapmi. De sköra äldre omfattar ju flera delar av sjukvårds- och samhällsstrukturerna så därför har vår forskning inneburit samarbeten över flera ämnesområden och samhällsaktörer. Inte minst samverkar vi i flera projekt med allmänmedicin och vårdvetenskap.
Det andra forskningsområdet rör hjärnan, dess åldrande och demenssjukdomar. Vi har projekt som studerar mekanismer bakom demenssjukdomar över till projekt som rör äldres kognitiva funktioner, hur vi diagnosticerar demenssjukdom eller bedömer äldres körförmåga.