Dessutom ligger rösternas fördelning till grund för att utse politiskt förtroendevalda och därmed även för politiskt ansvarsutkrävande. Trots att valdeltagande är en central mekanism i en demokrati finns det fortfarande många obesvarade forskningsfrågor om vilka som deltar och varför de gör det.
Politiskt deltagande är ett forskningsområde som jag har ägnat stor del av min tid åt. Förhoppningen är att kunna besvara några av de forskningsfrågor inom området som fortfarande saknar ett tydligt svar. I synnerhet har jag intresserat mig för frågan om varför vissa unga personer röstar och andra inte, och frågan om vad som gör att en vana att rösta formas för vissa men inte för andra. Dessa frågor behandlas bland annat i min avhandling Growing into Voting: Election Turnout among Young People and Habit Formation.
Varför hoppar svenska lokala politiker av sina uppdrag?
I ett annat forskningsprojekt, som huvudsakligen finansierats av Sveriges Kommuner och Landsting, följer Gissur Ó Erlingsson och jag kommunpolitiker över en hel mandatperiod – från det att de kandiderade i 2014 års val till dess att posterna fördelats efter 2018 års val. Bland annat hoppas vi kunna få en bättre bild av kommunpolitikers villkor och vad som gör att många väljer att lämna sitt uppdrag i förtid.
Vid sidan av politiskt deltagande har jag intresserat mig för forskningsfrågor som berör politiska åsikter och värderingar, social tillit, offentlig korruption och välfärdstjänster. För att besvara alla dessa olika forskningsfrågor använder jag mig huvudsakligen av kvantitativa metoder. Utöver forskningen undervisar jag, framför allt i kvantitativa metoder på kandidat- och masternivå.