08 juni 2022

Karriären har tagit Gunilla Jacobson från kemistudier på Linköpings universitet till toppjobb på Stanford University. Ett Stanford hon bodde vid redan under några år som barn – och som präglat hennes livsresa.
- Det var en positiv anda, det var coolt att vara bra, säger hon.

En person står utomhus på ett universitetsområde.
Gunilla Jacobsons livsresa har tagit henne från Finspång och kemistudier på LiU till toppjobb på prestigefyllda Stanford University i Kalifornien. Dass Alamillo

Som ett dockskåp

Det är tidig onsdagsförmiddag i Kalifornien. Gunilla Jacobson startar dagen i hemmet innan den korta resan in till Stanford University och labbet i Clark Center. Det stora forskningscentret samlar en mängd olika discipliner såsom biologi, medicin, kemi och teknik.

- Det är glasfönster från golv till tak. Det är som ett kontorslandskap, fast det är ett labb. Det känns nästan som att jobba i ett dockskåp, man ser folk hela tiden och kan kika in i vad som händer i andra verksamheter. Det är häftigt, säger Gunilla Jacobson.

Stor frihet

Frånsett ett par år i början har 2010-talet, då Gunilla flyttade hem till Sverige och en tjänst på Karolinska institutet, har Stanford varit hennes arbetsplats sedan 2005. Det har blivit några olika tjänster genom åren på ett av världens mest prestigefyllda universitet i hjärtat av Silicon Valley.

Målet med allt vi gör varje dag är att hjälpa våra patienter
I dag är hon chef för translationell medicin och driver flera olika projekt. Translationell forskning innebär att resultat från experimentell forskning överförs till vården för att ge patientnytta.

- Ofta när man tänker på akademiska jobb så är det nog att vara lektor eller professor. Här finns det väldigt många jobb som mitt, där man likt industrin jobbar med att leda projekt. Ett privat universitet som Stanford har en större frihet att ha tjänster som inte är akademiska.

- Det är en spännande miljö. Det finns en stor öppenhet och generositet. Människor vill hjälpa varandra, säger Gunilla Jacobson.

Hennes vardag är mångfacetterad. Den ena dagen är sällan den andra lik. Hon försöker vara ute i labbet så mycket det går. Men det blir många möten och promenader mellan de olika sjukhusen som hör till Stanford.

- Målet med allt vi gör varje dag är att vi ska hjälpa våra patienter. Vi vill inte ha personer på sjukhus, vi vill att människor ska vara friska. Vi försöker hitta nya sätt att bota och samtidigt förhindra sjukdomar med det förebyggande arbete som vi kallar precisionshälsa.

Flyttade till Linköping

Ett av projekten hon driver är ett plåster med mikronålar som kan göra att vi människor kan injicera mRNA-vaccin med 50 gånger lägre dos på egen hand i framtiden. En teknik som kan bidra till mindre biverkningar och ett mindre behov av vaccin. Plus att det inte behövs hjälp av någon sjuksköterska.

- Vår forskargrupp tittar på det här tillsammans med 17 andra grupper runtom i världen. Vi hoppas att resultatet från samarbetet kan appliceras i sjukvården i framtiden.

Gunilla Jacobsons karriärsresa började när hon som ung lämnade Finspång för att läsa kemi i universitetsstaden några mil sydväst i slutet av 1980-talet.

- Det var inte så långt att flytta hemifrån, men jag minns att det var stort att flytta till Linköping. Min mamma läste och jobbade där och både min bror och syster har läst vid LiU. Och nu läser deras barn där, så det känns som hela vår släkt är LiU!

Efter två år på dåvarande kemistlinjen satsade hon på ett sista utbytesår i Boulder, Colorado. Hemma i Sverige igen väntade en doktorandtjänst i Uppsala innan det var dags för nästa tur över Atlanten. En postdok-tjänst vid universitetet i Austin, Texas. Här hittade hon samarbeten med det stora forskningscentret Los Alamos i New Mexico, som blev världskänt när det grundades för att genomföra byggandet av atombomben på 1940-talet.

- Det var verkligen spännande som forskare att få vara där, säger Gunilla Jacobson som stannade kvar som stabsforskare i några år.

En översiktsbild av Stanford University. Stanford University är ett av världens mest prestigefyllda universitet. Foto SpVVK

Fick patent

Under den här perioden hände mycket i hennes liv. Gunilla fick patent på en lösning för att rengöra mikrochips till datorer. Ett startup-bolag i Kalifornien nappade och resväskorna var packade.

- Då ringde telefonen, de hade blivit uppköpta av ett bolag i Arizona. Så det var bara att flytta dit. Det var extremt roligt och lärorikt. Men efter tre år, när de blev uppköpta igen, kände jag att det hamnat för långt bort från medicin. Jag ville testa något nytt.

Det nya blev Stanford University. Ett Stanford hon bodde vid mellan sex och nio års ålder när hennes mamma Birgit Jacobson forskade.

- Det var faktiskt lite som att komma hem. Jag minns den positiva andan från skolan. Här var det inte coolt att skolka, här var det coolt att vara bra. Klimatet som finns här, att våga testa och vara okej med om det misslyckas, har jag tagit med mig genom livet.

Stolt alumn

Trots många år i USA är kontakten med Östergötland och Linköpings universitet stark. I början av 2022 var hon keynote-speaker under Swedish Innovation days när LiU berättade om ett projekt inom precisionshälsa, som ska stärka samverkan mellan Sverige och Kalifornien.

- Det var roligt att bli inbjuden och det kommer en delegation från LiU hit i juni som jag ska träffa, säger Gunilla Jacobson och lyfter fram det unika studentutbytet med Stanford som initierades av professor Stig Hagström.

- Jag tror inget annat universitet i världen får skicka två studenter hit i utbyte varje år!

Gunilla Jacobson är stolt LiU-alumn. Och en minst lika stolt östgöte.

- Jag längtar till sommaren när vi åker hem och får se alla gula fält igen. Det är måste att träffa all familj och släkt i Finspång och Linköping. Vi älskar att se Göta kanal och fika vid Bergs slussar. Mina barn pratar flytande svenska och är nog mer svenska än vad många svenskar är. Sverige är alltid bättre i deras ögon!

 

Den här texten är även publicerad i LiU-magasin, nummer 2 2022.

FAKTA: Gunilla Jacobson

Familj: Man Cory och två barn, Tobias och Aiden.Porträtt på en person. Foto Dass Alamillo
Bor: Menlo Park, Kalifornien.
Yrke: Forskare, entreprenör och chef för translationell medicin vid Stanford University.
Utbildning: Kemistlinjen vid LiU, PhD i organisk kemi och docent i kemi vid Uppsala universitet.
Gör helst en ledig helg: Åker skidor vid Tahoe-sjön i norra Kalifornien eller åker ut till havet. Det är oftast kallt, men härligt ändå!
Gör om fem år: Vi har sagt att vi inte ska inte flytta någonstans innan vår yngste son har gått ur high school. Men jag vill arbeta med nya spännande projekt och fortsätta pendla hem till Sverige.

FAKTA: Stanford

Översiktsbild av ett stort universitetÖversiktsbild av Stanford University. Foto RuslanKaln Stanford University, grundat 1891, är ett privatfinansierat universitet cirka 60 kilometer söder om San Francisco i Kalifornien. 
Stanford är ett av världens mest välrenommerade universitet och kom på fjärde plats i Times Higher Educations senaste ranking över världens främsta lärosäten.
På Stanford läser cirka 17 000 studenter och här finns nära 2 500 anställda.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En man som håller händerna runt en illustration av ett hjärta.

Pristagaren: ” Jag vill lära mig så mycket som möjligt om hur kroppen fungerar”

Tino Ebbers är 2024 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Hans forskning befinner sig i gränslandet mellan medicin och teknik och fokuserar på sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.

Porträtt av kvinna (Seetha Murty)

Två förkämpar för barnen blir hedersdoktorer

Den indiska rektorn Seetha Murty har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med barns och ungas lärande. Den amerikanska professorn Cindy W. Christian har ägnat sin karriär åt att utveckla omhändertagandet av misshandlade barn.

Linköpings Studentsångare går i fängelse

I tre terminer har Jakob Grubbström som frilansare lett körsång med intagna på Skänningeanstalten. Som Director Musices på LiU tar han nu Linköpings studentsångare med sig in i fängelset.