Framgångsrika företag med LiU-rötter

Många företag har sina rötter i LiU:s forskning eller är grundade av alumner. Alltifrån storföretag som Sectra och IFS, som är världsledande inom sina områden, till små nystartade nischbolag.

Här är några exempel på framgångssagor som började vid Linköpings universitet.

Sectra

VisualiseringsbordFoto: David Einar NygrenFöretaget Sectra utvecklar medicinsk teknik och avlyssningssäker kommunikation. Det grundades 1978 av forskare vid Linköpings universitet: professor Ingemar Ingemarsson och hans dåvarande doktorander Viiveke Fåk, Rolf Blom och Robert Forchheimer. Verksamheten har en stark forskningskoppling och Sectra är en viktig samarbetspartner till Linköpings universitet. Företaget säljer sina produkter över hela världen.
www.sectra.com

IFS

IFS tar fram affärssystem för företag och startades 1983 av Bengt Nilsson och Manni Svensson, som studerat tillsammans vid LiU. I dag har affärssystemet IFS Applications mer än en miljon användare.
www.ifsworld.com

SP Devices

SP Devices är en leverantör av högpresterande analog-till-digital teknik för kommunikation, radiobasstationer, radar, signalspaning och test & mät. Produkterna gör det möjligt för kunderna att bygga system med hög prestanda inom digital bildbehandling och bredbandskommunikation. Företaget startades 2004 av flera LiU-alumner och verksamheten har sin grund i LiU-forskning. Ingår sedan 2017 i Teledyne Technologies Incorporated.
www.spdevices.com

Sciss

Sciss har utvecklat programvaran Uniview som visualiserar universum i planetarier och domteatrar. Programmet används vid en mängd planetarier och vetenskapscentrum världen över. Sciss grundades 2004 av LiU-alumnerna Staffan Klashed och Per Hemmingsson, baserat på ett examensarbete vid Haydenplanetariet i New York.
www.sciss.se

Sick IVP

Företaget IVP (Integrated Vision Products) startade 1985 av LiU-forskaren Robert Forchheimer som en avknoppning till bildbehandlingsforskningen vid Linköpings universitet. I början av 2000-talet blev IVP uppköpt av den tyska koncernen Sick vilket ledde till en stark expansion. Sick IVP har nu försäljning över hela världen av världens snabbaste kamera som används för kvalitetssäkring inom industrin.
www.sick.com

Nira Dynamics

Nira Dynamics utvecklar system för ökad fordonssäkerhet, bland annat mätning av däcktryck. Företaget grundades 2001 av LiU-forskarna Fredrik Gustafsson och Urban Forssell och har ett nära samarbete med forskningen vid Linköpings universitet.
www.niradynamics.se

Psykologpartners

En grupp psykologstudenter vid LiU hade ett gemensamt intresse för behandlingsformen kognitiv beteendeterapi. De slog sig ihop med ett par erfarna terapeuter och startade Psykologpartners 1999. Företaget nu finns över hela Sverige och är ledande i Norden inom kognitiv beteendeterapi och tillämpad beteendeanalys.
www.psykologpartners.se

Fler företag med bakgrund från Linköpings universitet

Det finns många fler företag som har LiU-bakgrund, till exempel dessa:
  • Againity, skapar el av spillvärme
  • Agricam, hittar juverinflammationer med hjälp av värmekamera
  • Agrilogik, ökad lönsamhet för mjölkbönder
  • Alexit, hälsofrämjande e-tjänster
  • Amra, mäter kroppsfett i muskler
  • Biacore, biotekniska analyser, uppköpt av GE Healthcare
  • Calluna, konsultföretag inom naturvård
  • Cbot, robot som lägger kakel och klinker på stora ytor
  • Chargestorm, laddstationer för elbilar