08 september 2020

Universitetets nye rektor, Jan-Ingvar Jönsson, tillträdde sin tjänst redan i somras. Den 3 oktober är det dags för den traditionsenliga rektorsinstallation, då den nya rektorn bland annat får ta emot rektorskedjan av sin företrädare.

Magnus Johansson
Jan-Ingvar Jönsson blir den sjunde rektorn som får bära rektorskedjan. Kedjan har formgivits och tillverkats av guldsmederna Margareth Sandström och Peter de Wit och skänktes av Linköpings kommun i samband med universitetsinvigningen 1975.

Foto Charlotte Perhammar- Historiskt är och var installationen en offentlig bekräftelse på vem som för nästa period hade makt och myndighet att styra universitetet och utöva därtill hörande befogenheter. Symbolen i form av rektorskedja som överlämnas från en rektor till nästa understryker detta, säger ceremonimästare Camilla Smedberg.

Tidigare rektorsinstallationer har dels skett som separat evenemang dels i samband med den akademiska högtiden. I år kommer Foto Thor Balkhedinstallationen att äga rum i Studenthuset på Campus Valla lördag den 3 oktober med ett fåtal deltagare på plats. Då kommer också Jan-Ingvar Jönsson hålla sitt installationstal där han berättar vad han vill åstadkomma som rektor. Efter ceremonin, som tar ungefär 45 minuter, följer middag.
- Rektorsinstallationen är ingen offentlig tillställning och vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om högst 50 deltagare, säger Camilla Smedberg. Däremot kommer ceremonin att filmas så att man kan se den i efterhand.

På grund av rektorsinstallationen kommer Studenthuset att vara stängt lördag 3 oktober.

Mer om LiU:s nye rektor

Senaste nytt från LiU

En person tittar in i kameran.

Jan-Ingvar Jönsson ny ordförande för ECIU

Rektorn vid Linköpings universitet, Jan-Ingvar Jönsson, har blivit utsedd till ny ordförande för det europeiska nätverket för innovativa universitet i Europa, ECIU.

Porträtt på två tjejer som kramar varandra

Spex-SM i Linköping för första gången

I maj arrangeras SM i studentspex i Linköping för första gången. Holgerspexet och Linköpings Studentspex, universitetets två spexföreningar, laddar för tävlingen med ett gemensamt bidrag.

Lysande glasskiva med krokodilklämma.

Genombrott för nästa generations digitala skärmar

Forskare vid LiU har utvecklat en digital skärm där själva lysdioderna reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls bland annat. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation digitala skärmar.