08 september 2020

Universitetets nye rektor, Jan-Ingvar Jönsson, tillträdde sin tjänst redan i somras. Den 3 oktober är det dags för den traditionsenliga rektorsinstallation, då den nya rektorn bland annat får ta emot rektorskedjan av sin företrädare.

Magnus Johansson

Jan-Ingvar Jönsson blir den sjunde rektorn som får bära rektorskedjan. Kedjan har formgivits och tillverkats av guldsmederna Margareth Sandström och Peter de Wit och skänktes av Linköpings kommun i samband med universitetsinvigningen 1975.

Foto Charlotte Perhammar- Historiskt är och var installationen en offentlig bekräftelse på vem som för nästa period hade makt och myndighet att styra universitetet och utöva därtill hörande befogenheter. Symbolen i form av rektorskedja som överlämnas från en rektor till nästa understryker detta, säger ceremonimästare Camilla Smedberg.

Tidigare rektorsinstallationer har dels skett som separat evenemang dels i samband med den akademiska högtiden. I år kommer Foto Thor Balkhedinstallationen att äga rum i Studenthuset på Campus Valla lördag den 3 oktober med ett fåtal deltagare på plats. Då kommer också Jan-Ingvar Jönsson hålla sitt installationstal där han berättar vad han vill åstadkomma som rektor. Efter ceremonin, som tar ungefär 45 minuter, följer middag.
- Rektorsinstallationen är ingen offentlig tillställning och vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om högst 50 deltagare, säger Camilla Smedberg. Däremot kommer ceremonin att filmas så att man kan se den i efterhand.

På grund av rektorsinstallationen kommer Studenthuset att vara stängt lördag 3 oktober.

Mer om LiU:s nye rektor

Senaste nytt från LiU

Stdenter grupparbetar

Lärarstudenter har skapat AI-kurser för Kenya

På landsbygden i Kenya råder det brist på både el, internet och utbildningsmöjligheter. Då kan nya verktyg vara en väg framåt. Studenter på Ämneslärarprogrammet har under hösten utvecklat kurser för yrkesutbildningar i Kenya med hjälp av AI.

Man håller fram guldfärgad platta (Urban Forsberg).

Han har en nyckel för att lösa halvledarbristen

Bristen på halvledarmaterial blir alltmer akut. Vid LiU bedrivs materialforskning i nära samarbete med industrin för att på sikt öka tillverkningstakten av halvledare i Europa.

Montage av två personer.

De blir nya Wallenberg Academy Fellows vid LiU

Forskarna Olaf Hartig och Alexander Gillett har utsetts till Wallenberg Academy Fellows vid LiU. Genom det femåriga forskningsanslaget ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.