Vid det persiska nyåret, även känt som Eid Nowruz, välkomnas våren och människor träffas för att fira det nya årets ankomst. Traditionen kan spåras hela 3 000 år tillbaka i tiden till det antika Persien, det vill säga före islam. Vid IDA har Nowruz firats i mer än ett decennium, förutom under pandemiåren.
Årets firande med mer än 40 gäster arrangerades av Mina Niknafs, doktorand vid Avdelningen programvara och system.
Vilka bjuder ni in?
— I år deltog doktorander, handledare, administratörer och prefekten vid IDA, säger Mina Niknafs.
Vad betyder firandet av Nowruz vid IDA för dig?
— Nowruz är en tid för familj och vänner att samlas, engagera sig i ritualer och traditioner som gått i arv genom generationer, och reflektera över det gångna året samtidigt som man ser fram emot en ny början. För många iranier vid IDA som är långt ifrån sina familjer, är det hjärtevärmande att fira denna speciella tid bland vänner inom den internationella gemenskapen vid IDA. Det är också ett utmärkt tillfälle att hedra våra traditioner och sprida lycka och glädje bland våra internationella vänner.
Mariam Kamkar, professor emerita och tidigare prefekt vid IDA, inledde dagens firande med att berätta om festligheterna vid det persiska nyåret och förklarade bakgrunden till föremålen på festbordet. Vid Nowruz dukas bordet med sju föremål som alla börjar med den persiska bokstaven "sin" och symboliserar ett hopp inför det nya året. Med tiden har också fler saker lagts till.
Mina, vilket är ditt favorittilltugg eller din favoriträtt vid Nowruz?
— Bland föremålen på Haft Sin (eller 7-Sin) festbordet är Samanu, som symboliserar välstånd, fertilitet och livets sötma, min favorit. Samanu är en söt pudding gjord av vetegroddar. Intressant nog påminner dess smak om "Memma", en traditionell finsk efterrätt som finns i många svenska livsmedelsbutiker. Dessutom firas Nouruz med en mängd olika traditionella rätter som "Sabzi Polo ba Mahi", "Reshteh Polo" och "Kuku Sabzi". Min favoriträtt, och den vanligaste, är "Sabzi Polo ba Mahi", som är örtris (sabzi polo) serverat med fisk (mahi).