28 november 2024

Det började som extrauppdrag för fyra forskare och växte till ett spjutspetsföretag inom medicinsk IT och cybersäkerhet. Följ med på Sectras resa från rötterna på Linköpings universitet till dagens globala verksamhet – fortfarande med starka band till LiU.

LiU-professorn Ingemar Ingemarsson grundade företaget Sectra tillsammans med tre doktorander. Här på Campus Valla framför en del av konstverket ”I morgon kommer något underbart att hända!”, skapat av Jan Svenungsson. Fotograf: Anna Nilsen

Året var 1971 när Ingemar Ingemarsson kom till Linköping och den nya högskolan. Han var professor i informationsteori och en pionjär inom datasäkerhet i Sverige. På 70-talet var många aningslösa när det gällde säkerheten, men det kom ändå fler och fler uppdrag till Ingemar Ingemarsson och hans tre dåvarande doktorander Viiveke Fåk, Rolf Blom och Robert Forchheimer.

– Skatterna var höga och vi fick rådet att starta företag. Det minsta tillåtna aktiekapitalet var 5 000 kronor så vi satsade 1 250 kronor var. Jag fick ta pengarna ur hushållskassan och min fru var lite skeptisk, minns Ingemar Ingemarsson.

Tidningsurklipp
Sectra var en föregångare i kampen mot cyberbrott och optimistiska journalister rapporterade att företaget upptäckt ett vaccin mot datavirus.Fotograf: Sectra AB
Företaget startade 1978 och fick namnet Sectra (SECure TRAnsmission). De behövde en vd och Ingemar Ingemarsson tyckte det var givet att Viiveke Fåk, som enda kvinna, skulle ha den rollen. Rolf Blom lämnade efter en tid Sectra när han började arbeta på Ericsson men de andra tre fortsatte att ta sig an uppdrag parallellt med forskningen.

Underbar natt var en vändpunkt

Lite senare började Jan-Olof Brüer arbeta för Sectra. Han var också en av Ingemars doktorander och hade dubbla examina som civilingenjör och civilekonom. Jan-Olof Brüer kom in med ett ekonomiskt perspektiv och stora ambitioner för företagets framtid.

– Vi brukar tala om ”den underbara natten”. Det var ett styrelsemöte som drog ut långt in på småtimmarna där Jan-Olof skissade upp hur många vi skulle bli och hur stor omsättning vi skulle ha, säger Ingemar Ingemarsson.

Jan-Olof Brüer blev Sectras första heltidsanställda medarbetare och tog över rollen som vd.

Ännu en av Ingemars doktorander fick en avgörande roll för bolagets framtid. Torbjörn Kronander började jobba med programmering på Sectra under sin forskarutbildning. Efter doktorsexamen ville han dock arbeta med medicinsk teknik igen – den inriktning som bara fanns i Linköping och var anledningen till att han valt civilingenjörsutbildningen där. I Sectras regi påbörjade han ett projekt för digital överföring av röntgenbilder.

– Vi började med överföring från Lindesberg till sjukhuset i Örebro. Tidigare hade de skickat röntgenfilmerna med taxi och det blev ju ganska dyrt. Sedan kom fler landsting in och vi utvecklade det första röntgenbildsystemet för digital lagring av bilder, säger Torbjörn Kronander.

Ut i världen med röntgensystem

Svartvitt porträtt av man
Torbjörn Kronander började bygga upp Sectras medicintekniska ben i slutet av 1980-talet. Fotograf: Sectra AB
Prototypsystemet började användas i Mjölby 1993 och det kom besökare från Japan och USA för att se hur det lilla svenska företaget lyckats. Det ledde till att Philips ville bli återförsäljare av systemet i hela världen (förutom i Sverige och Norge där Sectra sålde själva). Sectra drev igenom att deras namn skulle synas tillsammans med Philips, något som fick stor betydelse när Philips senare ville köpa hela företaget och Sectra sade nej. Philips köpte en konkurrent i stället. Det var en tuff period, berättar Torbjörn Kronander.

– Vi fick säga upp 40 personer i Linköping, men anställde 40 i USA och satsade stenhårt på att få kontrakt på support och underhåll för de system som redan sålts där. Det räddade oss, vi började växa och sedan har det gått bra. Nu är det elfte året i rad som vi har blivit högst rankade när det gäller kundnöjdhet i USA och vunnit utmärkelsen Best in KLAS.

I dag finns Sectra i över 60 länder och är marknadsledande i flera. Torbjörn Kronander är vd och koncernchef och Jan-Olof Brüer styrelseordförande. Den medicintekniska delen är störst. Cybersäkerheten står för 10–15 procent av omsättningen, men även den delen har vuxit snabbt sedan kriget i Ukraina bröt ut.

Forskning har hela tiden varit viktigt för Sectras verksamhet. När Torbjörn Kronander saknade forskning om radiologi och röntgen i Linköping ville han starta ett center baserat på en modell från Harvard, där tekniker, forskare och läkare satt tillsammans på sjukhuset och möttes i fikarummet. Han träffade professor Anders Ynnerman från LiU och de lyckades tillsammans övertala röntgenläkaren Anders Persson, Sverigeledande inom 3D-hantering av medicinska bilder, att flytta till Linköping. Anders Persson byggde sedan upp centret CMIV, som fått stor internationell uppmärksamhet för sin verksamhet inom medicinsk bildvetenskap och visualisering.

Många LiU-studenter anställs

Många industridoktorander har delat sin tid mellan LiU och forskningsavdelningen på Sectra. Ännu fler är de LiU-studenter som får jobb på Sectra efter examen.

Porträtt av man (Torbjörn Kronander) framför byggnad med skylten Sectra
Torbjörn Kronander, vd och koncernchef för Sectra, utanför huvudkontoret i Linköping Science Park. Hit kommer nyanställda från hela världen för att delta i företagets rookieveckor. Fotograf: Magnus Johansson

– Vi vill ha de bästa men de ska inte bara vara duktiga tekniker, de ska göra något mer. Vi har många piloter, ryttare, spexare och en otrolig musiktradition med körer och rockband. Kultur är oerhört viktigt för att balansera tekniken, därför slåss jag också för musikklassernas framtid i Linköping. Vi har väldigt många medarbetare som själva har gått i denna skola eller har barn där, säger Torbjörn Kronander.

Han träffar själv alla kandidater för en slutintervju. Att bygga företagskulturen är centralt. Tre till fyra gånger per år är det rookievecka på huvudkontoret i Linköping, då samlas nyanställda från hela världen för att hitta sin plats i Sectralaget.

Grundarna Ingemar Ingemarsson, Viiveke Fåk och Robert Forchheimer har i dag ingen aktiv roll i Sectra. De kan alla se tillbaka på framgångsrika forskarkarriärer vid LiU och är fortfarande stora aktieägare. En del av sina aktier har Ingemar dock använt för ändamål som ligger honom varmt om hjärtat. Han har donerat dem till två LiU-anknutna stiftelser som delar ut Sveriges största lärarpris och ett nytt tvärvetenskapligt pris.

– Jag ser mig främst som lärare, det var därför jag instiftade lärarpriset. Och jag är stolt över att ha undervisat doktoranderna som har byggt upp Sectra, säger han.

Champagneflaska med Sectra på etiketten
Sectra har vunnit kundnöjdhetsutmärkelsen Best in KLAS elva år i rad i USA. När de började sikta på det målet köptes två gigantiska champagneflaskor och ställdes i Linköping och på andra sidan Atlanten. Några år senare nåddes förstaplatsen och flaskorna öppnades. Fotograf: Magnus Johansson

Några milstolpar i Sectras och LiU:s gemensamma historia

1978 Professor Ingemar Ingemarsson startar Sectra tillsammans med doktoranderna Viiveke Fåk, Rolf Blom och Robert Forchheimer.

1985 Jan-Olof Brüer blir delägare med nya idéer om hur bolaget kan utvecklas.

1989 Nytt verksamhetsben inom medicinsk IT.

1998 Den krypterade mobiltelefonen Tiger börjar användas av svenska försvaret.

1999 Sectra börsnoteras på Stockholmsbörsen.

2002 Sectra, LiU och Region Östergötland grundar centret CMIV.

2017 Sectras vd Torbjörn Kronander och styrelseordförande Jan-Olof Brüer utses till medicine hedersdoktorer vid LiU.

2017 Ingemars Lärarpris instiftas.

2023 Ingemar Ingemarssons pris för tvärvetenskap instiftas.

Senaste nytt från LiU

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.