14 september 2020

I boken Östgötakoftor – stickat kulturarv från 1940-tal får gamla modeller och mönster för stickning nytt liv. Författarna vill bidra med kunskap om äldre tekniker, material och mönster och lyfta de kvinnliga formgivare som ligger bakom modellerna.

Ur boken Östgötakoftor - stickat kulturarv från 1940-tal.
Ur boken Östgötakoftor - stickat kulturarv från 1940-tal.

– Vi lyfter fram en förbisedd samling och vill inspirera till att skapa nya koftor utifrån äldre mönster. Koftorna som presenteras i boken är ett tydligt uttryck för god formgivning kopplat till naturmaterial och hållbarhet, säger Ann-Sofie Svansbo, lektor vid Linköpings universitet.Omslag till boken Östgötakoftor.Östgötakoftor - stickat kulturarv från 1940-tal av Ann-Sofie Svansbo och Anna Lindqvist.

Hon har skrivit boken Östgötakoftor – stickat kulturarv från 1940-tal tillsammans med kulturhistorikern Anna Lindqvist i samarbete med Östergötlands museum. Boken behandlar ett arkivmaterial med skisser och diagram för stickning och lyfter de konstnärligt utbildade formgivarna som skapat modellerna och mönstren.

– Ett av våra syften har varit att lyfta fram kvinnliga formgivare. Kulturarv skapas av människor, men det är ibland svårare att spåra och få information om dem än deras produkter och föremål, säger Ann-Sofie Svansbo.

Fram till den 19 september finns arkivmaterialet och rekonstruerade modeller att se på Slöjdgalleriet, Storgatan 41 i Linköping.

Senaste nytt från LiU

Porträttfoto, kvinna.

Ministern fick se högteknologi inom svenskt jordbruk

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.