14 september 2020

I boken Östgötakoftor – stickat kulturarv från 1940-tal får gamla modeller och mönster för stickning nytt liv. Författarna vill bidra med kunskap om äldre tekniker, material och mönster och lyfta de kvinnliga formgivare som ligger bakom modellerna.

Ur boken Östgötakoftor - stickat kulturarv från 1940-tal.
Ur boken Östgötakoftor - stickat kulturarv från 1940-tal.

– Vi lyfter fram en förbisedd samling och vill inspirera till att skapa nya koftor utifrån äldre mönster. Koftorna som presenteras i boken är ett tydligt uttryck för god formgivning kopplat till naturmaterial och hållbarhet, säger Ann-Sofie Svansbo, lektor vid Linköpings universitet.Omslag till boken Östgötakoftor.Östgötakoftor - stickat kulturarv från 1940-tal av Ann-Sofie Svansbo och Anna Lindqvist.

Hon har skrivit boken Östgötakoftor – stickat kulturarv från 1940-tal tillsammans med kulturhistorikern Anna Lindqvist i samarbete med Östergötlands museum. Boken behandlar ett arkivmaterial med skisser och diagram för stickning och lyfter de konstnärligt utbildade formgivarna som skapat modellerna och mönstren.

– Ett av våra syften har varit att lyfta fram kvinnliga formgivare. Kulturarv skapas av människor, men det är ibland svårare att spåra och få information om dem än deras produkter och föremål, säger Ann-Sofie Svansbo.

Fram till den 19 september finns arkivmaterialet och rekonstruerade modeller att se på Slöjdgalleriet, Storgatan 41 i Linköping.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.

Glasskiva med droppe belyst underifrån.

Nästa generations hållbara elektronik dopas med luft

Forskare vid LiU har utvecklat en ny metod där organiska halvledare kan bli mer ledande med hjälp av luft som störämne. Enligt forskarna är det ett stort steg mot framtidens billiga och hållbara organiska halvledare.

läkare studerar undersökningsbilder.

Tolkar i vården viktiga för vård efter hjärtinfarkt

Efter en hjärtinfarkt är utlandsfödda mindre benägna att delta i återfallsförebyggande hjärtskola än inrikes födda patienter. Men med tillgång till en professionell tolk ökar deltagandet. Detta enligt en studie som letts av forskare vid LiU.