16 augusti 2022

Joe Biden är död och har ersatts av deepfakes. Det var en konspirationsteori som fick sociala medier att gå i spinn efter att Vita Huset publicerat en video med den amerikanska presidenten. Michael Felsberg, professor vid Avdelningen för datorseende, kommenterade videon i SVT.

Inslag om deepfakes med Michael Felsberg i SVT. Skärmdump från svt.se.Inslag om deepfakes med Michael Felsberg i SVT. Skärmdump från svt.se. Det var efter att Demokraterna publicerat ett kort klipp med Joe Biden, som en användare på Twitter jämförde inspelningen med ett annat klipp som påstod vara från samma dag. Analysen löd att det omöjligt kunde vara ”en och samma Joe Biden”.

Se inslaget  på svt.se och hör vad Michael Felsberg säger om videon och tekniken som ligger bakom deepfakes.

Senaste nytt från LiU

Elever och lärare i ett klassrum.

Enkla metoder gjorde lärare bättre på att undervisa

Alla lärares undervisning blev betydligt bättre efter att de fått besök av och återkoppling från experter på sina insatser under lektionen. Det visar en rapport från LiU som sammanställt observationer från 30 grundskolor.

Cellodlingsflaska under ett mikroskop i labb.

De odlar näsvävnad på labbet

LiU-forskare är bland de första i världen att odla mänsklig näsvävnad från stamceller. I den studerar de hur olika virus infekterar luftvägarna. Modellen använder de nu för att undersöka hur en särskild sorts antikroppar kan skydda oss mot infektion.

WASP utökas med initiativet AI for Science

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljar WASP 70 miljoner kronor till ett nytt initiativ som ska främja användandet av AI-baserade metoder inom akademisk forskning i Sverige.