16 augusti 2022

Joe Biden är död och har ersatts av deepfakes. Det var en konspirationsteori som fick sociala medier att gå i spinn efter att Vita Huset publicerat en video med den amerikanska presidenten. Michael Felsberg, professor vid Avdelningen för datorseende, kommenterade videon i SVT.

Inslag om deepfakes med Michael Felsberg i SVT. Skärmdump från svt.se.Inslag om deepfakes med Michael Felsberg i SVT. Skärmdump från svt.se. Det var efter att Demokraterna publicerat ett kort klipp med Joe Biden, som en användare på Twitter jämförde inspelningen med ett annat klipp som påstod vara från samma dag. Analysen löd att det omöjligt kunde vara ”en och samma Joe Biden”.

Se inslaget  på svt.se och hör vad Michael Felsberg säger om videon och tekniken som ligger bakom deepfakes.

Senaste nytt från LiU

Per Frankelius och Karolina Muhrman på en åker framför en jordbruksmaskin.

Nationellt kunskapsnav för jordbrukets digitalisering hamnar på LiU

Jordbruksverket utser Linköpings universitet att ansvara för ett nytt nationellt kunskapsnav för digitalisering inom jordbruket. Projektet sträcker sig över 3 år och har en budget på 20 miljoner kronor.

LiU-professor bidrar till en ny ISO-standard i världen

Det finns hundratals definitioner av cirkulär ekonomi i världen, vilket skapar förvirring. LiU-forskning med professor Mattias Lindahl i spetsen, har bidragit till att en ny ISO-standard kan råda bot på detta.

Specialistkompetens med nytt masterprogram i socialt arbete

Med start hösten 2024 finns ett nytt masterprogram i socialt arbete på Campus Norrköping. Här förbereds studenter för att kunna arbeta med övergripande utvecklings- och förändringsprocesser och kvalificerade utredningar inom socialt arbete.