Den latinska frasen ”för sitt gamla lärosäte” passar sannerligen in på riksdagens talman. Andreas Norlén stiftade sin första bekantskap med LiU för drygt 30 år sedan som student på det Affärsjuridiska programmet. Han återkom senare och disputerade i affärsrätt 2004. 2019 utsågs han till Årets alumn och återkommer årligen som gästföreläsare.
– Jag fick min doktorshatt 2005, nästan på dagen för 20 år sedan. Det är fantastiskt att universitetet kommer ihåg mig, jag tycker att det är väldigt roligt att kunna hålla kontakten under alla år.
Linköpings universitet fyller 50 år under 2025. Andreas Norlén följer utvecklingen noga.
– Det härligt att se hur universitetet vuxit och utvecklats genom åren. Vilken kraft, dynamik och energi som finns. Inte minst genom det tvärvetenskapliga och ämnesövergripande arbetssättet som man har här, som jag tror blir väldigt fruktbart i framtiden.
Demokratin överlägsen
Andreas Norlén höll en föreläsning under rubriken "Talmannen, riksdagen, akademin och demokratin”. Där lyfte han fram demokratins utsatthet – men att han både kort och sikt är optimistisk.
– Demokratin är moralisk överlägsen, men också bättre på att leverera välstånd till medborgarna. Jag tror att demokratierna har all möjlighet att övervinna de motgångar som varit, men det kräver hårt arbete från oss var och en.
Firande av gemensam vision
Angela Woods, professor i medicinsk humaniora vid Durham University, promoverades även hon till hedersdoktor vid den Filosofiska fakulteten.
– Det är en stor ära för mig personligen, men jag ser det också som ett firande av en gemensam vision av medicinsk humaniora som ett tvärvetenskapligt samarbetsprojekt som kommer att spela en allt viktigare roll i hälsoforskning globalt, säger hon.
Angela Woods föreläsning handlade om hur vi påverkas av berättelser om hälsa och sjukdom.
– Narrativ är ett nyckelbegrepp, men det är inte obestritt inom kritisk medicinsk humanistisk forskning. Det kan belysa en sjukdomsupplevelse, men också de bredare, kulturella ramarna där skillnader mellan det "normala" och "patologiska" grundas. Vårt område måste nu proaktivt och systematiskt engagera sig i de utmaningar AI innebär för hur vi använder och förstår berättelser i hälsosammanhang.
Nära samarbete med LiU
Angela Woods är chef för ett av världens största forskningsinstitut inom medicinsk humaniora. Genom åren har hon och Centrum för medicinsk humaniora och bioetik (CMHB) vid LiU byggt ett starkt samarbete.
– Man kan inte önska sig finare samarbetspartners än Kristin Zeiler, Ericka Johnson och det övriga teamet på CMHB. De arbetar i den kritiska framkanten av vårt område på sätt som är lika generöst och fantasifullt som de är intellektuellt ytterst noggranna. Jag är väldigt exalterad över de projekt vi redan driver och för alla samarbeten som kommer!