Lärare leder en diskussion i ett klassrum
  Fotograf: iStock/SDI Productions

För dig som undervisar inom vuxenutbildning och vill fördjupa dig i didaktiska praktiker. Du får möjlighet att reflektera och utbyta erfarenheter kring din egen undervisning och utveckla nya lektionsupplägg. 

Målgrupp

För dig som arbetar som lärare på Komvux, folkhögskola eller annan vuxenutbildning.

Den här utbildningen kan fungera som en fortsättning på utbildningen Komvux - organisering och förutsättningar för vuxnas lärande, som introducerar dig i Komvux särskilda organisering och förutsättningar. Det går också att läsa kursen fristående.

Om utbildningen

Didaktiska praktiker handlar om hur undervisning och lärande organiseras och genomförs. I kursen behandlas didaktiska praktiker utifrån vuxenutbildningens särskilda förutsättningar och utmaningar. Kursen tar upp undervisning i formell vuxenutbildning i relation till didaktikens centrala frågeställningar och lärarens yrkesutövning.

Förutom teoretiska föreläsningar som behandlar aktuell forskning inom vuxnas lärande kommer utbildningen innehålla reflektion och erfarenhetsutbyte med andra deltagare. Du kommer också att få möjlighet att forma övningslektioner som ska genomföras, observera och analysera en kollegas undervisningspass och få konkreta undervisningsidéer.

Innehåll

Utbildningen innehåller:

  • olika didaktiska praktiker utifrån vuxenutbildningens särskilda förutsättningar
  • lektionsdesign, lektionsuppföljning och bedömning i relation till undervisningssammanhangets förutsättningar och vuxendidaktiska perspektiv
  • möjlighet att reflektera över dina pedagogiska ideal och utvecklingsbehov

Genomförande

Undervisningen består förslagsvis av föreläsningar, seminarier, grupparbete och självständiga studier. Inför respektive kurstillfälle läser du litteratur och under kurstillfällena varvas bearbetning av litteraturen med föreläsningar och praktiska övningar. Alla kursuppgifter är nära relaterade till din egen undervisning. Träffar på plats kan kombineras med träffar online.

Omfattning och examination

Utbildningen ger 7.5 högskolepoäng vilket motsvarar cirka 200 timmars studier. Utbildningen kan genomföras med eller utan examination och erhållande av högskolepoäng. För dig som vill erhålla högskolepoäng efter avslutad utbildning sker examinationen genom övningslektioner med reflektion, skriftlig inlämning av observationsuppgift och bedömning. Utan avslutande examination erhålls ett kursintyg.

Kursplan

Mer information om kursen hittar du i kursplanen

Exempel på kurstillfällen

Vi skräddarsyr utbildningsupplägget efter era önskemål och förutsättningar. Nedan är ett exempel på hur utbildningens kurstillfällen kan vara utformade.

Tillfälle 1

  • Kursintroduktion
  • Föreläsning: Vuxenutbildning i Sverige. Vilka deltar? Vilka möter ni? Vilka lyckas? Vi ger också en orientering om uppdraget, vilka olika former av vuxenutbildning som finns och olika diskurser kring vuxenutbildning, vuxnas lärande och livslångt lärande.
  • Erfarenhetsutbyte kopplad till föreläsningen och kurslitteratur

Tillfälle 2

  • Seminarium utifrån villkor och presentation av studerandeporträtt. Studerandeporträttet genomförs med student på din skola.
  • Föreläsning: Teori kring vuxendidaktik. Allmänt introducerande och sen nedslag i andragogik, variationsteori, transformativt lärande och den reflekterande praktikern.
  • Workshop: Applicera perspektiv och metoder i konkreta lektionsförslag
  • Introduktion om bedömning

Tillfälle 3

  • Seminarium: Relationellt perspektiv och inkludering.
  • Workshop: videoklipp från undervisning
  • Seminarium: bedömning

Tillfälle 4

  • Övningslektioner
  • Reflektion kring övningslektioner

Tillfälle 5

  • Seminarium: Baserat på lektionsobservationer
  • Erfarenhetsutbyte: Skönlitteratur i undervisningen och workshop om variation och motivation

Skräddarsydd kompetensutveckling

Den här utbildningen kan även skräddarsys efter de behov som finns i just din organisation.

Det finns stora möjligheter för er som uppdragsgivare att designa er egen kurs och påverka utbildningens omfattning, innehåll och när, var och hur utbildningen ska genomföras. En skräddarsydd utbildning kan hållas i LiU:s lokaler, hos din organisation eller online. Ni kan också välja om utbildningen ska innehålla examination och erhållande av högskolepoäng eller inte.

Välkommen att kontakta oss för en skräddarsydd kompetensutveckling!

Mejla oss

Introduktionskurs i att arbeta på Komvux

En introduktionskurs för dig som är ny i den särskilda uppgiften att arbeta med vuxnas lärande inom kommunal vuxenutbildning.

I utbildningen behandlas fem övergripande teman:

  1. Komvux historia, organisation, uppdrag, mål och styrning.
  2. Vuxnas lärande i relation till de specifika sammanhang och villkor som finns inom utbildningsformen.
  3. Den vuxenstuderande och dennes förutsättningar för livslångt lärande och deltagande i studier på Komvux.
  4. Sociala relationer, konflikthantering och pedagogiskt ledarskap.
  5. Uppföljning och bedömning av vuxenstuderandes kunskaper.

Fler utbildningar för dig som arbetar med vuxenutbildning

LiU bedriver världsledande forskning om vuxnas lärande

Vid Linköpings universitet finns en av de mest framträdande forskningsmiljöerna inom området vuxnas lärande, såväl nationellt som internationellt. Våra utbildningar har nära koppling till forskningen inom området, vilket innebär att du som deltagare får med dig aktuella kunskaper ut i arbetslivet som bygger på den senaste forskningen.

Kontakt

Utbildningen ges av