16 december 2019

I fyra månader har de studenter som valt åttapoängs-kursen Ingenious arbetat med utmaningar från företag och organisationer. På fem minuter ska de presentera sin idé. Vann i år gjorde gänget med en smart sopsortering för Kolmården - Reangle.

Rasmus Elmersson, Oliwer Schultz, Madeleine Edenfeldt Hellgren och Tuva Bernwall
Rasmus Elmersson, Oliwer Schultz, Madeleine Edenfeldt Hellgren och Tuva Bernwall får nu åka till Twente och och delta i en tävling där det  gäller att lösa ett konkret problem på 24 timmar. De tog hem juryns pris för bästa pitch med sin Reangle - trekantiga sopkärl för enkel sortering.
Nio grupper av studenter, från en lång rad olika utbildningar vid LiU, har tagit sig an utmaningar från företag och organisationer i regionen. Utmaningarna har handlat om alltifrån att hitta en användning för spillmaterial från sugrörstillverkning, till smartare sätt att hitta jobb och en fruktsoda utan stora mängder socker.

Resultatet av höstens arbete fick de presentera inför lärare, facilitatorer från InGenious, från LiU innovation, Almi, kamrater och en jury som i första hand bedömde deras presentation. Redovisningen live-sändes också till några av de övriga ECIU-universiteten, European Consortium of Innovative Universities, bland annat till nederländska Twente, dit vinnarna nu får åka på en 24-timmars uppfinnartävling.

– Det ska bli roligt att träffa andra studenter med samma intressen, säger Tuva Bernwall, som läser grafisk design och kommunikation, och som tillsammans med Madeleine Edenfeldt Hallgren, som pluggar till civilekonom, Rasmus Elmersson, som läser civilingenjör medieteknik, och Oliwer Schultz, som läser biologi, tog hem segern i pitch-tävlingen. Enligt juryn var de den grupp som presenterade sin idé bäst.

Lätt att göra rätt när skräp sorteras

I Kolmårdens djurpark produceras stora mängder skräp och sopor och hittills har allt hamnat i samma soptunna. En hel del av materialet är komposterbart, annat kan återvinnas och något kanske ska brännas.

Tuva Bernwall, Madeleine Edenfeldt Hellgren, Oliwer Schultz och Rasmus Elmersson presenterar ReangleTuva Bernwall, Madeleine Edenfeldt Hellgren, Oliwer Schultz och Rasmus Elmersson presenterar ReangleGruppen har designat trekantiga tunnor med utbytbart lock och öppningsbar sida för enkel tömning. Sopor läggs i via en lucka på sidan och hamnar i en sopsäck eller ett kärl som är enkelt att tömma. Alla de trekantiga tunnorna har samma format och kan stättas samman på en rad, i en ring eller i en grupp beroende på utrymmet och hur många fraktioner man vill ha på platsen.
Reangle med loggorReangle med loggorLocket avgör vad som ska vara i tunnan, färger och ikoner gör det enkelt för Kolmården-besökaren att göra rätt. Tunnorna kan stå kvar på samma ställe medan locken kan bytas ut allteftersom behoven ändras. Framsidan på tunnan har de också försett med en snygg logga.

Uppdragsgivaren fanns på plats och berömde idéerna.
– Det är både snyggt och smart tänkt med trekanterna som kan Anna Landberg och Cecilia Haraldsson, KolmårdenAnna Landberg och Cecilia Haraldsson, uppdragsgivare från Kolmårdens djurpark.pusslas samman på olika vis, jättekul. Den enda anmärkning jag har är att de satt en inåtgående lucka på tunnan, den vet vi snabbt kommer att bli kletig, säger Cecilia Haraldsson, operativ chef för parkmiljön på Kolmården.

Men både hon och Anna Landberg, teamledare för parkvård, var glada över det de såg.
– Vi visste ju inte vart det här uppdraget skulle ta vägen och det har varit spännande att följa arbetet.

Studenterna ska nu avsluta en rapport som ska lämnas in till examinatorn Charlotte Norrman, universitetslektor vid avdelningen Projekt, innovationer och entreprenörskap.
Kolmården och övriga uppdragsgivare har sedan möjlighet att köpa loss idéerna, eller tacka nej och överlåta åt studenterna att själva utveckla idéerna vidare - eller en kombination av båda.

Restprodukt från sugrör

De goda idéerna var många: Aniisa Bihi, Fanny Aasheim och Matilda Jürss har tagit fram en miljövänlig förpackning, eller varför inte en kaffekopp, tillverkad av spillmaterial Matilda Jürss, Fanny Aasheim och Aniisa Bihi, gänget bakom NaturereedMatilda Jürss, Fanny Aasheim och Aniisa Bihi, gänget bakom Naturereedfrån tillverkningen av sugrör, materialet kallar de Naturereed.

Eftersom all engångsplast ska fasas ut senast årsskiftet 2021 har Norrköpingsföretaget Raws gjort stor succé med sina miljövänliga sugrör tillverkade av vass - en råvara som växer fritt och finns i stora mängder. Men bara 30 procent av materialet i vassen kan användas för produktion av sugrör, resten bränns.

– Vår idé är att använda de fiber som återstår och pressa dem till ett pappersliknande material som håller tätt. Det kan komposteras och bryts ner i naturen på bara några månader, säger Fanny Aasheim.

Gruppen har också hittat ett företag som har maskiner för ändamålet, Celwise, även det i Norrköping, och skulle inte vassen räcka till går det bra att blanda ut med vanliga träfiber. Aniisa Bihi pluggar till civilingenjör i medieteknik medan Fanny Aasheim och Matilda Jürss läser grafisk design och kommunikation.

Hög och jämn nivå

Ännu en idé är en fruktmust med steviolglykosider som sötningsmedel istället för socker. Musten är tillverkad av olika lokalt Sinal Bou Aram, Pascal Amestegui Fuentes och Ebba Hultin förbereder sin presentationSinal Bou Aram, Pascal Amestegui Fuentes och Ebba Hultin förbereder sin presentation. Med Mustus minskas sockerinnehållet från 28 sockerbitar till sju.odlade frukter och bär beroende på var i landet den tillverkas.

Fler idéer: En digital reseplanerare och turistbyrå i ett, för att hitta till Östergötlands alla 385 turistattraktioner, med möjlighet till många smarta val och en lika smart app för att hitta drömjobbet, ett karriärstöd i fickan där både jobbsökande och företag kan lägga in sina önskemål och matchas med varandra.

– Kursen har ett högt söktryck och jag är verkligen nöjd med årets studenter, det var en mycket hög och jämn nivå på alla de nio presentationerna. Jag är glad att inte jag satt i juryn, skrattar Charlotte Norrman som nu ska läsa igenom och godkänna nio rapporter.

Fredrik Borgsjö och Jan AxelssonFredrik Borgsjö och Jan Axelsson, samverkansdirektör, gratulerade till vinsten.Diplom för godkänd kurs passade dock Fredrik Borgsjö på att dela ut innan han släppte iväg studenterna efter sedvanligt bubbel och mingel. Fredrik Borgsjö har sedan starten varit drivande kraft bakom kursen Ingenious - eller tvärdisciplinärt utvecklingsprojekt - som hålls för sjunde året och som numera också är en del av det internationella nätverket ECIU, European Consortium of Innovative Universities.


Kontakt

InGenious

ECIU University

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.