12 december 2022

Annorlunda, roligt och givande – så beskriver en av studentgrupperna vid inGenious sin kurs där de jobbar kreativt och tvärvetenskapligt för att lösa ett verkligt problem som finns på marknaden.

En studentgrupp i arbete.
Anton Källström, Simon Sjöberg, Viktor Segerson, Ismail Musse och Benedikt Kerres. Karin Midner

I ett av de kreativa rummen i Studenthuset sitter en grupp studenter och jobbar. De håller på att slipa de sista detaljerna på sin pitch. De pluggar olika program, men har träffats genom kursen inGenious - tvärdisciplinärt utvecklingsprojekt, som har ett annorlunda upplägg än vanliga universitetsstudier.

I våras fick kursdeltagarna möta ett antal olika företag som berättade om sin verksamhet och sina utmaningar. Därefter ansökte studenterna till den utmaning som kändes mest spännande och på så vis bildades grupperna för höstens arbete.

- Vi fem föll för Södra Skogsägarna och deras utmaning “Att skapa alternativa inkomstkällor för privata skogsägare”, som ett komplement till traditionellt skogsbruk, säger Viktor Segersson.

Brainstorm, en bra övning med flera nivåer

Utmaningen går ut på att de ska komma på och utveckla en idé som löser företagets utmaning. Idén ska alltså gå att realisera.

- Vi började med att köra brainstorm. Vi kom säkert på 20-30 idéer. Det var galet, roligt och kreativt! säger Anton Källström.

- Brainstorm var en jättebra grej. Det blev som en ögonöppnare för oss. Vi lärde känna varandra och hur vi tänker, säger Simon Sjöberg.

De olika idéerna sorterades och många kastades. Sedan plockade gruppen ut valda delar ur de bästa idéerna och skapade en helt ny idé och ställde samman sin affärsidé. Därefter började de öva på att förklara den – för de skulle göra en pitch för Södra Skogsägarna.

De gjorde en prototyp och sin första pitch, men i feedbacken från Södra skogsägarna fick de veta att de måste tänka om – idén var inte så unik som de hade trott.

Naturligt med toppar och dalar i ett projekt

- Vår idé byggde på att företag skulle 'köpa' skog som skulle skyddas för att binda koldioxid. Lite som utsläppsrätter för flyg. Men det fanns visst redan liknande på marknaden och det var mer komplext än väntat, säger Viktor Segersson.

- Vi hade kämpat så hårt med vår idé, så vi blev lite överväldigade av att få höra det, säger Benedikt Kerres.

- Ja, det var ett bakslag, det här var mer komplicerat än vad vi räknat med, säger Simon Sjöberg.

De började knåda om sin idé och landade tillslut i en ny lösning, som liknande den första. Men den nya hade siktet inne på djuren och växterna –  för att bevara den biologiska mångfalden.

Anton Segerhäll is sketching at a whiteboard.Anton Källström skissar och förklarar gruppens affärsidé.

Tvärvetenskapligt och fritt

Den 13 december 2022 ska alla grupperna samlas för att pitcha sina arbeten i Studenthuset inför varandra, företagen, organisationer, lärare och andra intresserade.

- Att jobba så här i grupp bra! Vi har alla olika bakgrunder och den blandningen skapar perspektiv. Det har varit roligt att träffa människor från olika program, vi tycker och kan olika saker. Vi var inte vänner sedan tidigare, men det är vi nu, säger Anton Källström.

- I den här kursen tar vi mycket eget ansvar, vi vet vad vi ska leverera och när – men hur vi arbetar med uppgifterna är fritt. Det är trevligt att ha den friheten, den ger en chans att upptäcka saker på ett nytt sätt. Men det är också krävande. Vi har skarpa deadlines och vi behöver planera noga för att hinna göra det vi ska, säger Ismail Musse.

- Just nu ligger vårt fokus på att förbereda pitchen. Vi övar verkligen MYCKET på att pitcha i den här kursen. Vi lär oss presentera så att andra förstår, mikrofonteknik och hur vi ska kunna sälja in vår idé. Det är roligt och lärorikt, säger Benedikt Kerres.

"Vi brinner för vår idé och tror på den"

Men självklart finns det också utmaningar. Det är svårt att få till gruppträffar, eftersom alla läser flera andra kurser parallellt. Motivationen går upp och ner, men det är en del av den kreativa processen.  Men den största utmaningen är att skapa en marknad som inte finns. Men då får man tänka i ett vidare perspektiv… vem behövde en smartphone innan den fanns?

- Vi brinner verkligen för vår idé och tror på den! Vi hoppas kunna jobba vidare med den när kursen har slutat. För om den blir bra, har vi rätt att sälja in den till intresserade företag. Och vi tror att det här är helt rätt, folk har precis börjat förstå att detta är viktigt! säger Viktor Segersson.

Studenter med framtidsplaner och visioner

Kursen ges på engelska vilket lockar utbytesstudenter

Benedikt Kerres är från Tyskland. Han har pluggat i sitt hemland tidigare och så här beskriver han fördelarna med att studera vid LiU:

Undervisningen är mycket mer personlig i Sverige än i Tyskland.

Det är stor skillnad att få jobba så här i grupp, mot att sitta i sal med 500 andra studenter.

Svenska lärare ser oss studenter som medmänniskor.

LiU:s rektor dansar på scenen på Kalas och befinner sig på "samma golv" som oss studenter.

Benedikt Kerres utbytesstudent som pluggar Ekonomi.


Om du får drömma fritt, vad ska du göra i framtiden?

Ismail, Simon, Viktor, Anton och Benedikt.

Ismail Musse, Ekonomikandidat: Jag ska läsa mastersprogram och ta examen, sedan vill jag starta eget.

Simon Sjöberg, Industrial Engineering and Management: Jag vill lära mig mer genom ett traineeprogram. Men jag är öppen för andra möjligheter.

Viktor Segersson, Industrial Engineering and Management: Jag vill jobba! Och en framtida dröm skulle vara att bli skogsägare.

Anton Källström, Industrial Engineering and Management:Jag ska skriva mitt exjobb på Volvo Cars i vår och därefter bedriva företag med en partner utomlands, kanske i Schweiz eller i Dubai.

Benedikt Kerres, Economics (Bachelor): Jag är inte så mycket för att planera. Men vill jobba som rådgivare inom ekonomi kanske. Jag vill absolut studera mer utomlands och ta en masterexamen.

På InGenius-krusen kan du omsätta dina befintliga kunskaper i praktiskt arbete

Cia Lundvall, är en av två facilitatorer vid inGenious.

- Som facilitator stöttar jag studenterna. Jag ger inga svar, utan jag ställer frågor! Jag är neutral och objektiv, de ska själva komma fram till vad som behöver utvecklas i projektet, berättar Cia Lundvall.

- Du som går inGenious-krusen får en chans att omsätta dina befintliga kunskaper i praktiskt arbete. Du kan utveckla skills som du har nytta av i ditt framtida företagande, exempelvis:

  • Grupprocessen – att jobba i team med personer som har annan bakgrund och kunskap.
  • ”Entreprenöriellt mindset” en kompetens som företag efterfrågar!
  • Att nå ut med din idé – pitch, kommunikation, målgrupp osv.

Att gå inGenious kursen är meriterande för studenterna när de sedan ska söka jobb. De får kunskaper som inte går att läsa sig till i en bok. Och Cia Lundvall berättar att hon tycker att det är spännande att se hur de olika studenterna möter varandra på ett helt nytt sätt.

Även efter kursen kan studenterna fortsätta att bolla idéer och träna pitch med exempelvis Cia Lundvall. Hon ställer dessutom gärna upp som referens till studenterna när de söker jobb, eftersom har fått en bra uppfattning om hur studenterna fungerar, hur de jobbar och löser uppgifter.

 

Cia Lindvall sitter vid sin dator.

Cia Lundvall är anställd på ALMI och har en viss procent av sin arbetstid vikt för Projekt, innovationer och entreprenörskap (PIE) vid Linköpings universitet. InGenious-kursen genomförs i ett samarbete med Almi – något som är viktigt på flera sätt, bland annat genom att Cia Lundvall har ett brett kontaktnät och fungerar som en brygga mellan LiU och olika företag. Kursansvarig och examinator är Charlotte Norrman biträdande forskare vid PIE.

Om kursen

Senaste nytt från LiU

Norrköping har fått en digital tvilling

Med hjälp av AI och djupinlärning har LiU-forskare tagit fram en digital tvilling av Norrköping. Modellen, som skapar möjligheter att upptäcka staden på helt nya sätt, tar nu plats i en utställning på Visualiseringscenter C.

Kaj Holmberg och Roghayeh Hajizadeh

Effektivisering av snöröjning i städer

Forskare på Matematiska institutionen vid Linköping har tagit fram en matematisk modell om hur snöröjning kan optimeras i svenska städer.

Man som står i en matbutik

Edvin pausade studierna och startade obemannad matbutikskedja

Edvin Johansson pausade studierna på civilingenjörsprogrammet i Industriell ekonomi för att starta AutoMat, en obemannad matbutikskedja. Nu är han tillbaka på campus med sin hittills största butik – belägen mitt i det myllrande studentlivet.