Som universitetsämne förmedlar historia inte bara kunskap om gångna tider. Historieämnet handlar också om förklaringar, vetenskapliga undersökningsmetoder och kritisk reflektion.
Vid LiU ges historia som fristående kurser, Historia 1-4 (upp till 120 högskolepoäng), och ämnet ingår även i utbildningsprogrammet för kulturvetenskap och i lärarutbildningar för grundskolan och gymnasiet. Historieämnet erbjuder även olika specialkurser och internationella kurser.
Examen i historia
Fristående kurser kan kombineras på en mängd olika vis. Det finns två olika examina om du väljer att läsa Historia som huvudområde:
- Filosofie kandidatexamen, 180 hp
- Filosofie magisterexamen, 60 hp
Kandidatexamen
För en kandidatexamen läser du historia som huvudämne (kurserna Historia 1, 2 och 3) och kan välja en inriktning för övriga kurser inom ett relevant intresseområde. Det finns många områden som är tänkbara som inriktning – exempelvis statsvetenskap, sociologi, litteratur, religionsvetenskap, språkhistoria, filosofi, medie- och kommunikationsvetenskap, ekonomi och juridik.
Magisterexamen
För att ta en magisterexamen läser du ytterligare 30 hp inom ämnet historia (Historia 4) utöver din tidigare kandidatexamen, och kompletterar med ytterligare 30 hp inom ett specifikt ämnesområde.