LiU-studenterna Mikael Gånge, Filip Gardler, Johanna Alander och Filip Lövström drivs av ett starkt miljöengagemang. De har startat ett företag som får safaribilar att gå på el. Foto Anna NilsenDet var lite motigt i starten. De som valde civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi, en utbildning som då var ny och unik i Sverige, fick höra att de inte skulle bli ”riktiga” civilingenjörer, varken fågel eller fisk. Några år senare skulle historien upprepa sig, när den också helt nya civilingenjörsutbildningen i datateknik möttes av tveksamhet. Datorer, var det verkligen något att bygga en hel utbildning kring?
Men de utbildningar som då var kontroversiella har senare skördat stora framgångar och fler nytänkande program har utvecklats för att möta samtidens och framtidens krav. Vårt nära samarbete med företag och andra i vår omvärld (och även mellan olika delar av universitetet) bidrar till att vi kan fånga upp vad som kommer att behövas.
Vi ser gång på gång att Tekniska högskolan vid Linköpings universitet utbildar folk som bidrar i samhället på en mängd olika sätt. Någon hjälper barn och unga att fatta matte via en egen Youtubekanal. Några får safaribilar i Afrika att gå på el i stället för diesel. Någon kämpar för att kvinnor i utvecklingsländer ska ha samma möjligheter till utbildning och forskning som män. Någon sprider kunskap om hur viktigt det är med biologisk mångfald och vad vi kan göra för att bevara den. Några utvecklar en app som gör att patienter och vårdpersonal kan förstå varandra fast de talar olika språk.
Och det är bara några få bland tiotusentals människor som pluggar eller har pluggat på Tekniska högskolan vid LiU och som hjälper till att skapa en lite bättre värld.