25 september 2019

Lägg två burkar läsk i vatten. En vanlig och en light. En flyter, en sjunker. Magi! Med sin Experimentfabrik ville Sara Magnusson ge barn chansen att bli nyfikna. Men de måste också kunna läsa, så idag jobbar hon med tester som mäter läsfärdighet.

 

Video

 

Kreativitet, energi och lusten att bara sätta igång är bra egenskaper för en innovatör.
Sara Magnusson, civilingenjör i industriell ekonomi och en av Årets alumner 2019, har dem alla och hon har fått en lång rad med utmärkelser. Till exempel Årets Supertalang 2013 (Veckans Affärer) och, samma år som hon tog sin examen 2015, Årets framtida ledare (Universum Awards).

Foto Thor BalkhedListan över allt hon hunnit ge sig i kast med är lång.

Det är möjligt att det mesta började i en simskola i Växjö, när hon som tonåring var simlärare. Redan då insåg hon hur roligt det var att dela med sig av sin egen kunskap.
Eller när hon upptäckte universum och bestämde sig för att gå Rymdgymnasiet i Kiruna, 125 mil hemifrån.
– Rymden är så obegripligt enorm. Den tar ned mig på jorden och sätter mänskligheten i ett sammanhang. Det fascinerade mig och jag ville inte vänta på att få börja läsa astronomi på universitetet, säger hon.
Efter studenten köpte Sara Magnusson en enkel biljett till Kina för att lära sig mandarin på Yunnan University. Hon stannade ett halvår och lite mandarin lärde hon sig allt.
– Det var kanske inte det viktigaste. Jag ville se om jag kunde klara mig på egen hand.
Det gjorde hon.

Bra LiU-stöd till innovatörer

Foto Thor BalkhedStudierna till civilingenjör i industriell ekonomi kombinerade Sara Magnusson med eget företagande och fackligt engagemang.
– Jag tyckte att man inte bara ska läsa om projektledning och företagande utan att pröva själv, och är man intresserad av innovationer erbjuder Linköpings universitet väldigt bra stöd, säger hon.
Så kom Experimentfabriken till.
Sara Magnusson startade en fritidsverksamhet för barn som gillar naturvetenskap och teknik och engagerade LiU-studenter för att låta låg- och mellanstadiebarn få göra roliga experiment på egen hand och förundras av annat som ryker, pyser och är just magiskt.

Sprakande kemishow

Läskburkar som flyter respektive sjunker i vatten beroende på med eller utan socker.– Naturvetenskap är häftigt. Dessutom vet man aldrig riktigt vad som ska hända när man till exempel gör kemiexperiment. Rätt ofta blir resultatet inte som planerat, säger Sara Magnusson och skrattar.

Men alltid blir det något och att kemi går hem visste hon redan när hon grundade Experimentfabriken.
I ett gymnasiearbete satte hon ihop en sprakande kemishow som hon höll inför storögda högstadieklasser, med baktanken att de skulle bli nyfikna nog för att senare välja naturvetenskap. Kanske till och med läsa vidare till ingenjörer.
– Kunskap är inget man ska hålla för sig själv. Det jag kan, vill jag sprida till andra människor.

Ge alla barn lika chanser

Foto Thor BalkhedBakom hennes engagemang ligger en grundtanke om social solidaritet och intresset för lärande.
– Jag vill att alla barn ska ha samma möjligheter. Det har de inte, och mycket hänger på föräldrarnas intresse. Med Experimentfabriken ville jag att barnen själva skulle inse att teknik och naturvetenskap både är spännande och meningsfullt. Dessutom tränar de upp sin förmåga till problemlösning.

Verksamheten spred sig ut över landet och då, som student, var hon kaxig nog att i en intervju förutspå att hon med sitt företag skulle nå ut till 20 000 barn till 2020.
Den prognosen höll väl inte riktigt streck.
Å andra sidan har hon idag genom sitt jobb på LegiLexi nått ut till sådär 100 000 barn.

Knäcka läskoden 

Foto _Thor_Balkhed– Vi har tagit fram en kostnadsfri digital portallösning som lärare kan använda för att testa lågstadiebarns läsfärdighet. De visar hur långt barnen kommit i sin läsning och ger en fingervisning om deras styrkor och svagheter. Det är lika viktigt att veta vilka barn som behöver extra stöd på något sätt som att veta vilka barn som kommit långt i sin läsning och behöver nya utmaningar.

Hittills har hälften av landets lågstadielärare skaffat ett konto och får därmed tillgång till inspiration och pedagogiska material som kan användas i undervisningen. 

Jobbet som tekniskt ansvarig på LegiLexi ramlade över Sara Magnusson som ett erbjudande hon bara inte kunde motstå.
Det ligger också helt i linje med hennes filosofi om solidaritet.
LegiLexi är en icke vinstdrivande stiftelse utan kommersiella, politiska eller religiösa intressen. Visionen är att alla barn ska lära sig läsa ordentligt.

Goda läsare och problemlösare

– Läsningen är grunden för allt. Och all utbildning förutsätter att man är en god läsare. Ska vi kunna lösa framtidens samhällsproblem, inte minst med klimatförändringarna, kommer det att behövas utbildade tekniker och ingenjörer.

Till Linköpings universitet har Sara Magnusson fått tillfälle att återvända under de senast åren, men i en annan roll.
– Vi har varit noga med att allt vi gjort för att ta fram LegiLexi baserar sig på forskning och beprövad erfarenhet. Det har inneburit att vi haft nära kontakt med forskare – bland dem LiU-forskare – som är inriktade på lärande, pedagogik och läsning, säger Sara Magnusson.

Den statistik som Legilexi genererar kommer också tillbaka till forskarna.
– Avidentifierat, förstås. Det är fantastiskt att få bidra till utvecklingen av läsundervisningen.

I år fick Sara Magnusson LiU:s utmärkelse Årets alumn 2019 och hon är på den punkten i gott sällskap av riksdagens talman Andreas Norlén.
– Det är ju hedrande! Min utbildning till civilingenjör i industriell ekonomi är jag verkligen nöjd med. Det jag lärde mig på LiU har jag haft stor användning av i yrkeslivet.

Det råd Sara Magnusson har att ge dagens studenter är nog detsamma som hon själv skulle ha behövt en gång:
– Lyssna på föreläsarna! Lägg ifrån er mobiler och datorer som bara stjäl er uppmärksamhet.
Kanske skulle hon också tillfoga att det går att läsa upp betygen genom att tenta om.

Egen företagare och fackligt aktiv

Foto Thor BalkhedDe engagemang som stal hennes egen studietid ångrar hon däremot inte.
Förutom erfarenheten att ha startat eget företag blev hon tidigt fackligt aktiv i Sveriges Ingenjörer.
Idag är Sara Magnusson förbundets andra ordförande och uppmärksammades vid invalet 2018 under rubriken ”Super-Sara tar plats i styrelsetoppen”.

För sin framtida yrkeskarriär har Super-Sara inga särskilda planer.
Förmodligen blir det väl som med något av de naturvetenskapliga experiment hon gjort så många gånger.
Man vet aldrig vad som kan hända.

Fotnot för nyfikna:
Vanlig läsk innehåller socker medan light läsk mest innehåller vatten med lite sötningsmedel. Sockret ger läsken en högre densitet, vilket gör att den sjunker.

 

Möt ännu en av Årets alumner 2019

Mer om utmärkelsen Årets alumn

Senaste nytt från LiU

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.

En man som håller händerna runt en illustration av ett hjärta.

Pristagaren: ” Jag vill lära mig så mycket som möjligt om hur kroppen fungerar”

Tino Ebbers är 2024 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Hans forskning befinner sig i gränslandet mellan medicin och teknik och fokuserar på sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.

Porträtt av kvinna (Seetha Murty)

Två förkämpar för barnen blir hedersdoktorer

Den indiska rektorn Seetha Murty har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med barns och ungas lärande. Den amerikanska professorn Cindy W. Christian har ägnat sin karriär åt att utveckla omhändertagandet av misshandlade barn.