Guld och silver till LiU-studenter

Studenter från två civilingenjörsprogram vid Linköpings universitet tog de två första priserna när den internationella tävlingen Toyota Logistic Engineering Challenge avgjordes.

LiU-studenterna som vann Toyotatävlingen vid Cemat-mässan i Hannover. Prisbelönta. LiU-studenterna Valdemar Melin, Magnus Persson (chef Technology Solutions), Fredrik Engström, Alexander Nilsson, Mattias Barrklev och Oskar Brännström vid prisutdelningen vid Cemat-mässan i Hannover. Foto: PrivatVinnande lagerhantering

Studenterna går sista året på LiU:s Civilingenjörsprogram i maskinteknik respektive design och produktutveckling. Priserna delades ut i samband med den stora CeMAT-mässan i Hannover i slutet av april.

Tävlingen gick ut på att ta fram smarta konstruktionslösningar för framtidens lagerhanteringssystem. En grupp studenter har arbetat med en autonom, självstyrande, gaffeltruck. Den andra gruppen har tagit fram motsvarande lösning för en autonom pallyftare. Gaffeltrucken och pallyftaren kan dessutom arbeta tillsammans och interagera med varandra.

I det vinnande laget ingick Mattias Barrklev och Oskar Brännström, medan laget som kom på andra plats bestod av Alexander Nilsson, Fredrik Engström och Valdemar Melin. Studenterna har arbetat mycket tillsammans och mest för reglernas skull delat upp tävlingsbidraget i två delar. Med andra ord kan alla sägas vara vinnare.

- Verkligen jättekul! Det har varit mycket jobb för och det är jätteroligt att vi får ett erkännande utöver kursbetyget på ett papper, säger Mattias Barrklev som just nu gör sitt exjobb på Scania i Södertälje.

Hackspett och fågelunge

Det vinnande bidraget kallas “Woodpecker” (hackspett) och är en gaffeltruck som är både lätt att serva och miljövänligt konstruerad. I motiveringen berömmer juryn den kompakta designen och de avancerade beräkningarna som ligger till grund för konstruktionen. Att modellen passar väl in i hela lagerhanteringssystemet lyfts också fram.

Palldragaren, som sköter transporterna på marknivå, går under namnet ”Nestling” (fågelunge) och arbetar i symbios med gaffeltrucken.

- Gruppens dedikation och kombinationen av M:are och DPU:are gjorde att vi lyckades uppnå denna genomarbetade helhet både tekniskt och designmässigt. Vi är otroligt stolta, säger Fredrik Engström.

Tävlingen arrangeras av Toyota Material Handling. Förstapriset består av en glasstatyett och 50 000 svenska kronor. Studenterna erbjuds också ett internship (praktik) till sommaren på Toyota.

Kontakt

Relaterade nyheter

Relaterad verksamhet