Nestors forskargrupp (Epigenetisk kontroll av human T-cellsbiologi)

Lab work

Den mänskliga utvecklingen ger upphov till hundratals funktionellt olika celltyper från en enda invariant DNA-sekvens, vårt genom.

Hur en cells olika tillstånd bildas, upprätthålls och förändras under celldelning styrs av genregulatoriska nätverk och epigenetik vilket hjälper till att förstärka cellens molekylära identitet. DNA-metylering, som är viktigt för människans liv, är ett epigenetiskt system som ofta förändras vid sjukdom.

Min forskning syftar till att förstå DNA-metyleringens funktion i humana CD4 + T-celler, och använda denna kunskap för att noggrant analysera dess roll vid sjukdom. Att förstå DNA-metyleringens funktion i människans normala biologi gör det möjligt för oss att förstå dess roll vid sjukdom och utveckla nya läkemedel som riktar sig mot DNA-metylering.

Utmaningar inom epigenetiken

En svaghet i en av de mest använda metoderna inom forskning om epigenetik, DIP-seq, kan leda till missvisande resultat, visar forskare vid Linköpings universitet. Detta kan ha stor betydelse inom forskningsområdet, där "big data" och avancerade metoder för DNA-analys används för att studera stora mängder epigenetiska data.

ForskargruppVisa/dölj innehåll

Nyheter och artiklarVisa/dölj innehåll

PublikationerVisa/dölj innehåll

Senaste publikationerna i LiU DiVA

2020

Danuta Gawel, Jordi Serra I Musach, Sandra Lilja, Jesper Aagesen, Alex Arenas, Bengt Asking, Malin Bengner, Janne Bjorkander, Sophie Biggs, Jan Ernerudh, Henrik Hjortswang, Jan-Erik Karlsson, Mattias Köpsen, Eun Jung Jung Lee, Antonio Lentini, Xinxiu Li, Mattias Magnusson, David Martinez, Andreas Matussek, Colm Nestor, Samuel Schäfer, Oliver Seifert, Ceylan Sonmez, Henrik Stjernman, Andreas Tjärnberg, Simon Wu, Karin Åkesson, Alex K. Shalek, Margaretha Stenmarker, Huan Zhang, Mika Gustafsson, Mikael Benson (2020) Correction: A validated single-cell-based strategy to identify diagnostic and therapeutic targets in complex diseases (vol 11, 47, 2019) Genome Medicine , Vol. 12 Vidare till DOI

ForskningsområdenVisa/dölj innehåll

ForskningsfinansiärerVisa/dölj innehåll

Logotyp Barncancerfonden

Logotyp Region Östergötland.

Cancerfondens logotyp.

Joanna Cocozzas Stiftelses logotyp.

Vetenskapsrådets logotyp.

Logotypen för LiU Cancer.

OrganisationVisa/dölj innehåll