Med utbildning inom både växtbiologi och programmering råkade Colm Nestor ha rätt kompetens vid rätt tillfälle. Han var just färdig med sin grundutbildning vid millenniumskiftet när människans arvsmassa kartlades genom Human Genome Project. Forskningen inom genetik tog rejäl fart och det blev riktningen för hans karriär.
Genom sin forskning vill Colm Nestor hitta svar på frågor om hur genetiken ligger bakom skillnader i hälsan mellan män och kvinnor.
– Om vi kan förstå de här genetiska skillnaderna i mäns och kvinnors hälsa, då kan vi lära oss mer om olika sjukdomar som båda könen har och förhoppningsvis bidra till nya behandlingar som är till nytta för både män och kvinnor, säger mottagaren av Onkel Adams pris 2025.
Efter många år inom genetisk forskning drivs han fortfarande av upptäckarlust. Han menar att även om det i dag är mycket uppmärksamhet kring användning av artificiell intelligens och högteknologiska metoder inom medicinsk forskning, kommer det tillvägagångssättet inte ge oss svaren på alla frågor. Mycket inom genetiken är enligt honom fortfarande antingen missförstått eller så har vi inte förstått det fullt ut. Många av problemen kräver kreativitet och förmåga att tänka utanför lådan, och frågorna kan ofta besvaras med relativt enkla experiment på labbet.
– Jag gillar tanken att man kan komma på ett sätt att lösa ett problem och vara den första i hela världen som vet svaret på frågan man är intresserad av. Genetik är fortfarande lite som Vilda västern. Det finns massor kvar att upptäcka. Man behöver vara modig och våga ta risker och det har vi gjort i min forskargrupp, säger Colm Nestor.
Uppmärksammad forskning
När han nu tilldelas Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten lyfts i motiveringen bland annat fram att han ”bedriver unik och världsledande forskning inom genetik och epigenetik. Han lyckas kombinera nyfikenhetsdriven grundforskning och utmanande teknik med kliniskt relevanta frågor. Exempelvis har en ’oväntad’ upptäckt om X-kromosomen lagt grunden till ett uppmärksammat projekt, ’XX-Health’. Här studerar Colm Nestor om X-kromosomens mysterier kan förklara varför kvinnor och män i så olika grad drabbas av infektioner och autoimmuna sjukdomar.”
– Colm Nestors forskningsgärning är verkligen imponerande, därtill är han oerhört uppskattad som lärare på fakulteten. Det är så roligt att han föräras Onkel Adams pris 2025, säger Lena Jonasson, dekan vid Medicinska fakulteten vid LiU, som har lett priskommitténs nomineringsarbete.
Pristagaren själv beskriver att forskning vilar på en bred, stabil grund som läggs långsamt, genom tusentals människors ansträngningar. Han är väldigt glad att vara en del av det arbetet och att kunna bidra med en av stenarna som andra forskare kan bygga vidare på. Colm Nestor trycker på att forskning inte är en enmans-show:
– Jag har bra vetenskapliga idéer som på något sätt verkar skilja sig lite från hur andra tänker. Men för att de idéerna ska bli framgångsrika behövs att andra översätter idéerna till verklighet i labbet. Jag har haft turen att arbeta med många väldigt begåvade forskare, doktorander, studenter och forskarassistenter som bidragit till att göra det här till verklighet. Det har alltid varit en laginsats.
Onkel Adams pris
Det var Onkel Adams ättling Bengt Normann som år 2020 gav en generös donation till Jubileumsstiftelsen vid Linköpings universitet och grundade Onkel Adams pris. Syftet med priset är att främja medicinsk forskning vid LiU och samtidigt hedra minnet av Onkel Adam. Onkel Adam var en välkänd signatur för läkaren, författaren, publicisten och politikern Carl Anton Wetterbergh som bodde i Linköping på 1800-talet.
Årets prissumma är 350 000 kronor och går till Colm Nestor som privatperson.