Granskning av lagstiftning, lagtillämpning och rättssäkerhet för människor som sökt asyl i Sverige samt studier av förskjutningar i Socialtjänstlagen och dess konsekvenser för gränsdragningar gällande sociala rättigheter i välfärdsstaten.
Just nu pågår två större projekt inom forskningsmiljön Välfärdsrätt.
Asylkommissionen
Asylkommissionen granskar lagstiftning, lagtillämpning och rättssäkerhet för människor som sökt asyl i Sverige under perioden 2015–2017 och är ett samarbete mellan personer med egen erfarenhet av asylprocessen, forskare och aktiva i civilsamhället.
Verksamheten är knuten till Linköpings universitet och vilar på en kombination av humanitär och vetenskaplig grund.
I Asylkommissionen granskas relationen mellan den rättsliga hanteringen i praktiken och dess konsekvenser för asylsökandes liv och tillvaro, i Sverige och i andra länder. Detta sker genom bland annat insamling av vittnesmål, sammanställning av tidigare forskning och ett flertal delstudier.
Bakgrunden till kommissionen är de återkommande rapporterna om en svår situation bland barn, unga och vuxna asylsökande som har sökt skydd i Sverige, såsom oförutsägbara och inhumana beslut, ökande hemlöshet, social exkludering, psykisk ohälsa, familjesplittring och fler utvisningar med inslag av våld.
Asylkommissionen fick 2019 ett anslag på1.4 miljoner från forskningsrådet FORMAS till ett projekt för insamling av forskningsdata.
Forskningsledare är professor Anna Lundberg.
Avancerade rättsliga praktiker
Syftet med projektet är att utforska förskjutningar i Socialtjänstlagens (SoL) innehåll sedan lagen kom 1982, och visa på dess konsekvenser för gränsdragningar gällande sociala rättigheter i välfärdsstaten. Detta görs genom begreppet ”avancerade rättsliga praktiker”
Med sådana avses incidenter då avsteg görs från det dominerande rättsläget som innebär att rättens innehåll förändras. I fokus för projektet står rätten till bistånd (försörjningsstöd) och akut nödbistånd, vari bland annat mat och boende kan ingå, för papperslösa och fattiga eu-migranter. Barns situation har ett särskilt fokus.
Empiriskt material är kommunala riktlinjer i tre svenska kommuner av olika storlek med erfarenhet av eu-migration och flyktingmottagande: Älmhult, Malmö och Norrköping, ca 200 domstolsavgörande, samt intervjuer med bland annat pensionerade socialchefer.
Kunskapssökande sker dialektiskt genom kontinuerlig samverkan med professionella vilket också möjliggör erfarenhetsutbyte.
Genom att studera rättstillämpningen över en längre tidsperiod på tre platser, med inspiration från rätts- och samhällsvetenskapliga perspektiv, synliggörs spatiala och temporala dimensioner av rätten i projektet.
Professor Anna Lundberg leder sedan ett par år tillbaka projektet, som är finansierat av FORTE (Dnr 2018-00458), tillsammans med kollegorna Maria Persdotter, post doc, och Ulrika Wernesjö, universitetslektor.