Sedan början 1980-talet har genomsnittssvensken blivit 2cm längre och 7kg tyngre. Mer än varannan svensk man och drygt fyra av tio kvinnor har nu övervikt eller fetma. Globalt, enligt WHO, finns det numera fler människor med fetma än undervikt. Samtidigt har en ökning av komplikationer relaterade till metabola avvikelser observerats. Idag bedöms 20-25 % av världsbefolkningen ha förekomst av icke-alkoholorsakad fettleversjukdom, där ett starkt samband med övervikt och typ 2-diabetes föreligger. Hos individer diagnosticerade med typ 2-diabetes har fettlever identifierats hos över 80 %. Leversjukdom är oftast symtomfri fram till dess att allvarliga komplikationer kopplade till nedsatt leverfunktion uppstår. Det finns också anledning att misstänka att en stor del patienter med typ 2-diabetes inom svensk primärvård har en odiagnostiserad obstruktiv sömnapné (OSA). OSA är en behandlingsbar riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom, trafik och arbetsplatsolyckor liksom för tidig död, såväl som progress av fettleversjukdom.
Mikrocirkulationen brukar definieras som de minsta kärlen i kroppen med en diameter på mindre än 150 µm. På den här nivån sker utbytet av syre liksom näringsämnen och en fungerande mikrocirkulation är central för levande organismer. Huden har utifrån dess tillgänglighet ofta använts som modell för studier av mikrocirkulationen. Flera olika patientgrupper har studerats för att bättre förstå betydelsen av nedsatt mikrocirkulation. Däribland har patienter med typ 2-diabetes observerats ha nedsatt förmåga att rekrytera hudens kärlbädd. I min forskningslinje tillämpas nyutvecklade optiska mättekniker liksom provokationsmodeller för att observera hudens naturliga dynamik. Målet är att identifiera tidiga tecken till påverkad kärlfunktion innan kliniska komplikationer har manifesterats.
Fredrik Iredahl
Universitetslektor, Docent
Min forskning utgår dels från studier av komplikationer till metabol sjukdom, dels studier av hudens minsta kärl. Långsiktig strävan är att med minimalt invasiva mätmetoder uppnå individualiserad förebyggande behandling mot metabola komplikationer.
Presentation
Nyheter
Om mig
CV
- 2014 Läkarexamen vid Linköpings universitet
- 2016 Leg. Läkare
- 2016 Medicine doktorsexamen vid Linköpings universitet
- 2021 Frivillig specialistexamen i Allmänmedicin (SFAM)
- 2021 Specialist i Allmänmedicin
- 2022 Docent i Allmänmedicin
Utbildningsuppdrag
- Läkarprogrammet, Programansvarig
- Läkarprogrammet, handledare självständigt arbete
- Läkarprogrammet, VFU-ansvarig
Övriga uppdrag
- Huvudhandledare för sex doktorander och bihandledare för tre doktorander
- Ersättare i fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten
- Ledamot Utbildning- och kompetensrådet
- Forskningsrepresentant i Kunskapsråd Hälsa och Rehabilitering
Nätverk
- WCMM Clincial Fellow
- Medlem i CircM
Publikationer
Avhandling
Fredrik Iredahl
(2016)