21 september 2023

Leif Nixon har arbetat med IT-säkerhet i många år och både hackat och försvarat det mesta. Amanda Borneke är en inspiratör som ökar tempot i byggbranschens hållbarhetsarbete. De båda är Årets alumner 2023 vid Linköpings universitet.

Fotomontage: Kvinna på byggarbetsplats, man framför superdator
Årets alumner 2023 är Amanda Borneke och Leif Nixon. Thor Balkhed/Magnus Johansson

Leif Nixon är en känd profil inom IT-säkerhet. Efter examen från datavetenskaplig linje vid LiU har han bland annat arbetat på Nationellt superdatorcentrum och Sectra Communications, på uppdrag hackat CERN i Schweiz och stöttat polismyndigheter i flera länder i brottsutredningar. I dag är han säkerhetsexpert på Combitech i Linköping. ”I en osäker omvärld är det viktigt att minska klyftan mellan den snabba digitaliseringen och ett säkerhetsarbete som inte har hängt med. Leif Nixon bidrar till att öka medvetenheten och kunskapen om IT-säkerhet och göra världen till en säkrare plats”, står det i motiveringen till att han blir Årets alumn.

Amanda Borneke har läst programmet Miljövetenskap och gjort en snabb karriär som hållbarhetsexpert i byggbranschen. Sedan 2021 arbetar hon på Sweco som specialist inom cirkulär ekonomi och hon är även styrelseledamot i Byggcheferna. ”Byggbranschen står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och har därmed en rad hållbarhetsutmaningar att ta sig an. Med kommunikation och nytänkande lyfter Amanda Borneke cirkulär ekonomi och återbruk och visar att en klimatomställning av branschen är både nödvändig och möjlig”, lyder en del av hennes motivering.

Hedras den 6 oktober

Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang. (Ordet alumn kommer från latinet och betyder just tidigare student.) Amanda Borneke och Leif Nixon tar emot utmärkelsen fredagen den 6 oktober under en ceremoni på Campus Valla i Linköping.

Läs mer om Årets alumner och utmärkelsen

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.