21 september 2023

Leif Nixon har arbetat med IT-säkerhet i många år och både hackat och försvarat det mesta. Amanda Borneke är en inspiratör som ökar tempot i byggbranschens hållbarhetsarbete. De båda är Årets alumner 2023 vid Linköpings universitet.

Fotomontage: Kvinna på byggarbetsplats, man framför superdator Årets alumner 2023 är Amanda Borneke och Leif Nixon. Thor Balkhed/Magnus Johansson

Leif Nixon är en känd profil inom IT-säkerhet. Efter examen från datavetenskaplig linje vid LiU har han bland annat arbetat på Nationellt superdatorcentrum och Sectra Communications, på uppdrag hackat CERN i Schweiz och stöttat polismyndigheter i flera länder i brottsutredningar. I dag är han säkerhetsexpert på Combitech i Linköping. ”I en osäker omvärld är det viktigt att minska klyftan mellan den snabba digitaliseringen och ett säkerhetsarbete som inte har hängt med. Leif Nixon bidrar till att öka medvetenheten och kunskapen om IT-säkerhet och göra världen till en säkrare plats”, står det i motiveringen till att han blir Årets alumn.

Amanda Borneke har läst programmet Miljövetenskap och gjort en snabb karriär som hållbarhetsexpert i byggbranschen. Sedan 2021 arbetar hon på Sweco som specialist inom cirkulär ekonomi och hon är även styrelseledamot i Byggcheferna. ”Byggbranschen står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och har därmed en rad hållbarhetsutmaningar att ta sig an. Med kommunikation och nytänkande lyfter Amanda Borneke cirkulär ekonomi och återbruk och visar att en klimatomställning av branschen är både nödvändig och möjlig”, lyder en del av hennes motivering.

Hedras den 6 oktober

Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang. (Ordet alumn kommer från latinet och betyder just tidigare student.) Amanda Borneke och Leif Nixon tar emot utmärkelsen fredagen den 6 oktober under en ceremoni på Campus Valla i Linköping.

Läs mer om Årets alumner och utmärkelsen

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig professor håller i en fejkad nyfödd bäbis, avsedd för undervisning.

Individanpassad förlossning målet för ny studie

Kan ett nytt verktyg med uppdaterade riktlinjer för hur en förlossning går framåt och med betoning på kvinnan i centrum bidra till en mer individanpassad förlossningsvård? En studie som får 19 miljoner kronor från Vetenskapsrådet ska undersöka det.

Olga Tokarczuk tar emot nobelpriset i litteratur.

Nobelprisets väg till att bli ett världspris i litteratur

I december varje år delas Nobelpriset ut – bland annat i litteratur. Forskaren Jacob Habinek vid LiU har analyserat hur Nobelpriset blev ett världspris.

Unga vuxna arbetar med färgglada papper runt ett stort bord.

Användarna är med och designar appen

Unga med olika funktionsnedsättningar är medforskare i att designa ett digitalt verktyg som ska hjälpa dem att må bättre. För forskaren Ulrika Müssener är det självklart att fråga användarna vad de behöver och vill ha.