21 september 2023

Med sitt stora driv, kunskap och engagemang har Amanda Borneke blivit byggbranschens egen hållbarhetsprofil. Årets alumn 2023 ser hela tiden möjligheter för att få fler att klimatbanta och gillar när det är tufft och lite uppförsbacke. 

En person tittar på ett hus.
En resursdetektiv. En viktig del av Amanda Bornekes arbete är att åka ut till byggnader med förstoringsglas och labbväska för att se vad som kan återbrukas. THOR BALKHED

”Hand upp: hur många av er kan tänka sig att köpa begagnade sängkläder?” Frågan möts av någon tveksam hand som sakta rör sig uppåt inne i mötesrummet.
Amanda Borneke sveper med blicken bland kollegorna innan hon fortsätter frågestunden:
”Hur många av er har någon gång bott på hotell?”
Smilbanden på mötesdeltagarna åker upp i samma takt som händerna.

– Jag förstår er. Precis som ni, ser jag att gamla lakan secondhand har ett lågt andrahandsvärde. Å andra sidan finns en hotellnatt. Det är något vi gör när vi vill fira, något som är lyxigt att unna sig, till och med sova i använda lakan. Slutsatsen är att vi är mer cirkulära och hållbara än vi tror, men hur vi pratar om det har jättestor betydelse för vilket värde vi ser i återbruk.

Personlig tränare i hållbarhet

Sedan hon klev ut från miljövetarprogrammet på LiU 2015 har mycket hänt på kort tid i hennes yrkeskarriär. Amanda Borneke är i dag specialist inom cirkulär ekonomi på arkitekt- och teknikkonsultbolaget Sweco. En roll som innehåller många olika delar.En person står utomhus.”Jag är hedrad att LiU tycker att jag är en av förebilderna som leder klimatomställningen i min bransch”, säger Amanda Borneke. Foto THOR BALKHED

– Jag brukar säga att jag är en personlig tränare, fast i hållbarhet och för företag. När det är dags att klimatbanta i projekten ringer man till mig!

Utöver att vara operativ ledare, inspiratör och rådgivare byter hon ofta om till hjälm och arbetskläder för att återbruksinventera.

– Jag är en resursdetektiv, kan man säga. Jag åker ut till byggnader med mitt förstoringsglas och labbväska för att se om vi kan återanvända dörrar, fönster, ventilationer eller vad det nu kan vara.

Förebild i den gröna omställningen

Amanda Borneke har prisats flera gånger för sitt engagemang inom hållbarhet. Hon har många följare på sina sociala konton och har blivit en av byggbranschens mest inflytelserika opinionsbildare och förebilder i den gröna omställningen.

– I andra yrkesroller i andra branscher har jag varit för högljudd, tagit för mycket plats, varit för färgstark både i mina klädval och i min personlighet. I byggbranschen var det precis de egenskaper som andra dömt mig för, som behövdes för att driva hållbarhetsarbetet framåt.

När en kollega får frågan vad som utmärker Amanda Borneke kommer ord som passionerad, positiv, kunnig och driven upp på bordet. När hon själv får frågan om sina drivkrafter landar svaren ungefär på samma plats.

– Jag får göra något som är meningsfullt och bidrar till ett bättre samhälle, samtidigt som jag älskar att försöka få människor att brinna för saker som de tidigare kanske struntat i. En annan drivkraft jag har är motgångar, jag drivs av när det är uppförsbacke och lite tufft.

Hon lyfter fram ett citat från retorikern Inger Hansson för att spegla hennes tankesätt både på jobbet och i vardagen.

– Hon sa till mig en gång att det går att läsa omöjligt på två sätt. Antingen som ordet ser ut, alltså omöjligt. Eller så läser du det som ”oh, möjligt”. Det har jag alltid med mig. Som miljövetare kan vi inte fastna i chanser som missas eller saker som inte genomförs. Fokusera på det positiva, det ger ringar på vattnet.

Återbruk handlar om kretslopp

Hållbarhet, cirkulär ekonomi och återbruk kan vara begrepp som är svåra att förstå för gemene man – och inte sällan möts av skepsis.

– Många tror att det är komplext, krångligt och dyrt. Men om vi pratar återbruk så handlar det om kretslopp. Människor är de enda varelser på den här planeten som känner till begreppet avfall. Alla andra varelser lever i balans med naturen, där det enbart finns resurser som används av någon annan art eller någon annan del av ekosystemet.

I dag försöker Amanda Borneke att leva enligt zero waste, för att spara på jordens resurser, så långt det bara går. Men det har inte alltid varit så. I unga år käkade hon mycket kött, flög över världen och designade egna smycken. Väckarklockan kom på gymnasiet hemma i Skåne när hon fick höra talas om Overshoot day, den dag då naturens årsbudget av förnybara resurser tagit slut.

– Jag blev helt förbluffad när jag hörde min lärare berätta om det. Jag kunde inte i min vildaste fantasi förstå att läget var så illa. Då, 2010, var det datumet i augusti. Jag bestämde mig där och då för att ändra mitt levnadssätt och ägna alla mina studier och min karriär åt miljöfrågor.

LiU har betytt mycket

Att Amanda Borneke skulle bli miljövetare var självklart. Och att hon valde Linköpings universitet var också noga genomtänkt. Utöver de fina förutsättningarna för utbytesterminer var det en sak som stack ut med miljövetarprogrammet på LiU – att man använder problembaserat lärande, PBL.Flera personer sitter i ett konferensrum. "Det går att läsa omöjligt på två sätt. Antingen som ordet ser ut, alltså omöjligt. Eller så läser du det som ”oh, möjligt”, säger Amanda Borneke. Foto THOR BALKHED

– Jag har aldrig varit så bra på skriftliga prov, så att examineras genom projekt och argumentation är som skapt för mig. LiU har betytt oerhört mycket för mig och hade inte miljövetarprogrammet funnits hade jag inte varit så utbildad som jag önskat.

Hon har fortfarande fin kontakt med sitt gamla lärosäte och faktum är att Amanda startade sitt allra första projekt under studierna på Campus Norrköping – miljövetarnas arbetsmarknadsdag som fortfarande arrangeras årligen. Att hon nu blir Årets alumn 2023 berör henne djupt.

– Jag är hedrad att LiU tycker att jag är en av förebilderna som leder klimatomställningen i min bransch. Det är inte bara ett pris till mig utan till alla miljövetare som kämpar varje dag för att alla ska få en hållbar framtid.

Amanda Borneke har precis fyllt 30 år. Frågan är vad som är nästa mål? Nästa utmaning?

– Mitt huvudmål är att mina projekt bidrar till att Sverige uppfyller sitt löfte att bli klimatneutralt 2040. För egen del, övar jag på att vara mer rofylld. Mycket av det jag trodde skulle ta lång tid att uppnå gick väldigt fort. Det är inte värt att hetsa efter priser, karriär eller titlar. Gräv där du står och gör det du tycker om!

En grupp personer i ett rumInspiratör. "Jag får göra något som är meningsfullt och bidrar till ett bättre samhälle, samtidigt som jag älskar att få människor att brinna för saker som de tidigare kanske struntat i", säger Amanda Borneke. Foto THOR BALKHED

Möt ännu en av Årets alumner 2023

Läs mer om utmärkelsen Årets alumn

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.