10 april 2025

Jensen Huang, vd för elektronikföretaget Nvidia, blir hedersdoktor vid Linköpings universitet. Det blir även talmannen Andreas Norlén och de internationella forskarna Angela Woods och Gillian Einstein. Samtliga promoveras vid LiU:s akademiska högtid i maj.

Porträtt av Jensen Huang
Jensen Huang, vd Nvidia, blir hedersdoktor för sina banbrytande insatser inom utvecklingen av grafikprocessorer.  Fotograf: Nvidia

Jensen Huang utses till teknologie hedersdoktor för sina banbrytande insatser inom utvecklingen av grafikprocessorer. Dessa utgör i dag den tekniska grunden för AI-utvecklingen. År 1993 grundade Jensen Huang det amerikanska elektronikföretaget Nvidia, som först var inriktat mot datorgrafik men som snabbt blev ledande i utvecklingen av några av världens mest avancerade teknologier. Under hans ledarskap har Nvidia fått en nyckelroll i den AI-drivna industriella revolutionen. Nvidias grafikprocessorer används i Berzelius, en superdator för AI och maskininlärning som finns på Nationellt Superdatorcentrum (NSC) vid LiU.

Talman och folkbildare

Porträtt av Andreas Norlén
Andreas Norlén, talman i Sveriges riksdag. Fotograf: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Andreas Norlén, talman i Sveriges riksdag, utses till filosofie hedersdoktor. Han hyllas för sina samhälleliga insatser, sitt demokratiska och humanistiska engagemang och sina folkbildande insatser inom historia och litteratur. Andreas Norlén valdes till talman 2018 och har spelat en aktiv och framgångsrik roll vid svåra regeringsbildningar. Förra året gav han ut boken Talmannens guide till svensk poesi. Han har studerat affärsjuridik vid Linköpings universitet och utsågs 2019 till Årets alumn.

Tvärvetenskaplig forskning

Porträtt av Angela Woods.
Angela Woods, professor vid Durham University.Fotograf: Marie Etchegoyen

Angela Woods blir även hon hedersdoktor vid Filosofiska fakulteten och uppmärksammas för sina insatser inom medicinsk humaniora. Hon är professor i detta ämne och föreståndare för ett av de största medicinsk humaniora-instituteten i världen, the Institute for Medical Humanities vid Durham University i Storbritannien. Sedan flera år samarbetar hon med Centrum för medicinsk humaniora och bioetik vid LiU, vilket bland annat har resulterat i en gemensam forskarskola och ett levande gästforskarutbyte.

Gillian Einstein utses till hedersdoktor vid Medicinska fakulteten för sina insatser inom medicinsk genusforskning. Hon är professor i psykologi vid University of Toronto i Kanada och har i många år varit verksam som gästprofessor vid LiU. Först var hon knuten till Institutionen för klinisk och experimentell medicin på Medicinska fakulteten och därefter till Tema Genus på Filosofiska fakulteten.

Porträtt av Gillian Einstein
Gillian Einstein, professor vid University of Toronto.Fotograf: Louis Bachrach
Som gästprofessor har hon lett transvetenskaplig forskning om kognition och andra funktioner hos kvinnor som opererat bort äggstockarna för att förebygga cancer.

Öppna föreläsningar

Hedersdoktorerna promoveras vid vårens akademiska högtid, som äger rum den 24 maj i Norrköping. De kommer också att hålla varsin hedersdoktorsföreläsning som alla är välkomna till. Information om tid och plats kommer att publiceras senare på liu.se.

Läs mer om hedersdoktorer och högtid

Senaste nytt från LiU

En man och en kvinna i en park.

Så kan fastighetsägare jobba för att förebygga översvämningar

Risken för kraftiga skyfall och stora översvämningar ökar i takt med klimatförändringarna. Men fastighetsägare – oavsett storlek – underskattar ofta sitt eget ansvar. Forskare vid LiU kan nu visa hur man kan gripa sig an det förebyggande arbetet.

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.