04 mars 2022

Diabetes hos gravida ökade kraftigt när Socialstyrelsen införde nya riktlinjer. Nu ska forskare vid LiU tillsammans med mödrahälsovården testa ett nytt, digitalt sätt att hjälpa gravida med blodsockernivåerna.

Caroline Lilliecreutz, Marie Löf och Simona Chisalita Caroline Lilliecreutz, Marie Löf och Simona Chisalita. Foto: Emma Busk Winquist

- Det finns många vinster i att fler kan förbättra sina blodsockervärden under graviditeten. Och det minskar belastningen i vården, säger Caroline Lilliecreutz, docent och överläkare inom mödrahälsovården i Region Östergötland.

Ökning

Socialstyrelsens nya gränsvärden för graviditetsdiabetes från 2015 ledde till att antalet fall mer än fördubblades. På grund av pandemin återgick dock Region Östergötland till gamla riktlinjer. Diabetesvård kräver mätningar av blodsockernivåer, fysiska besök och telefonkontakter samt uppföljningar initialt en gång i veckan.

- Det tar mycket tid och samordning i vården. Patienterna behöver också hjälp med att ändra sina kost- och motionsvanor. De resurserna hade vi inte när pandemin slog till, säger Caroline Lilliecreutz. Nu vill vi testa nya, digitala metoder. Men vi vill ha forskning bakom metoderna innan vi inför dem.

- Detta kan bli ett sätt för vården och patienten att ha kontakt utan att behöva ringa varandra, tillägger Simona Chisalita, överläkare på endokrinkliniken.

En app i telefonen

Marie Löf, professor vid Linköpings universitet, har inom MoBILE-programmet specialiserat sin forskning på att utveckla användarvänliga, digitala lösningar (appar till bland annat mobiltelefoner) för att förebygga viktuppgång hos mödrar och barn. Appen Healthy Moms hjälper kvinnorna att ändra beteenden, till exempel genom dokumentation av vikt, mat och rörelse. Appen ger också tips på recept och motion. En liknande digital plattform ska nu testas i ett tvåårigt forskningsprojekt med gravida som har diabetes, med start i mars 2022.

Behandling

- Den ska likna Healthy Moms, men med ett särskilt spår för diabetes. Spännande, för mig som forskare inom e-hälsa. Tidigare projekt har handlat om att förebygga fetma och viktuppgång, inte om behandling. Kvinnorna rapporterar sina blodvärden genom appen i mobiltelefonen. Vårdgivaren får överblick och kan göra prioriteringar, säger Marie Löf.

Studie i tre regioner

Studien görs i samarbete med Kalmar och Jönköping, inom Sydöstra sjukvårdsregionen. Den finansieras med drygt tre miljoner kronor från Vetenskapsrådet, FORSS samt Strategiska forskningsområdet för vårdvetenskap genom Karolinska institutet.

 

Fakta: Graviditetsdiabetes – så funkar det

Är du gravid? Då måste din kropp producera ungefär 40 procent mer insulin för att ta hand om blodsockret.

Moderkakan producerar ett
hormon som gör att gravida blir mindre känsliga för insulin. Kan inte bukspottskörteln kompensera med mer insulin, så går blodsockret över till barnet. Graviditetsdiabetes kan leda till att barnet väger mer vid födseln, komplikationer vid förlossningen och åtgärder som kejsarsnitt eller sugklocka. Barnet kan få svårt att kontrollera sitt blodsocker och problem med amning.

Graviditetsdiabetes är vanligt i mitten av graviditeten och upptäcks oftast vid rutinkontroller. Symtomen är lindriga (trötthet, törst mm) och tillståndet försvinner efter förlossningen. Kvinnorna har dock en ökad risk för att senare utveckla diabetes typ II.

Du ska inte äta för två när du är gravid, men kroppen behöver extra energi, vitaminer och mineraler. Att äta hälsosamt och att motionera kan motverka graviditetsdiabetes. Varierad mat med mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fisk och skaldjur, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter. Tillskott av folsyra och järn kan också vara nödvändigt.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.