Digimaker är en del av universitetsbiblioteket och finns på LiU:s campus i Linköping och Norrköping. Verksamheten startade 2018 som ett pilotprojekt efter inspiration från andra universitet och folkbibliotek där platser, så kallade makerspaces, för skapande och utforskande av olika hantverk och nya tekniker redan fanns. Nu har Digimaker blivit en fast punkt där studenter praktiskt kan utveckla sina digitala färdigheter.
– Vi såg att det fanns ett glapp i verksamheten mellan vad man förväntas kunna och var man skulle kunna lära sig det. Därför startade vi Digimaker för att kunna erbjuda en plats där studenter kan introduceras till och inspireras av ny teknik och på så sätt höja sin digitala kompetens, säger Anna Karin Malmborg, ansvarig för Digimaker.
En kreativ verkstad
– De mest populära workshopparna är de som rör 3D-printing. Mycket av det andra som går att låna på Digimaker finns så pass tillgängligt i samhället ändå. Men en 3D-skrivare är svårt att få tag på för en privatperson, särskilt en student, för de är så dyra, säger Gustav Gjesdahl.
Att Digimaker främjar en delningsekonomi där studenter kan låna utrustning i stället för att köpa egen tycker han därför är bra. Det är en kreativ miljö som också uppmuntrar till delning av kunskap och idéer.
– Det bästa är intressefrämjandet av ny teknik och att vi lär och inspireras av varandra, säger Gustav Gjesdahl.
Populära workshops och aktiviteter
Studenterna kan delta i workshops på sin fritid för att de vill bredda sina kompetenser men kan även komma till Digimaker som en del av sin utbildning.
– Vi samarbetar med flera program som använder oss i olika kurser. Samhällsplanerarprogrammet använder till exempel vår VR-utrustning, säger Nelly Hagberg, bibliotekarie.
Nya samarbeten med andra program och kurser är på gång och visar på hur biblioteket omfamnar digitala resurser och rustar studenter för framtida arbetsliv.
– Vi vill vara relevanta och det kunskapsnav som behövs i en digital tid, säger Anna Karin Malmborg.