09 juni 2021

Allt fler lägger den fysiska boken åt sidan. Sedan ljudbokens intåg är det med telefonen och hörlurarna vi läser. Men vad har egentligen ljudet för betydelse för läsaren, författaren och litteraturen? Och hur påverkas författarens skrivande av nya digitala verktyg?

De frågorna tar sig 15 forskare från olika discipliner och lärosäten an i boken Från Strindberg till Storytel – Korskopplingar mellan ljud och litteratur, redigerad av Julia Pennlert och Lars Ilshammar.

Boken har sin utgångspunkt i det faktum att allt fler lyssnar på ljudböcker. Att tillägna sig litteratur är idag inte längre någonting man nödvändigtvis gör i stillhet, med en fysisk bok i fåtöljen. Fler lyssnar på böcker när de pendlar till jobbet, lagar mat eller tränar.Andreas Nyblom, programansvarig  för Språk, litteratur, medierFoto Jenny Ahlgren

Litteraturvetaren Andreas Nyblom, vid Linköpings universitet, är en av författarna i boken. I kapitlet ”I litteraturens transitrum: Från stillhet och tystnad till rörelse och distraktion” diskuterar han inte läsning, utan skrivande. För också skrivandeprocessen påverkas av vår tids digitala verktyg och krav på flexibilitet och mobilitet.

– Det finns en idealföreställning om att det litterära skapandet är en aktivitet som kräver koncentration och som ska utföras i stillhet och tystnad vid författarens skrivbord. Men det här idealet utmanas i relation till vår tids digitala skrivredskap och nya alternativa skrivplatser. Skrivandet konfronteras med eller uppsöker rörelse och distraktioner.

Kapitlet är skrivet inom ramarna för Andreas Nybloms och kollegan Emma Eldelins projekt ”Writing in Transit: The poetics and politics of space in contemporary literature”, finansierat av Vetenskapsrådet.Omslag till boken Från Strindberg till Storytel - korskopplingar mellan ljud och litteratur. Blått omslag med en illustrerad bild av Strindberg som bär rosa hörlurar.Omslag till boken Från Strindberg till Storytel - Korskopplingar mellan ljud och litteratur.

Boken

Från Strindberg till Storytel. Korskopplingar mellan ljud och litteratur. Pennlert, Julia & Ilshammar, Lars (red.).

Kontakt

Läs mer om språk- och kulturforskning

Senaste nytt från LiU

Två personer står i en fabrik.

Alumner driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.

En utomhusmässa vid Linköpings universitet där industriföretag och studenter möts. Två stora kranar håller upp banderoller, och flera personer står runt specialbyggda cyklar och diskuterar.

Max kombinerar forskning och vanliga arbetet: "Verkligen ett privilegium"

Sedan hösten 2022 är Max Ahlqvist en av Linköpings universitets industridoktorander. På företaget Epiroc Rock Drills AB bedriver han forskning inom hållfasthetslära och material i kombination med sina vanliga arbetsuppgifter.

Manlig forskare i campusmiljö.

Influencers behöver sin frihet i ny digital industri

Influencers behöver en viss frihet för att fungera, även om deras jobb sker i samarbete med något varumärke. Sociala medier utgör en ny typ av industri, men i utvecklingen av den är det viktigt att tänka på användarnas välmående