Från teori till terapi
– Det är fantastiskt att få vara med i processen och se patienter utvecklas, säger Matilda Kårlin. Hon är en av de femtiotalet studenter som för närvarande arbetar på mottagningen.
Erika Bolin är en annan av studentterapeuterna. Hon har en bakgrund som personlig assistent men intresset för psykologi har funnits länge.
– Jag har alltid varit den där kuratorkompisen, säger hon.
Nu har arbetet på mottagningen bekräftat hennes intresse för samtalsterapi.
– Det är otroligt givande att få se konkret vilken utveckling patienterna genomgår. Jag har också utvecklats mycket själv, framför allt i mötet med en patient.
Öppen för allmänheten
Psykologmottagningen vid LiU är öppen för allmänheten och erbjuder hjälp med en rad olika problem, från sorg och förlust till ångest, oro och sömnsvårigheter. Alla över 18 år kan söka direkt till mottagningen. Patienter kan även bli rekommenderade från vårdcentraler, särskilt om de behöver längre kontakt än vad vårdcentralen kan erbjuda.
– Det går oftast hyfsat fort att få en kontakt här i och med att vi är så pass många terapeuter, säger Astrid Koch-Emmery.
Hon läste från början kognitionsvetenskap men insåg snabbt att det var psykologin, och inte tekniken, som främst lockade henne och bytte därför bana.
– Jag är fortfarande intresserad av hur människan interagerar med teknik och har ett litet specialintresse inom digital psykologi, säger hon.
En typisk session på mottagningen varar i 45 minuter och sker en gång i veckan. Olika terapiformer används, främst kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykodynamisk terapi, och studenterna får själva välja vilken inriktning de vill ha.
– I KBT arbetar vi mer strukturerat med en tydlig agenda för varje session. Och vi jobbar ganska konkret med tankar, känslor och beteenden, säger Matilda Kårlin som valt KBT-inriktningen.
Erika Bolin och Astrid Koch-Emmery, som valt den psykodynamiska inriktningen, förklarar att den fokuserar mer på känslor, mentalisering och relationer.
– Under en session pratar vi mycket om det som händer i patientens liv just nu och relaterar det till vissa problemområden. Det handlar mycket om att öka patientens förmåga till reflektion, säger Erika Bolin.
Astrid Koch-Emmery fyller i:
–Mycket fokus är på samspel och relationer, både gamla relationer från när man var mindre och nyare som man har nu. Att förstå sig själv och andra är också viktiga delar, liksom att tillåta sig att känna alla känslor.
Inte alltid så enkelt som i böckerna
Att arbeta på mottagningen innebär både utmaningar och lärdomar.
– Det mest utmanande är att vi alla är människor och att människor är komplexa varelser. Det är inte alltid så enkelt som i böckerna, säger Matilda Kårlin.
– Det är också en ny roll för oss och därför finns det alltid en liten osäkerhet, men man utvecklas hela tiden och lär sig att vara trygg i det, säger Astrid Koch-Emmery.
De studenter som arbetar på mottagningen är alla i slutet av sin utbildning och går termin 6,7 eller 8. Under tiden de jobbar på mottagningen har de handledning av legitimerade psykologer och psykoterapeuter. I grupper om ungefär fyra studenter per handledare träffas de en gång i veckan och lär av varandra.
Eftersom varje session också spelas in går det att i gruppen titta på och diskutera specifika fall.
– Det gör att vi inte bara följer vår egen patient, utan också tre andra patienter. Samtidigt är det givande att se sig själv på film och lära sig av sina styrkor och svagheter, säger Matilda Kårlin.
Vid Psykologmottagningen råder gällande Hälso- och sjukvårdslagar. Det innebär att studenter och handledare är skyldiga att föra journal och att alla som är verksamma vid mottagningen har tystnadsplikt. Patientsäkerheten är viktig.
– Det kan vara tryggt att veta för en sökande att vi jobbar under vår handledares legitimation och att det alltid är handledaren som i slutändan har beslutanderätt, säger Astrid Koch-Emmery.
I framtiden vill Astrid, Erika och Matilda jobba med allt från vuxenpsykiatri och rättspsykiatri till barn- och ungdomspsykiatri. Eller med patienter med förvärvade hjärnskador eller med chefscoachning. Psykologi är brett och möjligheterna många.
– Människan är så mycket mer än bara biologi och de fysiska delarna. Vårt psyke är avgörande för vår livskvalitet, säger Matilda Kårlin.
Till de som funderar på att söka hjälp hos Psykologmottagningen har studenterna ett tydligt budskap:
– Våga sök hjälp! Inget problem är för litet. Är det jobbigt kan det vara bra att söka hjälp, säger Astrid Koch-Emmery.
Bedöms en patients problem vara för svåra för en studentterapeut att behandla hänvisas patienten vidare.
– Det finns alltid hjälp att få, säger Erika Bolin.