10 februari 2021

Det är ovanligt gott om lediga studentbostäder både i Linköping och Norrköping. En orsak är pandemin som gör att betydligt färre internationella studenter kommer till LiU för att studera.

Nya studentbostäder i kvarteret Kopparhusen i Norrköping. Anna Nilsen

– Vi brukar ha en del lediga lägenheter att förmedla på vårterminerna, men i år ser det väldigt ljust ut. Det finns gott om både lägenheter, studentrum och rum hos privatpersoner, säger Sara Sandberg.
Hon är boendeombud på Kombo, studenternas hyresgästorganisation som förmedlar bostäder till LiU:s alla studenter.

Utöver att coronaviruset gör att färre studenter kommer till LiU så beror den goda tillgången på att fler studentbostäder nyligen har byggts både i Linköping och Norrköping. I Linköping är också fler på gång, bland annat på studentbostadsområdet Colonia i anslutning till Campus Valla och i stadsdelen Lambohov i Linköping.
– De kommer att fyllas till hösten, då antas betydligt fler studenter. Det kan vara brist på boende i början av höstterminen men det brukar ge med sig längre fram i terminen, säger Sara Sandberg.

Behövs fler bostäder

Simon Helmér, vd på Studentbostäder, konstaterar också att tillgången på lediga studentrum är ovanligt god.
– Skillnaden i år är att vi också har lediga lägenheter, det brukar vi inte ha.
Men att tillgången på studentbostäder är så god så att många rum och lägenheter står tomma är inget som bekymrar Simon Helmér.
– Nej. Vi har en stor volym nu men det kommer att behövas ännu fler studentbostäder. Vi planerar för ytterligare femhundra bostäder i Linköping – på Flamman i stadsdelen Gottfridsberg, i Ryd och på Folkungavallen i centrala Linköping. De första hoppas vi kunna stå klara om två, tre år.

Senaste nytt från LiU

Stdenter grupparbetar

Lärarstudenter har skapat AI-kurser för Kenya

På landsbygden i Kenya råder det brist på både el, internet och utbildningsmöjligheter. Då kan nya verktyg vara en väg framåt. Studenter på Ämneslärarprogrammet har under hösten utvecklat kurser för yrkesutbildningar i Kenya med hjälp av AI.

Man håller fram guldfärgad platta (Urban Forsberg).

Han har en nyckel för att lösa halvledarbristen

Bristen på halvledarmaterial blir alltmer akut. Vid LiU bedrivs materialforskning i nära samarbete med industrin för att på sikt öka tillverkningstakten av halvledare i Europa.

Montage av två personer.

De blir nya Wallenberg Academy Fellows vid LiU

Forskarna Olaf Hartig och Alexander Gillett har utsetts till Wallenberg Academy Fellows vid LiU. Genom det femåriga forskningsanslaget ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.