10 februari 2021

Det är ovanligt gott om lediga studentbostäder både i Linköping och Norrköping. En orsak är pandemin som gör att betydligt färre internationella studenter kommer till LiU för att studera.

Nya studentbostäder i kvarteret Kopparhusen i Norrköping. Fotograf: Anna Nilsen
– Vi brukar ha en del lediga lägenheter att förmedla på vårterminerna, men i år ser det väldigt ljust ut. Det finns gott om både lägenheter, studentrum och rum hos privatpersoner, säger Sara Sandberg.
Hon är boendeombud på Kombo, studenternas hyresgästorganisation som förmedlar bostäder till LiU:s alla studenter.

Utöver att coronaviruset gör att färre studenter kommer till LiU så beror den goda tillgången på att fler studentbostäder nyligen har byggts både i Linköping och Norrköping. I Linköping är också fler på gång, bland annat på studentbostadsområdet Colonia i anslutning till Campus Valla och i stadsdelen Lambohov i Linköping.
– De kommer att fyllas till hösten, då antas betydligt fler studenter. Det kan vara brist på boende i början av höstterminen men det brukar ge med sig längre fram i terminen, säger Sara Sandberg.

Behövs fler bostäder

Simon Helmér, vd på Studentbostäder, konstaterar också att tillgången på lediga studentrum är ovanligt god.
– Skillnaden i år är att vi också har lediga lägenheter, det brukar vi inte ha.
Men att tillgången på studentbostäder är så god så att många rum och lägenheter står tomma är inget som bekymrar Simon Helmér.
– Nej. Vi har en stor volym nu men det kommer att behövas ännu fler studentbostäder. Vi planerar för ytterligare femhundra bostäder i Linköping – på Flamman i stadsdelen Gottfridsberg, i Ryd och på Folkungavallen i centrala Linköping. De första hoppas vi kunna stå klara om två, tre år.

Senaste nytt från LiU

Glad ung kvinna jobbar framför dator med böcker bredvid. Har tröja med symbolen av mattecoach online

Mattecoach på nätet – studenter hjälper med matten

Mattecoach på nätet har stöttat nära 70 000 elever i matematik. Tjänsten är ett samarbete mellan KTH, Linköpings universitet och Chalmers. Nu har konceptet spridits internationellt.

Fredrik Garcia i en bänkrad.

Pandemieffekt: Kvinnliga politiker fick mer plats digitalt

När kommunfullmäktiges möten blev digitala under pandemin började kvinnliga ledamöter ägna mer talartid åt att prata infrastruktur och ekonomi. Det visar en ny doktorsavhandling vid Linköpings universitet.

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.