10 februari 2021

Det är ovanligt gott om lediga studentbostäder både i Linköping och Norrköping. En orsak är pandemin som gör att betydligt färre internationella studenter kommer till LiU för att studera.

Nya studentbostäder i kvarteret Kopparhusen i Norrköping. Fotograf: Anna Nilsen
– Vi brukar ha en del lediga lägenheter att förmedla på vårterminerna, men i år ser det väldigt ljust ut. Det finns gott om både lägenheter, studentrum och rum hos privatpersoner, säger Sara Sandberg.
Hon är boendeombud på Kombo, studenternas hyresgästorganisation som förmedlar bostäder till LiU:s alla studenter.

Utöver att coronaviruset gör att färre studenter kommer till LiU så beror den goda tillgången på att fler studentbostäder nyligen har byggts både i Linköping och Norrköping. I Linköping är också fler på gång, bland annat på studentbostadsområdet Colonia i anslutning till Campus Valla och i stadsdelen Lambohov i Linköping.
– De kommer att fyllas till hösten, då antas betydligt fler studenter. Det kan vara brist på boende i början av höstterminen men det brukar ge med sig längre fram i terminen, säger Sara Sandberg.

Behövs fler bostäder

Simon Helmér, vd på Studentbostäder, konstaterar också att tillgången på lediga studentrum är ovanligt god.
– Skillnaden i år är att vi också har lediga lägenheter, det brukar vi inte ha.
Men att tillgången på studentbostäder är så god så att många rum och lägenheter står tomma är inget som bekymrar Simon Helmér.
– Nej. Vi har en stor volym nu men det kommer att behövas ännu fler studentbostäder. Vi planerar för ytterligare femhundra bostäder i Linköping – på Flamman i stadsdelen Gottfridsberg, i Ryd och på Folkungavallen i centrala Linköping. De första hoppas vi kunna stå klara om två, tre år.

Senaste nytt från LiU

Två studenter testat sin robotdamsugare

Smart teknik i studenternas händer

Hur får man en robot att tänka själv? Studenter på Linköpings universitet testar mekatronik i praktiken – och ser sina kodrader väcka maskiner till liv!

Blommande trädgren framför husfasad

LiU på global topplista för anseende

För första gången tar sig Linköpings universitet in på topplistan när brittiska Times Higher Education rankar lärosätens anseende globalt.

Andreas Fejes vid räcke.

Vinst före pedagogik – den dolda läroplanen som styr komvux

Marknadens villkor skapar en sorts dold läroplan som sätter den riktiga läroplanen ur spel. Betygssättning och undervisning anpassas efter vinst- och effektivitetskrav. Det framkommer i intervjuer med komvux-lärare som gjorts av forskare vid LiU.