10 februari 2021

Det är ovanligt gott om lediga studentbostäder både i Linköping och Norrköping. En orsak är pandemin som gör att betydligt färre internationella studenter kommer till LiU för att studera.

Nya studentbostäder i kvarteret Kopparhusen i Norrköping. Fotograf: Anna Nilsen
– Vi brukar ha en del lediga lägenheter att förmedla på vårterminerna, men i år ser det väldigt ljust ut. Det finns gott om både lägenheter, studentrum och rum hos privatpersoner, säger Sara Sandberg.
Hon är boendeombud på Kombo, studenternas hyresgästorganisation som förmedlar bostäder till LiU:s alla studenter.

Utöver att coronaviruset gör att färre studenter kommer till LiU så beror den goda tillgången på att fler studentbostäder nyligen har byggts både i Linköping och Norrköping. I Linköping är också fler på gång, bland annat på studentbostadsområdet Colonia i anslutning till Campus Valla och i stadsdelen Lambohov i Linköping.
– De kommer att fyllas till hösten, då antas betydligt fler studenter. Det kan vara brist på boende i början av höstterminen men det brukar ge med sig längre fram i terminen, säger Sara Sandberg.

Behövs fler bostäder

Simon Helmér, vd på Studentbostäder, konstaterar också att tillgången på lediga studentrum är ovanligt god.
– Skillnaden i år är att vi också har lediga lägenheter, det brukar vi inte ha.
Men att tillgången på studentbostäder är så god så att många rum och lägenheter står tomma är inget som bekymrar Simon Helmér.
– Nej. Vi har en stor volym nu men det kommer att behövas ännu fler studentbostäder. Vi planerar för ytterligare femhundra bostäder i Linköping – på Flamman i stadsdelen Gottfridsberg, i Ryd och på Folkungavallen i centrala Linköping. De första hoppas vi kunna stå klara om två, tre år.

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.