10 februari 2021

Det är ovanligt gott om lediga studentbostäder både i Linköping och Norrköping. En orsak är pandemin som gör att betydligt färre internationella studenter kommer till LiU för att studera.

Nya studentbostäder i kvarteret Kopparhusen i Norrköping. Anna Nilsen
– Vi brukar ha en del lediga lägenheter att förmedla på vårterminerna, men i år ser det väldigt ljust ut. Det finns gott om både lägenheter, studentrum och rum hos privatpersoner, säger Sara Sandberg.
Hon är boendeombud på Kombo, studenternas hyresgästorganisation som förmedlar bostäder till LiU:s alla studenter.

Utöver att coronaviruset gör att färre studenter kommer till LiU så beror den goda tillgången på att fler studentbostäder nyligen har byggts både i Linköping och Norrköping. I Linköping är också fler på gång, bland annat på studentbostadsområdet Colonia i anslutning till Campus Valla och i stadsdelen Lambohov i Linköping.
– De kommer att fyllas till hösten, då antas betydligt fler studenter. Det kan vara brist på boende i början av höstterminen men det brukar ge med sig längre fram i terminen, säger Sara Sandberg.

Behövs fler bostäder

Simon Helmér, vd på Studentbostäder, konstaterar också att tillgången på lediga studentrum är ovanligt god.
– Skillnaden i år är att vi också har lediga lägenheter, det brukar vi inte ha.
Men att tillgången på studentbostäder är så god så att många rum och lägenheter står tomma är inget som bekymrar Simon Helmér.
– Nej. Vi har en stor volym nu men det kommer att behövas ännu fler studentbostäder. Vi planerar för ytterligare femhundra bostäder i Linköping – på Flamman i stadsdelen Gottfridsberg, i Ryd och på Folkungavallen i centrala Linköping. De första hoppas vi kunna stå klara om två, tre år.

Senaste nytt från LiU

En man som håller händerna runt en illustration av ett hjärta.

Pristagaren: ” Jag vill lära mig så mycket som möjligt om hur kroppen fungerar”

Tino Ebbers är 2024 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Hans forskning befinner sig i gränslandet mellan medicin och teknik och fokuserar på sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.

Porträtt av kvinna (Seetha Murty)

Två förkämpar för barnen blir hedersdoktorer

Den indiska rektorn Seetha Murty har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med barns och ungas lärande. Den amerikanska professorn Cindy W. Christian har ägnat sin karriär åt att utveckla omhändertagandet av misshandlade barn.

Linköpings Studentsångare går i fängelse

I tre terminer har Jakob Grubbström som frilansare lett körsång med intagna på Skänningeanstalten. Som Director Musices på LiU tar han nu Linköpings studentsångare med sig in i fängelset.