14 juni 2022

Efter ett långt uppehåll är Humanistdygnet tillbaka. Den 17 september kan allmänheten möta forskare, konstnärer, författare med flera som föreläser, visar och samtalar om humaniora och humanism.

Fyrverkeriuppvisning.
Humanistdygnet arrangeras lördag 17 september 2022 på Östergötlands museum i Linköping. Fotograf: Göran Billeson

– Äntligen är Humanistdygnet tillbaka! Genom en skön blandning av vetenskap och kultur vill vi ge besökaren tid för nya tankar, säger Anna Bäcklin Lindén, projektledare för Humanistdygnet vid Linköpings universitet.

Under dagen varvas föreläsningar, paneldiskussioner och samtal med utställningar, visningar och musik, alla på något sätt kopplade till humaniora och humanism. Alla är välkomna, det är gratis inträde och först till kvarn som gäller.

Humanistdygnet är en inramning till utdelningen av priset till Tage Danielssons minne som delas ut vartannat år. Priset har delats ut sedan 1987 då Hasse Alfredsson var den första pristagaren. Sedan dess har 15 humanister i Tage Danielssons mening och anda fått priset. Senast var 2018 då Jesper Rönndahl fick den äran. Den 17 september 2022 delas två priser ut. Ett tilldelas serietecknaren och kulturpersonligheten Liv Strömquist som är 2020 års pristagare. Vem som blir 2022 års pristagare återstår att se.

Det är Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet som arrangerar Humanistdygnet tillsammans med LiU Humanities, Östergötlands museum och Linköpings kommun. Humanistdygnet finansieras delvis av Humaniststiftelsen som är en fond som bildades av Westman-Wernerska stiftelsen år 1987.

Humanistdygnet arrangeras lördag 17 september 2022 med start klockan 10.30 på Östergötlands museum i Linköping.

Läs mer på humanistdygnet.se

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Hedersdoktorer hyllade LiU: "Vilken kraft och energi"

Talmannen Andreas Norlén och professor Angela Woods hyllade samarbetet med Linköpings universitet när de promoverades till hedersdoktorer vid den Filosofiska fakulteten.

Kunglig pall

Ingen tron men väl en kunglig pall

Det här är historien om kampen mellan estetik och funktion och hur Linköpings universitet skapade en kunglig jaktpall. En pall som överlämnades som gåva till Hans Majestät Konungen i samband med LiU:s 50-årsfirande.

Jan-Ingvar Jönsson och Kristina Edlund på scenen

Hela Östergötland gratulerar LiU på 50-årsdagen

När LiU fyller 50 år går kommunerna och regionen samman och gratulerar med en krona per invånare. Pengarna ska användas till utvalda forskningsprojekt för ett bättre samhälle.