24 juli 2024

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen och den stora flytten. Nu driver han ett företag i Linköping som hjälper industrier att spåra och spara energi. 

En person sitter och ler.
LiU-alumnen Sajid Athikkay har grundat företaget Dazoq som hjälper industrin att spara energi. Charlotte Perhammar

Sajid Athikkay växte upp i delstaten Kerala i södra Indien. Efter avslutad kandidatexamen i maskinteknik började han arbeta för ett företag inom gas- och oljeindustrin. Här blev han kvar i nära sex år innan han fattade ett livsomvälvande beslut.

– Jag ville göra en u-sväng och arbeta mer mot hållbarhet.

Han började söka efter universitetsutbildningar och snabbt började Sverige och Linköpings universitet komma upp som ett hett alternativ. Sagt och gjort – 2017 flyttade han flera hundra mil norrut för att läsa mastersprogrammet Sustainability Engineering and Management på LiU. 

En person sitter och ler.
Sajid Athikkay Charlotte Perhammar

Fick övertyga familjen

– Jag hade ett högavlönat jobb, så jag behövde övertyga min familj om att jag verkligen ville göra den här flytten och förändringen, säger han och ler.

Trots en tuff omställning, från 30 plusgrader till mörker och kyla, gillade Sajid Athikkay livet i Östergötland och på LiU.

– Det är en väldigt bra utbildning och jag förstår varför den är topprankad. Jag ville ha en mix av management och kurser inom hållbarhet i energi – och det fick jag här.

Till LiU och samma utbildning hade även Dominic Francis, som också kommer från Kerala, sökt sig. Duon hade aldrig träffats tidigare men började nu att göra flera projekt på utbildningen tillsammans där de fick möjlighet att besöka olika företag inom tillverkningsindustrin.
Exjobbet gjorde de hos BTT Plåt i Kisa.

– De var verkligen inne på hållbarhet och vi hjälpte dem med en kartläggning över hur vi kunde förbättra deras energieffektivisering. Tyvärr fastnade vi litegrann och kunde inte hitta något på marknaden som passade deras behov och som var ekonomiskt gångbart.

Stöd av LiU innovation

Under tiden med exjobbet började tankarna hos Sajid och Dominic att bubbla. ”Om det inte finns någon lösning på marknaden, varför bygger vi inte det själva?”.
Med stöd och hjälp av LiU innovation tog de fram en prototyp och senare fick de plats i ett entreprenörsprogram hos företagsinkubatorn LEAD. Här började resan för företaget Dazoq och duon (Dominic har nyligen flyttat tillbaka till Indien och är inte längre aktiv i bolaget) beslutade sig för att bli kvar i Östergötland.

– Entreprenörskap och hållbarhet är mina två stora passioner i livet och att få möjlighet att kombinera dessa räckte för att ge det ett försök. Sen har många företag i närområdet varit väldigt välkomnande, vi gjorde tidigt samarbeten med flera företag och kände att Linköping är det bästa stället för oss att vara på, säger Sajid Athikkay

Företaget registrerades 2020och sommaren 2022 lanserade de sin första produkt. Det är kort sammanfattat trådlösa sensorer som placeras direkt på maskiner för att mäta energianvändningen i realtid. Dygnet runt läser mätarna av data som via en webbaserad plattform hjälper industrier att spåra och spara energi. Med hjälp av den stora datamängden kan kunderna få en tydlig bild av hur mycket varje maskin drar och hur man kan ändra eller minska energiförbrukningen.

50 betalande kunder

Dazoq ägnade mycket tid åt att analysera marknaden innan lanseringen – och de ser att många företag inom tillverkningsindustrin söker förbättringar för att sänka sina kostnader och bli mer hållbara. Efter löner och råmaterial är energiräkningar industriernas största utgift, menar Sajid.

– Det finns en stor ”mismatch” här, vi har sett att över 60 procent av industrierna inte är tillfreds med sin energihantering. Vi hjälper våra kunder att spara minst 15–20 procent på sina fakturor, säger Sajid Athikkay.

I dag har Dazoq implementerat sina sensorer hos 50 betalande kunder från olika sektorer av tillverkningsindustrin. Målet framåt är glasklart – att växa utanför Sveriges gränser.

– Vi har fått en jättefin respons hittills och nu hoppas vi expandera till fler länder i Europa. En sak som förenklar det är att vi oftast inte behöver besöka företagen. Vi konfigurerar mjukvaran i de trådlösa sensorerna innan vi skickar dem och de är väldigt enkla att självinstallera på plats, säger Sajid Athikkay.

Fakta om Dazoq

Grundades: 2020 av LiU-alumnerna Sajid Athikkay och Dominic Francis
Gör: Lanserat ett molnbaserat övervakningssystem som hjälper industrier och företag att visualisera, spåra och spara energi i realtid.
Läs mer: www.dazoq.se

Läs mer om utbildningen och LEAD

Senaste nytt från LiU

Tobias Heintze från Hushållningssällskapet

Parcellsåmaskin - en toppmodern teknik för sådd

Fältförsök är idag en klassisk jordbruksvetenskap och grunden för professionellt jordbruk. Med hjälp av fältförsök kan forskare visa att deras teorier tål verkligheten, samt var och när de fungerar.

Kondoleansbord med robot, foto och bok.

Minnen, musik, skratt och tårar

En minnesstund för LiU-alumnen och robotexperten Fredrik Löfgren hölls i i Studenthuset torsdagen den 29 augusti. Många ville dela med sig av sina minnen.

En grupp människor sitter runt ett konferensbord

AI och tvärvetenskap går hand i hand

LiU har skaffat sig en stark position inom artificiell intelligens. I augusti besökte regeringens AI-kommission Campus Valla för att lyssna på forskare och känna på superdatorer.