02 april 2025

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor. 

Porträttbild Matts Karlsson.
- En konkret nytta med utmärkelsen är att det blir enklare för våra forskare att ansöka om forskningsmedel från EU,  säger vicerektor Matts Karlsson, med ansvar för forskningsfrågor.  Fotograf: Thor Balkhed

HR Excellence in Research Award innebär ett åtagande att implementera stadgan och följa en process som kallas Human Resources Strategy for Researchers, HRS4R. HRS4R säkerställer att universitetet fortsätter att leva upp till principerna och att arbeta kontinuerligt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor och attraktiva karriärmöjligheter.

– En konkret nytta med utmärkelsen är att det blir enklare för våra forskare att ansöka om forskningsmedel från EU, då ansökningar inte längre kräver kompletterande information om lärosätet, säger vicerektor Matts Karlsson, med ansvar för forskningsfrågor.

Konkret och väl underbyggd

Ansökan bestod av flera olika delar, bland annat en självvärdering av rekryteringsprocess och forskarnas förutsättningar. För att kunna få utmärkelsen har LiU bland annat gjort en självvärdering av rekryteringsprocessen, men också tagit fram en handlingsplan med sju aktiviteter inom områdena Stöd för forskare, Organisation för forskningsinfrastruktur, Forskningsetik, Open science, Språk, Rekryteringsprocessen och Karriärstöd.

– Det är många personer från olika delar av universitetet som varit inblandade i ansökan. Det är därför extra glädjande att läsa den utvärdering som vi fått. Där står att vår handlingsplan är konkret och väl underbyggd och att LiU är långt framme bland annat när det gäller riktlinjer för att hantera trakasserier och kränkande särbehandling och hur vi arbetar med lika villkor och jämställdhet, konstaterar koordinator Gunilla Bergstrand som är projektledare för arbetet med HRS4R vid Linköpings universitet.

HR Excellence in Research logotyp

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.