HR Excellence in Research Award innebär ett åtagande att implementera stadgan och följa en process som kallas Human Resources Strategy for Researchers, HRS4R. HRS4R säkerställer att universitetet fortsätter att leva upp till principerna och att arbeta kontinuerligt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor och attraktiva karriärmöjligheter.
– En konkret nytta med utmärkelsen är att det blir enklare för våra forskare att ansöka om forskningsmedel från EU, då ansökningar inte längre kräver kompletterande information om lärosätet, säger vicerektor Matts Karlsson, med ansvar för forskningsfrågor.
Konkret och väl underbyggd
Ansökan bestod av flera olika delar, bland annat en självvärdering av rekryteringsprocess och forskarnas förutsättningar. För att kunna få utmärkelsen har LiU bland annat gjort en självvärdering av rekryteringsprocessen, men också tagit fram en handlingsplan med sju aktiviteter inom områdena Stöd för forskare, Organisation för forskningsinfrastruktur, Forskningsetik, Open science, Språk, Rekryteringsprocessen och Karriärstöd.
– Det är många personer från olika delar av universitetet som varit inblandade i ansökan. Det är därför extra glädjande att läsa den utvärdering som vi fått. Där står att vår handlingsplan är konkret och väl underbyggd och att LiU är långt framme bland annat när det gäller riktlinjer för att hantera trakasserier och kränkande särbehandling och hur vi arbetar med lika villkor och jämställdhet, konstaterar koordinator Gunilla Bergstrand som är projektledare för arbetet med HRS4R vid Linköpings universitet.