19 oktober 2023

Den forskande specialistläkaren Maria Xeroudaki, före detta doktorand vid Linköpings universitet och verksam vid Ögonkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, har belönats med två priser för sin doktorsavhandling.

Ögonen på priset. Maria Xeroudakis avhandling prisas på flera håll. Thor Balkhed

Avhandlingen, betitlad “Advanced surgeries, medicines and materials for corneal regeneration”, försvarades framgångsrikt under Marias disputation den 9 december, 2022.

Tacksam och stolt

Porträttbild på forskaren Maria Xeroudaki.Maria Xeroudaki. Knappt ett år efter disputationen skördar Maria framgångar för sitt hårda arbete med avhandlingen. Hennes avhandling vann guld i konkurrens med ögonläkare i hela Norden med ett förstapris på NOK 80,000. Priset “The Nordic Outstanding PhD Award 2022” delades ut av tidskriften Oftalmolog och bedömningen baserades på ett CiteScore, där avhandlingen landade på 90.2.

Maria mottog också Sveriges Ögonläkarförenings stipendium à 10 000 kr till bästa avhandling inom ögonforskning år 2022. Beskedet kom vid föreningens årsmöte i oktober 2023.

– Jag är mycket tacksam och stolt över priserna jag fått för min avhandling. Att kombinera familjeliv, specialisttjänstgöring och doktorandstudier har inte varit lätt, men jag kan säga att det varit värt det.

Blickar mot framtiden

Uppmärksamheten kring avhandlingen ser hon som ett bevis på att hennes arbete är av betydelse.

– Priserna är ett kvitto på att min forskning har tillfört något viktigt i mitt yrke och det är största motivationen till att fortsätta, säger Maria.

Hon kombinerar sin tjänst vid Ögonkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping med att fortsätta forska och ingår i professor Neil Lagalis forskargrupp vid LiU. Neil, som var hennes huvudhandledare under forskarutbildningen, är väldigt glad över uppmärksamheten som avhandlingen fått.

– Jag är mycket tacksam över uppmärksamheten som Marias avhandling har fått genom priserna. Det har varit en fin resa där Maria har utvecklats otroligt mycket som forskare och forskande specialistläkare. Att vara med på den utvecklingen och uppleva hur samspelet mellan klinik och forskningen kan förstärka varandra har varit fantastiskt.

Stort grattis till Maria Xeroudaki och hennes huvudhandledare Neil Lagali samt till bihandledarna Betrice Bourghardt Peebo och Per Fagerholm.

Forskargruppen

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.