19 oktober 2023

Den forskande specialistläkaren Maria Xeroudaki, före detta doktorand vid Linköpings universitet och verksam vid Ögonkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, har belönats med två priser för sin doktorsavhandling.

Ögonen på priset. Maria Xeroudakis avhandling prisas på flera håll. Thor Balkhed

Avhandlingen, betitlad “Advanced surgeries, medicines and materials for corneal regeneration”, försvarades framgångsrikt under Marias disputation den 9 december, 2022.

Tacksam och stolt

Porträttbild på forskaren Maria Xeroudaki.Maria Xeroudaki. Knappt ett år efter disputationen skördar Maria framgångar för sitt hårda arbete med avhandlingen. Hennes avhandling vann guld i konkurrens med ögonläkare i hela Norden med ett förstapris på NOK 80,000. Priset “The Nordic Outstanding PhD Award 2022” delades ut av tidskriften Oftalmolog och bedömningen baserades på ett CiteScore, där avhandlingen landade på 90.2.

Maria mottog också Sveriges Ögonläkarförenings stipendium à 10 000 kr till bästa avhandling inom ögonforskning år 2022. Beskedet kom vid föreningens årsmöte i oktober 2023.

– Jag är mycket tacksam och stolt över priserna jag fått för min avhandling. Att kombinera familjeliv, specialisttjänstgöring och doktorandstudier har inte varit lätt, men jag kan säga att det varit värt det.

Blickar mot framtiden

Uppmärksamheten kring avhandlingen ser hon som ett bevis på att hennes arbete är av betydelse.

– Priserna är ett kvitto på att min forskning har tillfört något viktigt i mitt yrke och det är största motivationen till att fortsätta, säger Maria.

Hon kombinerar sin tjänst vid Ögonkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping med att fortsätta forska och ingår i professor Neil Lagalis forskargrupp vid LiU. Neil, som var hennes huvudhandledare under forskarutbildningen, är väldigt glad över uppmärksamheten som avhandlingen fått.

– Jag är mycket tacksam över uppmärksamheten som Marias avhandling har fått genom priserna. Det har varit en fin resa där Maria har utvecklats otroligt mycket som forskare och forskande specialistläkare. Att vara med på den utvecklingen och uppleva hur samspelet mellan klinik och forskningen kan förstärka varandra har varit fantastiskt.

Stort grattis till Maria Xeroudaki och hennes huvudhandledare Neil Lagali samt till bihandledarna Betrice Bourghardt Peebo och Per Fagerholm.

Forskargruppen

Senaste nytt från LiU

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.

Glasskiva med droppe belyst underifrån.

Nästa generations hållbara elektronik dopas med luft

Forskare vid LiU har utvecklat en ny metod där organiska halvledare kan bli mer ledande med hjälp av luft som störämne. Enligt forskarna är det ett stort steg mot framtidens billiga och hållbara organiska halvledare.