12 december 2024

Kan östgöten och forskargiganten Jacob Berzelius vara länken mellan dåtida och nutida forskning? Kan han vara inspiratören till ett närmare samarbete mellan LiU och det nya Fenomenmagsinet som nu tar form, ett stenkast från Campus Valla?

Visionsbild över Fenomenmagasinet på Valla Linköping.
Vision för ett framtida Fenomenmagsin på Valla. Fotograf: Lejonfastigheter

I februari 2024 togs det första spadtaget på det nya Fenomenmagasinet och bygget är nu i full gång. Fenomenmagsinet får ett helt nytt, specialbyggt hus i Valla fritidsområde, granne både geografiskt och innehållsmässigt med Linköpings universitet. Det kommer att bli en mötesplats för skolelever, studenter, forskare och allmänhet, präglad av ett tvärvetenskapligt sätt att se på världen och där man kan arbeta fram lösningar på vår tids utmaningar.

Fenomenmagasinet öppnar för allmänheten först under 2026. Men redan nu har LiU börjat fundera kring hur man kan utveckla befintlig samverkan med Fenomenmagasinet för ömsesidig nytta för båda.

En vetenskapshistorisk resa

Kan en av Sveriges mest kända vetenskapsmän, Jacob Berzelius, bördig från Östergötland, vara länk och guide mellan dåtida och nutida forskning? Kan han utgöra symbolen för en vetenskapshistorisk resa, från Gamla Linköping, via Fenomenmagasinet till framtidens innovationer och världsledande forskning vid LiU? Det är ju ingen tillfällighet att en av superdatorerna på LiU heter just Berzelius.
Jan Trofast är sannolikt den i Sverige som ”känner” Jacob Berzelius bäst. Jan Trofast är teknologie doktor i organisk kemi, vetenskaplig rådgivare inom Life Science och bedriver kemihistorisk forskning med inriktning på Jacob Berzelius och hans samtid.

Fotograf: Magnus Johansson

Kunskap

– När gymnasisten Jacob Berzelius satt i Hospitalskyrkan (som revs 1897) här i Linköping och lyssnade på prästen som pratade om stjärnor och planeter, men utan tillstymmelse till kunskap i fysik, reagerade han starkt. Ska man yttra sig så ska det vara baserat på kunskap.

Idoghet och noggrannhet

–Man kastar inte bara fram hypoteser utan grund, man hafsar inte igenom sina försök. Alla resultat ska bekräftas tills det inte finns några tveksamheter kvar, sen kan man gå vidare. Det var Berzelius inställning.

Envishet

– Stöter man på motgångar ska man kämpa vidare. Med kunskap! Berzelius var sträng, både mot sig själv och andra. När hans elever kom till honom och frågade så svarade han inte direkt. De fick själva gå till litteraturen, oftast Berzelius lärobok i kemi, för att hämta nödvändig information.

Nyfikenhet

– Nyfikenheten var också det som styrde mycket av Berzelius analyser och verksamhet. Och han var mycket, mycket bred i sina kunskaper och fick därigenom ett tvärvetenskapligt synsätt i sin problemlösning.

– Inriktningen av kemins innehåll skiftade under Berzelius livstid och det påverkade också hans verksamhet. Med sina breda kunskaper (utbildad läkare) utstakade han en ny, mera fruktbärande forskningsinriktning för den så kallade djurkemin genom att länka anatomin med kemiska undersökningar. Tänk bara på den kliniska kemins utveckling. Berzelius händighet i kombination med det goda administrativa anlaget utgjorde förutsättningar för hans utomordentliga framgångar.

Till nytta i industrin

Företagande var dock inget som intresserade Berzelius. Däremot ville han att hans upptäckter skulle komma till nytta i industrin och andra verksamheter. Exempelvis engagerade han sig i ”Jernkontoret”, som sedan mitten av 1700-talet verkat för att stärka järn- och stålindustrins konkurrenskraft. Han blev också ägare till Gripsholms kemiska fabrik som bland annat tillverkade svavelsyra och tvål.

Naturkunskap på schemat

Något som Fenomenmagasinet, LiU och Berzelius också har gemensamt är att väcka intresset för och öka kunskapen i naturkunskap hos barn och unga. Som etablerad forskare på 1820-talet blev Berzelius en del av snillekommittén, tillsammans med bland andra storheter som Erik Gustaf Geijer och Esaias Tegnér, som också deltog i frågan om allmän folkskola.
– Berzelius tyckte att undervisningen och kunskapen bland folket var väldigt dålig. Han ville sätta naturkunskapen på schemat. Och trots hårt motstånd lyckades de driva igenom allmän folkskola som blev lag från 1842.

Berzelius - En historisk länk till morgondagens forskning

  • Jacob Berzelius (JB, 1779–1848) är en av Sveriges mest internationellt kända vetenskapsmän. Trots detta är han förvånansvärt okänd – och ouppmärksammad. Hans band till Östergötland var starka livet igenom. Det var här han föddes och fick sin grundutbildning innan han fortsatte sina akademiska studier i Uppsala och sin karriär i Stockholm.

  • Förutom att Berzelius anses vara den nya kemins fader, var han även läkare och kopplade samman kemi, medicin och fysik. Han skrev läroböcker, var Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare under 30 år, satt i Svenska Akademien samt i många internationella vetenskapssamfund. Det finns all anledning att belysa att det han åstadkom under sin livstid har stor inverkan på dagens, och sannolikt även morgondagens, forskning och utbildning.

  • LiU har redan från start insett värdet av att arbeta tvärvetenskapligt, det är fortfarande en profilfråga för universitetet. LiU delar grund och förhållningssätt med FM då det gäller livslångt lärande, tvärvetenskap och samverkan. En av Sveriges största superdatorer för AI och maskininlärning finns vid Linköpings universitet. Den har fått namnet BerzeLiUs.

  • Fenomenmagasinet (Science Center) bygger ett nytt hus i Valla fritidsområde. Byggnaden ska stå färdig under 2025/2026. Verksamhetens främsta uppdrag är att öka intresset för naturvetenskap och teknik. Redan i dag samarbetar FM med lärarutbildningen och med studenter vid LiU men vill i framtiden bredda samarbetet till alla fakulteter och fler institutioner. Förhoppningsvis kommer bildningslegendagaren Jacob Berzelius också här kunna inspirera framtidens forskare.

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.