Efter en välbehövlig lunch var det så dags för Rebecca Rehnström, senior åklagare vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum, att ta vid och berätta om sexualbrott med unga som gärningsperson och brottsoffer ur ett rättsperspektiv. Som med mycket annat är detta inte en exakt vetenskap enligt Rebecca. Det innebär att även om huvudregeln säger att det är olagligt att genomföra ett samlag eller annan sexuell handling med någon under 15, så finns det omständigheter som kan göra att gärningarna inte ses som ett övergrepp mot barnet. Det man tittar på är bland annat:
Ungdomarnas ålder, mognad och utveckling
• Det är rimligt att i fall där den yngre är mycket nära 15-årsgränsen godta en större åldersskillnad.
• Målsäganden ska med hänsyn till sin mognad/utveckling och omständigheterna i övrigt ha haft förutsättningar att bedöma och ta ställning till situationen.
Ungdomarnas relation till varandra
• Ungdomarna ska ha en nära och god relation.
• Behöver inte vara fråga om en kärleksrelation.
Omständigheterna kring den sexuella handlingen
• En grundförutsättning för att 14 §skall vara tillämplig är att den sexuella handlingen varit frivillig och ömsesidig.
• Det ska vara uppenbart att något övergrepp mot barnet inte skett.
• Alla fall där något otillbörligt medel använts, såsom våld, tvång eller någon form av påtryckning, ska vara uteslutna.
Rebecca Rehnström, senior åklagare vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum.
25 000 textmeddelanden i omfattande polisutredning
Efter Rebecca var det kammaråklagare Britt-Louise Viklund, och utredare Sonia Esmerssons tur att äntra scenen. De tog med sig en fallbeskrivning från deras arbete i Linköping som handlade om sexualbrott med tonåringar som både gärningsman och offer. Deltagarna fick en spännande inblick i en enormt omfattande utredning där de inblandades mobiltelefoner tömdes på närmare 25 000 meddelanden. Meddelanden som till stora delar bidrog till att kunna fälla gärningsmannen för grova sexuella övergrepp både fysiskt och online.
När gärningsperson och offer går på samma skola
Därpå följde kortare föreläsningar av Mikael Hellstadius, skoljuridisk expert och konsult på Skoljuristerna, och Marie Norman, samordnare på Barnahus i mellersta Skåne. Mikael tog oss igenom de förutsättningar som skolan verkar under och de svårigheter som finns när en gärningsperson och offret går på samma skola. Han berättade bland annat om tillfällig placering av en elev: