02 april 2025

Varje år uppmärksammar Linköpings universitet tidigare studenters insatser genom att utse två Årets alumner. Men för att det ska vara möjligt behövs personer som nominerar, förklarar Fredrik Andersson, alumniansvarig vid LiU.

Två personer står med diplom.
Agnes Larsson och Daniel Hermansson blev utsedda till Årets alumner vid LiU 2024. Fotograf: Magnus Johansson

Varför ska jag nominera någon till Årets alumn?
– Det är en bra chans att lyfta en person som man tycker har gjort en stor insats. För oss på LiU är det mycket värdefullt att få in nomineringar och få veta vad våra alumner gör. Alla är välkomna att nominera!

Bland tidigare Årets alumner finns namn som riksdagens talman Andreas Norlén och tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell. Måste det vara en kändis?
– Nej, absolut inte. Årets alumn ska ha läst motsvarande minst två år på heltid och sedan ha gjort avtryck, kanske genom en prestation eller särskilt engagemang i någon fråga. Vi är stolta över att vara ett bredduniversitet och vill lyfta personer från alla våra utbildningar. Det är roligt att få presentera doldisar som inte fått så mycket uppmärksamhet, men i det tysta gör ett väldigt bra jobb. Vi behöver hjälp att hitta de guldkornen.

Man (Fredrik Andersson) talar på scen.Fredrik Andersson, alumniansvarig. Foto Magnus Johansson Hur nominerar jag?
– Vi har ett formulär på webben, men det går också bra att mejla. Man kan nominera året runt, men för Årets alumn 2025 ska nomineringen vara inne senast 1 maj.

Vad innebär det att bli Årets alumn?
– Årets alumner får mycket publicitet och uppmärksamhet från LiU och ofta även från nyhetsmedier. Det är inga prispengar inblandade, utan det handlar om äran. De får sina namn ingraverade på en platta som läggs i Äppellunden på Campus Valla och hedras vid en ceremoni som brukar äga rum en fredag i oktober. Där berättar Årets alumner om sig själva och tar emot diplom och plaketter.

Vad är det roligaste med att jobba med Årets alumn?
– Givetvis är det kul att dela ut utmärkelsen och se genomslaget för alumnerna, men en sak jag tycker är väldigt rolig är faktiskt att gå igenom nomineringarna. Där ser man verkligen bredden i det vi gör. Så jag hoppas det kommer in många!

Läs mer och nominera

Senaste nytt från LiU

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.