11 april 2023

Varje år uppmärksammar Linköpings universitet tidigare studenters insatser genom att utse två Årets alumner. Men för att det ska vara möjligt behövs personer som nominerar, förklarar Fredrik Andersson, alumniansvarig vid LiU.

Glada människor på scen. I bakgrunden text Årets alumner 2022 blev sjuksköterskan Gunilla Lööf, som gör mötet med vården lättare för barn, och konstnären och filmaren Salad Hilowle, som synliggör afrosvenskar i konsten. Med på bilden är också LiU:s prorektor Karin Axelsson och alumniansvarig Fredrik Andersson. Magnus Johansson

Varför ska jag nominera någon till Årets alumn?
–  Det är en bra chans att lyfta en person som man tycker har gjort en stor insats. För oss på LiU är det mycket värdefullt att få in nomineringar och få veta vad våra alumner gör. Alla är välkomna att nominera!

Bland tidigare Årets alumner finns namn som riksdagens talman Andreas Norlén och tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell. Måste det vara en kändis?
–  Nej, absolut inte. Årets alumn ska ha läst motsvarande minst två år på heltid och sedan ha gjort avtryck, kanske genom en prestation eller särskilt engagemang i någon fråga. Vi är stolta över att vara ett bredduniversitet och vill lyfta personer från alla våra utbildningar. Det är roligt att få presentera doldisar som inte fått så mycket uppmärksamhet, men i det tysta gör ett väldigt bra jobb. Vi behöver hjälp att hitta de guldkornen.

Man (Fredrik Andersson) talar på scen.Fredrik Andersson, alumniansvarig. Foto Magnus Johansson Hur nominerar jag?
– Nytt för i år är att vi har ett formulär på webben. Det går också bra att mejla. Man kan nominera året runt, men för Årets alumn 2023 ska nomineringen vara inne senast 1 maj.

Vad innebär det att bli Årets alumn?
– Årets alumner får mycket publicitet och uppmärksamhet från LiU och ofta även från nyhetsmedier. Det är inga prispengar inblandade, utan det handlar om äran. De får sina namn ingraverade på en platta som läggs i Äppellunden på Campus Valla och hedras vid en ceremoni som brukar äga rum en fredag i oktober. Där berättar Årets alumner om sig själva och tar emot diplom och plaketter. 

Vad är det roligaste med att jobba med Årets alumn?
– Givetvis är det kul att dela ut utmärkelsen och se genomslaget för alumnerna, men en sak jag tycker är väldigt rolig är faktiskt att gå igenom nomineringarna. Där ser man verkligen bredden i det vi gör. Så jag hoppas det kommer in många!

 

Läs mer och nominera

Senaste nytt från LiU

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.

Kvinnlig professor håller i en fejkad nyfödd bäbis, avsedd för undervisning.

Individanpassad förlossning målet för ny studie

Kan ett nytt verktyg med uppdaterade riktlinjer för hur en förlossning går framåt och med betoning på kvinnan i centrum bidra till en mer individanpassad förlossningsvård? En studie som får 19 miljoner kronor från Vetenskapsrådet ska undersöka det.