03 oktober 2024

Doktorsavhandlingen av Nicklas Ennab Vogel handlar om effektivisering av strokesjukvården. Samhällskostnaderna för strokesjukdomar är stora. Att insjukna i stroke har ofta långtgående konsekvenser för den enskilda patienten liksom för de närmast anhöriga. Tid från insjuknande till rätt behandlingen i akutskedet kan vara livsavgörande.

Ambulans under utryckning
Fotograf: www.mujo.se

Trombektomi

Trombektomi är en akut behandling för patienter som drabbas av akut ischemisk stroke, där blodproppen avlägsnas med ett tunt kirurgiskt instrument. Patienter som behandlas framgångsrikt med trombektomi har goda chanser till fullständig återhämtning efter insjuknandet men införandet av behandlingen i sjukvårdssystemet är fortfarande bristfälligt.

Nicklas Ennab Vogel.
Nicklas Ennab Vogel.

Avhandlingen presenterar de mest kostnadseffektiva lösningarna för implementering av trombektomi i strokesjukvård i Sverige. Lösningarna omfattar optimal placering av såväl ambulanshelikoptrar som trombektomiverksamheter. De presenterade lösningarna är betydligt mer kostnadseffektiva än dagens och medför stora hälsovinster för patienter.

Läs mer om hur kombination av hälsoekonomi, operationsanalys, och medicin kan vara ett kraftfullt modelleringsverktyg för planering och utvärdering vid prehospital akutsjukvård. Till avhandlingen.

Kontakt

Kontakta forskaren Nicklas Ennab Vogel vid CARER, Linköpings universitet för mer information: nicklas.ennab.vogel@liu.se

Senaste nytt från LiU

En kvinna sitter i en soffa.

Pristagare med intresse för hur folk klarar praktiska problem

Blod. Ingenjörer. Husmödrar. Listan på vad Boel Berner, professor emerita vid LiU, intresserat sig för kan göras lång och den växer fortfarande. Nu belönas hon med Ingemar Ingemarssons pris för tvärvetenskap.

Stadsmiljö med bilar.

Byggprojekt i städer – så kan det bli mindre störningar

Att någon har helhetsperspektivet över alla byggprojekt i en stad är den viktigaste faktorn för att störningarna ska bli så få som möjligt. Men det är lättare sagt än gjort. Det visar forskare från LiU i en ny bok.

Mikael Asplund i cybersäkerhetslabbets lokaler.

Nytt cybersäkerhetslabb vid LiU

Det nya cybersäkerhetslabbet vid Linköpings universitet är en milstolpe i satsningen på utbildning inom området. Studenterna ska känna att "wow, här är det möjligt att göra något spännande", sa vicerektor Matts Karlsson vid invigningen den 7 maj.