02 november 2022

Att ro större forskningsbidrag i hamn är viktigt för nya genombrott. Var envis, ge inte upp och låt idéerna mogna. Det var några råd från etablerade till yngre forskare vid Grantee Celebration Event. 

En person talar inför en samling människor.
"Att vi har unga forskare som attraherar stora bidrag visar på att vi har hög kvalité och vi erbjuder goda förutsättningar för att bedriva bra forskning", säger LiU:s rektor Jan-Ingvar Jönsson . Fotograf: Magnus Johansson

Eventet arrangerades för första gången och tanken är att initiativet ska bli årligt återkommande. Totalt uppmärksammades ett tiotal forskare som fått nyligen excellenta forskningsbidrag, från exempelvis European Research Council, ERC, och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Under kvällen berättade flera av dem om resan fram till finansieringen och vad den betytt för deras karriärer. Folk minglar. Grantee Celebration Event arrangerades för första gången med ett 50-tal inbjudna forskare. Foto Magnus Johansson

– Vi vill med det här eventet visa uppskattning för det forskarna åstadkommit, men också uppmärksamma vad det är de har gjort som ligger bakom att de blivit så framgångsrika och på så sätt ge inspiration till andra, säger LiU:s rektor Jan-Ingvar Jönsson.

Hög kvalité

David Bastviken, professor vid Tema Miljöförändring, uppmärksammades för sitt ERC Consolidator Grant som finansierar ett forskningsprojekt med målet att bättre kvantifiera och utveckla modeller för att förutse metanutsläpp från sjöar.

– Det har gett möjlighet att göra mycket mer omfattande studier än man klarar med de vanliga mindre projekten. I vårt fall var det viktigt att kunna samla in olika typer av fältdata och också testa en rad nya av metoder för att mäta saker i fält. Det krävs stora anslag för att genomföra sådana saker. En person ler in i kameran. David Bastviken. Foto Magnus Johansson

Var envis

Han skickade med handfasta råd från sitt arbete med att ro större forskningsbidrag i hamn.
– Det är roligt att få prata forskning med andra människor och få kunskap om andra projekt. De råd jag har är: var envis, ge inte upp och låt dina idéer mogna. Jag har fått bra hjälp av Grants Office på LiU med övningsintervjuer, där jag fick en tuff och rak återkoppling som var bra, säger David Bastviken.

Klas Tybrandt, biträdande professor på institutionen för teknik och naturvetenskap, ITN, utsågs till Wallenberg Academy Fellow under 2021. Hans forskningsprojekt, som kort sammanfattat ska utveckla ny elastisk mikroelektronik för hjärnan startade under sommaren 2022.

– Nu har vi inte hunnit så långt, men de här bidragen är jätteviktiga i den akademiska verksamheten. Det är när man vågar satsa på ett sådant djärvt projekt, som innebär mycket frihet och mycket ansvar, som man kan nå de stora framstegen, säger han.

Spännande konstellationer

Johanna Rosén, professor på institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM, fick Göran Gustafssonpriset 2021 där hon tillsammans med sin forskningsgrupp har målet att komma på nya bra material som kan bidra till ett hållbart samhälle. En person ler in i kameran.Johanna Rosén. Foto Magnus Johansson

– Det är mycket skrivande, mycket funderande och litteratursök inför en ansökan. Men det handlar också om att samla nya spännande konstellationer av människor som kan förverkliga de idéer man skrivit om i ansökan.

Att forskare vid LiU lyckas få stora forskningsbidrag är viktigt för universitetet, säger Jan-Ingvar Jönsson.

– Att vi har unga forskare som attraherar sådana här bidrag visar på att vi har hög kvalité och vi erbjuder goda förutsättningar för att bedriva bra forskning. Sen tror jag även att framgången ger ringar på vattnet i den forskningsmiljö, avdelning eller institution man sitter.




Hör fler forskare om sina erfarenheter

Sara Liin

Simone Fabiano

Eva Hemmungs Wirtén

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Vlatko Milic står med sin dator och tittar ut genom ett fönster.

Hans forskning kan leda till ökad matsäkerhet i Sverige

Uppsala eller Linköping? För Eskilstunasonen Vlatko Milic föll valet för 14 år sedan på LiU. Att han skulle bli kvar efter studierna, doktorera och bli forskare var inte självklart. Nu har han inlett forskning som skulle kunna öka Sveriges resiliens.

Person håller en liten glänsande skiva med pincett.

Bättre digitala minnen med hjälp av ädla gaser

Framtidens elektronik kan bli ännu mindre och mer effektiv genom att fler minnesceller får plats på mindre yta. Ett sätt att uppnå det är att tillsätta ädelgasen xenon vid tillverkningen av digitala minnen. Det har LiU-forskare visat i en ny studie.