28 oktober 2020

I podden NBN Book of the Day möter du Boel Berner som pratar om sin bok Strange Blood: The Rise and Fall of Lamb Blood Transfusion in Nineteenth-Century Medicine and Beyond.

NBN Book of the Day innehåller de mest aktuella och intressanta författarintervjuerna från New Books Network. I ett av avsnitten får du höra Boel Berner berätta om sin bok Strange Blood. Boel Berner är sociolog, historiker och professor emerita vid Linköpings universitet. 

Lyssna här  

Mer om boken

Under några år i mitten av 1870-talet spreds försök med transfusion av blod från lamm till sjuka människor som en formlig epidemi över Europa och USA. Desperata läkare testade det som ett botemedel mot tuberkulos, pellagra och anemi; föreslog det som ett sätt att återuppliva till synes döda soldater på slagfältet. Försöken väckte hopp och entusiasm men också motstånd.

Det var en omtvistad terapi eftersom den innebar att ett överskridande av gränser mellan djur och människa och utmanade etablerade sanningar inom fysiologi och medicin. Var transfusion av lammblod till desperat sjuka människor verkligen etiskt och medicinskt försvarbar? Fungerade försöken? Och hur mådde patienterna?

Boken tar med läsaren till sjukstugor och mentalsjukhus, fysiologiska laboratorier och slagfält vid 1800-talets mitt. Den presenterar en fascinerande historia om medicinsk kunskap, ambitioner och konflikter - en berättelse av relevans också för aktuella debatter om evidens och etik i medicinsk forskning och vård.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.

Glasskiva med droppe belyst underifrån.

Nästa generations hållbara elektronik dopas med luft

Forskare vid LiU har utvecklat en ny metod där organiska halvledare kan bli mer ledande med hjälp av luft som störämne. Enligt forskarna är det ett stort steg mot framtidens billiga och hållbara organiska halvledare.